09.09.2019

15. Festival slovenskega jazza

Nocoj, v ponedeljek 9. septembra, ob 19. uri, bo Trubarjeva hiša literature v Ljubljani prizorišče prvega uradnega dogodka v okviru 15. Festivala slovenskega jazza.

SIGIC

Vid Jamnik
Foto: arhiv promotorja

Namreč, na ogled bodo postavili razstavo fotografij avtorice Nike Hölcl Praper z naslovom Big Band - Big Fun
Odprtju razsatave nato sledi še uradni izid 5. številke revije Jazzopis, vse skupaj pa bo ob 20.00 s solo koncertom za vibrafon zaokrožil Vid Jamnik.

Sicer pa letošnja edicija festivala, ki bo potekala med 17. in 21. septembrom z glavnino dogajanja na Ravnah na Koroškem, prinaša bogat program: 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev na devetih različnih prizoriščih in 23 dogodkih, 12 koncertov, 2 dneva delavnic, 3 razstave, 2 projekciji filmov lastne produkcije, izid Jazzopisa in še kaj …

Po nocojšnjem uvodu, se torej strnjeno festivalsko dogajanje obeta od torka 17. septembra dalje, ko bodo ob 19.00 v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika odprli razstavo IZ-bor fotografa Iztoka Zupana. Sledi solo koncert Gala Furlana, instrumentalista in bobnarja.

Festivalska sreda je povsem namenjena mladim. V Kulturnem centru Ravne bo zasedba Stick Control (Bruno Domiter – bobni, Marko Furek – bas, Dmitrij Averjanov – vibrafon, Grega Gorenšek – marimba) otrokom iz vrtca ter osnovnošolcem predstavljala glasbo skozi dva dogodka: Jazz ne grize in Od klasike do jazza.

Četrtek se festivalsko dogajanje seli v Koroški pokrajinski muzej, natančneje v Štauharijo, kjer bo predstavljen animirani film Guštarija. Je rezultat celoletnega dela – učenja, raziskovanja, načrtovanja in končne animacije učencev četrtega razreda OŠ Koroški jeklarji ter njihovih razredničark Mojce Berložnik in Olge Natlačen, pod mentorstvom Jureta Praperja, Matica Črešnika in Tadeja Bernika ter pod budnim strokovnim očesom soorganizatorjev – Zavoda Petida.

Programsko bogat bo petek, 20. september, ko se bo dogajanje začelo ob 15.00 v Glasbenem domu Ravne na Koroškem s Šolo Jazz Ravne pod mentorstvom Sama Kolarja in Matije Mlakarja. Zvečer ob 18.00 se festival seli v Koroški mladinski kulturni center Kompleks, kjer bo svoj dom našla že v Ljubljani predstavljena fotografska razstava Big Band – Big Fun Nike Hölcl Praper (fotobeležNice). Sledi predstavitev pete številke Jazzopisa, ki tokrat izide v predrugačeni obliki: vsebinsko je letošnja številka posvečena bogati tradiciji jazzovskih orkestrov. Tudi tokrat je, v želji po popularizaciji jazzovske glasbe, Jazzopis brezplačen. Za vse zamudnike četrtkove premiere animiranega filma Guštarija se obeta ponovitev (18.45, KMKC Kompleks), nato pa še posebna premiera, in sicer premiera filma Zvoki Jazza – Jazz Ravne. Filmski studio na Gradu, ki ga vodi režiser dr. Uroš Zavodnik, je s filmsko ekipo  dijakov ravenske gimnazije Nikom Gradišnikom, Tiso Praprotnik, Tino Geč, Andražem Kugovnikom in Filipom Dihpolom s kamero spremljal razgibano jazz sceno na Ravnah. Ob 20.00 pa se nato v KMKC Kompleks pričenja bogato glasbeno festivalsko dogajanje: Boštjan Simon se bo predstavil s ploščo iz avtorskih kompozicij, imenovano There Be Monsters. Ob Simonu, na tenorskem in sopranskem saksofonu, bodo zaigrali še: Mirko Cisilino (IT) – trobenta, Luigi Vitale  (IT) – vibrafon, Goran Krmac – tuba, Bojan Krhlanko – bobni. Ob 21.30 bo nato nastopil trio bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča, ki ga z njim tvorita še Alexander Balanescu (RO) – violina in Javier Girotto (IT) – sopran saksofon, flavta.

Na festivalsko soboto se bo dogajanje začelo že dopoldan. Na Mestni tržnici in v okolici se bodo ob 11.00 predstavili Dinozzavri (tj. nekdaj člani Jazz StartUP, potem člani JazzUP, zdaj pa mladinci, najstniki in nekdanji člani različnih glasbenih skupin, ki so delovale v okviru programa Jazz Ravne in Glasbene šole Ravne na Koroškem). Slišali bomo domačine: Filipa Dihpola – althorn, Žana Plohla – pozavna, Aljaža Dobnika – trobenta, Blaža Podrzavnika – bariton saksofon in Jureta Tamšeta – bobni. Uro kasneje se bo na isti lokaciji odvil koncert skupine Dej še'n litro, ki deluje od leta 1999, ko je nastala v študentskih domovih v Ljubljani. Njihova avtorska glasba ohranja trubaški melos s pridihom drugih sodobnejših zvrsti, kot je jazz. Največja dodana vrednost zasedbe je njihova izjemna energija, saj se nastopi po stari trubaški tradiciji ponavadi končajo na mizah. Zasedba: Rok Nemanič, Matej Bažec, Blaž Pek – trobenta, Bojan Volk, Mitja Mahnič – saksofon, Matija Mlakar, Nejc Kovačič – pozavna, Luka Dujc – bariton, Jure Nemec – tuba, Albert Barukčič, Uroš Nemanič – tolkala.

Ob 18.00 se dogajanje seli v Cerkev Sv. Egidija, kjer bo nastopila vokalna skupina Bird-land s pogramom Little Jazz Mass pod umetniškim vodstvom Bojana Zeliča, ki je spisal tudi večino priredb. Nastopajoči: Pia Skvarča – sopran, Nina Ambrožič – sopran, Dijana Radovanovič – prvi alt, Taja Starc – prvi alt, Aleksandra Vojnovič – drugi alt, Anja Lončar – drugi alt, Klemen Zelič – tenor, Vid Sever – tenor, Vid Rutar – bariton, Matej Slavec – bariton, Simon Nosan – bas in Luka Škrlj – bas.

Za konec festivalskega dogajanja pa še trije koncerti v KMKC Kompleksu: ob 20.00 dogodek Vollmaier igra Laibach. Sašo Vollmaier kot pianist in skladatelj sodeluje pri gledaliških in plesnih predstavah po vsej Evropi. Kot pianista ga zanima, kako glasbo Laibachov prenesti na klavir. Spogleduje se z dvema svetovoma, klasičnim ter industrialnim, in išče povezavo med njima s kombinacijo repeticije, minimalizma in širokega dinamičnega spektra. Ob 21.30 se z zasedbo predstavi Mario Vavti: z avtorskim prvencem Ride The Slide je poleg pozavne privzel še elektroniko, s katero v majhni, klasični zasedbi tria doseže dodatno igrivost in dinamičnost. Na odru se mu bosta pridružila Stefan Thaler na basu in Harry Tanschek na bobnih. Koncert je organiziran v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani.

Ob 23.00 pa še nastop Goran Bojčevski Kvinteta, ki izvaja predvsem glasbo sveta, vsem dobro znane skladbe Piazzole, Mozarta, Bacha, makedonske ljudske itd., ki pa so posebne zaradi edinstvenih aranžmajev Bojčevskega v njegovem prepoznavnem slogu balkan nuevo. Zasedba: Goran Bojčevski – klarinet, pihala,  Jan Sever – klaviature, Miha Petric – kitara, Nejc Škofic – synthesizerji, Grega Hrovat – bobni.

Vstop na večino festivalskih dogodkov je prost, izjema sta koncertna večera v KMKC Kompleksu, kjer boste za večerno vstopnico odšteli 10 €, posebne ugodnosti pa bodo deležni študenti, brezposelni, upokojenci in socialno ogroženi posamezniki.​

 

Več o Festivalu slovenskega jazza na naslovu www.FSJ.si in na Facebook profilu https://www.facebook.com/festivalslovenskegajazza.