07.07.2014

15. jubilej Kreativnega tabora Sajeta

15. jubilej Kreativnega tabora Sajeta: stari znanci, domače zvezde, krautrock in sledenje sodobnim glasbenim tokovom.

Dušan Mijanović

Kreativni tabor Sajeta je butični poletni festival, sestavljen iz kreativnih delavnic ter glasbenega in spremljevalnega programa. Kot je dejal član programskega sveta Sajete Tadej Stolić, so na letošnjo praznično izvedbo povabili umetnike, ki so v pretekl

Kreativni tabor Sajeta je najstarejši festival, ki se v poletnih mesecih odvija na tolminskem Sotočju. Pred jubilejno 15. edicijo so 19. junija v CUK Kino Šiška predstavniki programskega sveta festivala na novinarski konferenci predstavili vsebino kreativnega tabora, ki bo v Tolminu potekal med 30. julijem in 3. avgustom.

Kreativni tabor Sajeta je butični poletni festival, sestavljen iz kreativnih delavnic ter glasbenega in spremljevalnega programa. Kot je dejal član programskega sveta Sajete Tadej Stolić, so na letošnjo praznično izvedbo povabili umetnike, ki so v preteklosti s svojo udeležbo že pomagali sooblikovati program in prepoznavnost festivala, hkrati pa niso pozabili slediti sodobnim glasbenim tokovom.

Na predvečer festivala, v sredo, 30. julija, se bo na Sotočju kot koncertno ogrevanje v produkciji KUD Bežigrad zgodil glasbeni projekt Moč padca in prepisovanje ptic, ki ga je zasnoval Matjaž Weingerl. Ob sebi je zbral ustvarjalno druščino slovenske glasbene scene, kot sta Sajetina povratnika Lado Jakša in Andrej Trobentar ter Boštjan Gombač, Nino De Gleria in mnogi drugi.

V četrtek, 31. julija, bo čast otvoritve festivala pripadla v Ljubljani živečemu bosanskemu kantavtorju Damirju Avdiću, ki se je v slovenski javnosti profiliral tudi skozi mnoge nastope v Tolminu ter Sajeti. Za njim bo na glasbeni avditorij treščil zvok novega domačega alternativnega tria Trus!. Sledil bo nastop italijanskega tria Hobocombo, ki se posveča reinterpretaciji glasbe ameriškega avantgardnega skladatelja in glasbenika Louisa Thomasa Hardina – Moondoga. Pozor! Na Sotočje prihaja glasbena atrakcija, na katero so ljubitelji glasbe čakali dolga leta. Po svetovni koncertni premieri v Leipzigu bo imela legendarna skupina Borghesia po v juniju izdanem albumu And Man Created God prvi koncert po več kot dvajsetih letih na domačih tleh ravno na Sajeti. Tako se Sajeta letos pridružuje trendu uvajanja domačih zvezd na slovenske festivale, je dejal Selman Čorović iz KUD-a Kataman, ki letos sodeluje pri organizaciji festivala.

Programsko obsežni in tipični sajetovski petek bo 1. avgusta ponudil novost v glasbenem programu; Sajeta namreč v sodelovanju z Zavodom Sploh uvaja predstavitev cikla klasične in sodobne resne glasbe Zvokotok. Tako se bosta občinstvu predstavila slovenska skladateljica mlajše generacije Bojana Šaljić Podešva in harmonikar Luka Juhart. Kar bo pravšni uvod v koncert Sajetine povratnice in vsestranske »glas-nice« Irene Tomažin, ki bo predstavila svoj drugi samostojni album Taste of Silence, prežet tako z etno tradicijo kot tudi s sodobnimi glasbenimi poetikami. Sledile bodo nalezljive melodije s prvenca Vidimo se! beograjskega psihedeličnega elektro pop dua Ti. Za njim se bo slovenskemu občinstvu premierno predstavila poljsko-iranska novodobna jazz naveza Dus-Ti. Nato se s svojim avantgardnim jazz kvartetom The Assassins na Sotočje vrača Sajetin stari znanec Francesco Cusa. Večer se bo nadaljeval v znamenju jazz elektronike. Dunajska elektroakustična glasbenica Chra, za katero se skriva Christina Nemec, bo s pomočjo različnih digitalno-analognih orodji ustvarila ambientalno atmosfero. Finale petkovega večera, ki ga bo med koncerti zvočno in vizualno popestrila furlanska ekipa Hybrida, bo zaključil predstavnik berlinske eksperimentalne avant techno scene Finec Mika Vanio, znan tudi kot član nekdanjega dua Pan Sonic.

Naslednji dan se bo Tolmin za en dan spremenil v regionalno prestolnico krautrock glasbe. Sobotni večer se bo začel s predstavitvijo produkcije glasbene delavnice Naked Musicians, ki jo bo po nekajletnem premoru s pomočjo kolektiva Labaratorio Sonoro spet vodil Francesco Cusa. Sledil bo nastop italijanskega glasbeno-vizualnega dvojca Top Banana, ki se nostalgično spogleduje s krautrockersko tradicijo iz 70. let. Gre za tradicijo eksperimentalne glasbene scene, ki jo Sajeta neguje že dolga leta in katere del je tudi Damo Suzuki, vokalist legendarne nemške krautrock zasedbe Can. Na Sotočjih, kakor organizator imenuje projekte spajanje glasbenikov, ki pred tem niso nikoli delovali skupaj, se bo Damo na odru pridružil predstavnikom trde mlajše nemške linije krautrocka, triu Camera. S svojo mešanico različnih glasbenih žanrov, ki se raztezajo od dark wava do krautrocka ter techna, bo večer z live-actom zaključil v Berlinu živeči Libanonec Morphosis, ki velja za enega bolj samosvojih in unikatnih producentov elektronske glasbe zadnjega obdobja. To pa še ni vse. Proti jutru bodo Sotočje razgibali didžeji in glasbeniki iz pred kratkim izdane kompilacije Stiropor Vol. 1.

Nedelja bo namenjena predstavitvi produkcije kreativnih delavnic, med katerimi je Sanja Popov Leban, predstavnica organizatorja festivala Zveze tolminskih mladinskih društev, kot eno od letošnjih novosti izpostavila glasbeno-telesno delavnico, ki bo potekala pod mentorstvom Fabrizia Fiore. Zadnji dan bo tako namenjen oddihu in sprostitvi. Seveda pa organizator ne more izključiti kakšnega nenapovedanega performansa, ki se lahko zgodi v tišini nedeljskega počitka ob Soči in Tolminki.

Kot vsako leto, bo tudi letos pester spremljevalni program. Zaokrožili ga bodo projekcija filma o umetniku Damirju Avdiću z naslovom Pravi človek za kapitalizem, pod katerega se je podpisal režiser Dušan Moravec, predstavitev vizualne plati kolektiva Borghesia avtorja Andraža Muljavca ter javna debata pod vodstvom Mihe Zadnikarja na temo festivalizacije kulture, na kateri bo sodeloval tudi poznavalec festivalov in ustanovitelj festivala, kot ga poznamo danes, Miha Kozorog.

Vse informacije o kreativnem taboru, katerega kampiranje je vključeno v ceno vstopnice, najdete na prenovljeni spletni strani sajeta.org: http://www.sajeta.org/#/home