01.07.2024

15 let - Festival In Memoriam prof. Peter Hafner

Letošnja 15. izvedba festivala, ki se bo odvila med 19. in 27. julijem, prinaša pestro glasbeno in obglasbeno dogajanje v Škofji Loki, Kranju, Železnikih in Cerknem.

Press Info

15 let - Festival In Memoriam prof. Peter Hafner

Tradicionalni festival »In Memoriam prof. Peter Hafner« je v prvi vrsti je namenjen počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike Petra Hafnerja, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast, ljubitelj humanistične misli in dejaven aktivist na področju mladinskega kulturnega polja.

FESTIVAL IN MEMORIAM PROF. PETER HAFNER #15
Termin: 19. 7. – 27. 7. 2024
Kraj: Škofja Loka, Cerkno, Kranj, Železniki

Izpostavljeni program:

Sobota, 20. julij 2024 ob 21. uri, Puštalski grad - Škofja Loka
Koala Voice / Vagina Corporation / Svojat

Koala Voice nam letos prinašajo že peti studijski album - Auf Wiedersehen. Ob spremljavi njihove žmohtne odrske prezence in nalezljivih kitarskih riffov pa lahko poleg hitičev iz prejšnjih albumov kot so npr. Go disco go, Wild dancer, Sierra, Vede Premikanja, Ker tu je vse tako lepo, Vertigo, Spaghettification in Vukovi, pričakujete nove komade v žanrski mešanici indie-rocka, punk-popa in disca. Vagina Corporation spretno lovi ravnotežje med dopaminskimi vložki razgibanih kitar in donečega, nojzerskega hreščanja. Tako smo priča prijetni sintezi psihedelije in postpanka, umeščeni v okvir socialrealistične perspektive mlade Makedonije – nenehnega spora med umazanijo realnosti in letečo svežino nepredstavljivega. Samoklicani predstavniki KRAP-a (mešanice kraut rocka, americane in psihedelije) so ena najbolj vročih zasedb v regiji ta hip. Svojat so na tisti strani kitarske godbe, ki brez težav oplaja s serviranjem čustev, melodije in hrupa naenkrat, ne da bi trpelo tehtno raziskovanje lastne godbene prakse. Tako zapiha po kraški nojz sceni devetdesetih, po novovalovstvu bivše Juge ali pa njujurškem ne-valovstvu, puščavskemu bluesu, artističnemu punku, strogo opozicijskemu rocku, improviziranemu (z)godbaštvu, hkrati pa venomer deluje zrelo, ko v svojem zvočnem raziskovanju poveličuje otroško modrost, spontanost in razposajenost.

Petek, 26. julij 2024 ob 21. uri, Puštalski grad - Škofja Loka
Nejc Pipp / Nejc Pipp / Glezzi

Nejc Pipp je pevec, tekstopisec in producent, njegov zvok pa je očarljiva fuzija R&B-ja, jazza, elektronske in ambientalne glasbe. S čutnim vokalom gradi melodične pripovedi, zaznamovane s čustveno globino. Njegove skladbe, nežen ples med jazzovskimi harmonijami in elektronskimi ritmi, pričarajo izjemno hipnotično vzdušje. S svojim nastopom na letošnjem MENT-u in izdajo albuma Entropy je napovedal osvajalni pohod po domačih in tujih koncertnih odrih. c je eden od stebrov domače glasbene scene, didžej in producent, ki ga ni potrebno preveč podrobno predstavljati. Dovolj je, da omenimo projekte kot so Good Foot, Tetkine radosti in Jimmy Barka Experience. Glezzi je eden od članov prepoznavnega kolektiva Diskölöka, obenem pa tudi eden vidnejših predstavnikov novega vala škofjeloške elektronske glasbe.

Sobota, 27. julij 2024 ob 20. uri, Puštalski grad - Škofja Loka
Klemen Klemen / Ezy-G & YNGFirefly / Revirgin / tachyon

Klemen Klemen je živa legenda domačega rapa, ki ni le pionir naše raperske scene, temveč njen steber vse do današnjega dne. Največji uličar med raperji in največji raper med uličarji je prvi, ki je v Slovenijo s svojo zvočno sliko prinesel zvok ameriškega raperskega juga, in prvi, ki se svojih nesramnih in potepinskih zgodb, ubesedenih povsem po svoje, ni nikoli sramoval, temveč jih je izlival na papir brez zadržkov. Še vedno ni eden tistih, ki se peha za hitrimi in prisiljenimi izdajami, ampak ustvarja v svojem lahkotnem in počasnem tempu. Skratka, steber in starosta domačega rapa ter njegov zvesti sopotnik in zavetnik DJ SSF se vračata na memorialni oder, morda pa se jima pridruži tudi del legendarne trnowske druščine. Ezy-G & YNGFirefly sta predstavnika dveh generacij štajerskega hiphopa. Prvi se je tekom devetdesetih vtisnil v lokalni kolektivni spomin vtisnil kot eden od pionirjev tako slovenske kot mariborske hiphop scene z Dandrough, drugi pa kot wunderkind slovenske (t)rap produkcije tretjega desetletja novega tisočetja. Nedavno sta združila moči in nastala je "Atamorgana", daleč najboljši domači raperski album zadnjega deseletja, poln trdih zvočnih udarcev in ravno pravšnjega odmerka mrakobnosti, samohvale, cinizma, ulične pripovedi in humorja. Revirgin je simpatično introvertiran duet, ki prihaja iz Čakovca. Njuno glasbo odlikuje novovalovska estetika, na odru pa odlično lovita ravnotežje med Karlovim nervoznim byrnovskim nastopom in Paulino sproščenostjo. Če je bil prvi album inspiriran z novovalovci in gothic rockom sedemdesetih in osemdesetih prejšnjega stoletja, se je drugi našel v bolj progresivnem zvoku, v pesmih najdemo celo primesi techna in duba. tachyon je producent in samooklicani nestrokovnjak tehnologije, čigar ramena že močno pritiskajo ob ukrivljajoče se stropne deske domačega undegrounda. Njegovo glasbo bi najlažje, a bilo bi prepovršno, primerjali z ”Aphex-ovo” synth zasanjanostjo in bizarno zalomljenimi beati.

Celoten glasbeni program:

Petek, 19. julij 2024 ob 20. uri, Kulturni dom Železniki, Železniki
It’s Everyone Else / mal pre mal

Sobota, 20. julij 2024 ob 21. uri, Puštalski grad, Škofja Loka
Koala Voice / Svojat / Vagina Corporation

Nedelja, 21. julij 2024 ob 19.30, VCC - Cerkno
auto / Less / The Kripless

Ponedeljek, 22. julij 2024 ob 19. uri, dvorana KS Stara Loka – Podlubnik
Kultivator / Green Crack / Tvrold

Torek, 23. julij 2024 ob 19. 30, Rokodelski center Škofja Loka - Škofja Loka
RuŽa reda

Torek, 23. julij 2024 ob 21. Sokolski dom Škofja Loka - Škofja Loka
Karmakoma

Sreda, 24. julij 2024 ob 19. 30, Sokolski dom - Škofja Loka
Niko Novak / Belvoir 

Četrtek, 25. julij 2024 ob 20. uri,Trainstation SubArt - Kranj
Jimmy Barka Experience

Petek, 26. julij 2024 ob 21. uri, Puštalski grad, Škofja Loka
Nejc Pipp & band / Borka / Glezzi

Sobota, 27. julij  2024 ob 20. uri, Puštalski grad - Škofja Loka
Klemen Klemen / Ezy-G & YNGFirefly / Revirgin / tachyon

Obfestivalski glasbeni program:

Petek, 19.  julij 2024:


16.00: Delavnica: Snemaj.mp4, Mestni trg, zbirno mesto - Škofja Loka

18.00: Predstava: Velikani_plastične krajine, Trg pod gradom - Škofja Loka

Sobota, 20. julij 2024:

18.30: Razstava: Iz Arhiva DPZN: Plakati `90, Trg pod gradom - Škofja Loka


19.00: Cirkus: Odprti oder, Trg pod gradom - Škofja Loka

Petek, 26. julij 2024:

16.00: Družabnica: Sejem gramofonskih plošč, Mestni trg - Škofja Loka

Sobota, 27. 7. 2024:

10.00: Družabnica: Sejem gramofonskih plošč, Mestni trg - Škofja Loka

17.00: Delavnica: Patch from scratch – delavnica modularne sinteze, Rokodelski center Škofja Loka - Škofja Loka


Podrobnejša predstavitev festivalskega programa.