18.06.2022

15. Piccolo Opera Festival

15. Piccolo Opera Festivala bo od 21. junija do 17. julija predstavil dvajset različnih dogodkov na obmejnem teritoriju, med deželo Furlanijo-Julijsko krajino in Slovenijo.

Tomaž Gržeta

Piccolo Opera Festival

Gradovi, vile in vrtovi bodo skrinje glasbenih biserov, nenavadnih ponudb in sugestivnih umetniških trenutkov programa 15. izvedbe Piccolo Opera Festivala, ki bo od 21. junija do 17. julija predstavil dvajset različnih dogodkov na obmejnem teritoriju, med deželo Furlanijo-Julijsko krajino in Slovenijo. Umetniški vodja festivala, Gabriele Ribis, si je zamislil raznolik program, ki obsega baročne enodejanke, vrhunce italijanske operne tradicije, filmsko glasbo, vzhajajoče zvezde operne scene, mednarodna sodelovanja z glasbenimi ustanovami in poklon evropski prestolnici kulture Nova Gorica-Gorizia 2025. V središču pozornosti bodo uprizoritev kultne opere Madama Butterfly Giacoma Puccinija v režiji Enrica Stinchellija (voditelj najbolj znane italijanske radijske oddaje o operni glasbi La Barcaccia), sodelovanje z Jeruzalemsko opero, poklon stoletnici rojstva legendarne operne pevke Renate Tebaldi, poleg tega pa še zanimivi čezmejni projekti za povezovanje glasbenikov različnih držav, večer v znamenju kulture obmejnega območja in koncert klapskega petja, edinstvene glasbene tradicije, ki spada v Unescovo nesnovno kulturno dediščino.  

Program festivala sestavlja pet tematskih področij: Opera, Zelena glasba (koncerti v sugestivnem naravnem kontekstu), Zvezde na gradu (operna glasba na zgodovinsko pomenljivih lokacijah), Glasbeni sprehodi, na katerih se bo glasba srečala z naravo in enogastronomijo, ter sklop dogodkov v pričakovanju Nove Gorice kot evropske prestolnice kulture leta 2025 (GO2025!). Ni naključje, da se bo festival zaključil na Trgu Evrope, ki je simbol projekta GO2025! in tistega čezmejnega duha, ki so ga organizatorji Društva Piccolo Opera Festival razumeli in podprli.

26. in 27. junija bo operno poglavje festivala odprla mednarodna koprodukcija, ki je pred dvema tednoma debitirala s turnejo v Izraelu. La contadina (Kmetica) Johanna Adolfa Hasseja je »žepna opera« iz leta 1728, ki bo zaživela v filmskem stilu z združenimi močmi društva Piccolo Opera Festival, Jeruzalemske opere in skupine Carmel Quartet. Predstava bo na sporedu na gradu Kromberk, na italijanski strani pa v Vili Russiz. Od 4. do 10. julija bo zeleno gledališče na gradu Spessa (Koprivno) prizorišče osrednjega dogodka festivala, uprizoritve opere Madama Butterfly Giacoma Puccinija v režiji Enrica Stinchellija. Operni režiser in voditelj italijanskega državnega radia bo ponudil izvirno interpretacijo te mojstrovine v duhu intimnega značaja ponotranjene drame. Dirigent bo Hirofumi Yoshida, umetniški vodja festivala Japan Opera. Predstava z dvema ponovitvama bo uradno odprla edinstveno prizorišče, ki se navezuje na antični pristop h kulturnim dogodkom, to je v neposrednem stiku z naravnim okoljem. Trg Evrope v Gorici, ki je simbol čezmejnega dialoga na vzhodni meji, bo 17. julija oder opernega diptiha, ki ga sestavljata enodejanki La scuola di guida (Šola vožnje) Nina Rote in La cantante (Pevka) toskanskega skladatelja Maurizia Agostinija. Uprizoritvi sta nastali v sklopu festivalske delavnice GO! Borderless Opera Lab. Dirigiral bo Tržačan Igor Zobin, pod režijo pa se podpisuje Vanessa Codutti. Prva opera je glasbena idila iz leta 1959; protagonista sta inštruktor vožnje in njegova precej nerodna učenka, ki jo bolj kot vozniško dovoljenje zanima pozornost učitelja. Drugi del je noviteta, ki obravnava temo iskanja angažmaja, nočne more vsakega mladega opernega pevca. Na istem večeru bo izvedena uvertura, ki je bila izbrana na natečaju za skladatelje »brez meja«. 

Vila Romano v Manzanu, Rocca Bernarda v kraju Premariacco in stara cerkev s krasnim razgledom Beata Vergine del Soccorso v Krminu bodo kraji dialoga med glasbo in naravo, kjer bo festival ponudil možnost spoznavanja novih talentov operne scene. 3. julija bo na sporedu nastop najboljših učencev iz razreda baročnega petja Glasbene akademije Chigiana v Sieni, ki ga vodi Andreas Scholl, eden najbolj cenjenih in znanih interpretov na tem področju. Program bo čudovito potovanje med italijanskimi in angleškimi glasbenimi biseri. 9. julija bo sledil koncert dveh nadarjenih učenk iz razreda slavne altistke Sonie Prina pri Operni akademiji v Veroni. Na obeh koncertih bo za spremljavo na čembalu zadolžen Marius Bartoccini. Na zadnji dogodek iz tega sklopa je vstop prost. Na sporedu bo različica za godalni kvartet oratorija Sedem zadnjih besed Odrešenika na križu Franza Josepha Haydna. Koncert je nastal kot sodelovanje festivala Festival di Musica sacra di Pordenone in društva Nova iz Nove Gorice. Skladbo iz leta 1787, ki je nastala za obred na veliki petek v cerkvi Santa Cueva v Cadizu, bodo spremljala besedila Nobelovega nagrajenca Joséja de Saramage. Recitator bo glasbeni kritik Sandro Cappelletto.

Glasba na zgodovinskih lokacijah je sklop festivalskega programa, ki bo počastil lepoto operne glasbe v grajskih dvoranah. 30. junija bo sodelovanje z akademijo Chigiana v Sieni omogočilo izvedbo koncerta Canto alla stella della sera (Spev večerni zvezdi) z učenci iz razreda solo petja priznanega tenorista Williama Matteuzzija. Arije in dueti živahnega značaja bodo zazveneli v pravljičnem okviru gradu Formentini v Števerjanu. 5. julija se bo dogajanje selilo v vilo Baronesse Tacco, in sicer s poklonom stoletnici rojstva Renate Tebaldi. Spomin na to operno divo bosta počastila slovenski in italijanski glas – pevki Sabina Cvilak in Annalisa Raspagliosi. Vila Vipolže bo gostila gala večer zavoda Scuola dell’Opera Italiana, ki je nastal po zamisli furlanske sopranistke Fiorenze Cedolins. Na tem večeru bo občinstvo poslušalo glasove nekaterih nagrajencev natečaja za operne pevce.

Okusi, vonjave, sprehodi sredi narave, enogastronomske skušnjave in športni izzivi bodo spremljali nekatere od najbolj eklektičnih ponudb festivala: pet izvrstnih dogodkov z edinstvenim predznakom.

21. junija bo celotni program festivala odprl dogodek z naslovom La leggenda del re di Albus (Legenda kralja v Albusu), preplet antičnih strun, glasov in plesa, ki bo povezal umetnike italijanske, slovenske in hrvaške narodnosti v okviru gradu Spessa in Vile Russiz. Piccolo Opera Festival je naročil to predstavo pri ekipi Mednarodne akademije Crescendo v Bujah na Hrvaškem, ki se je pri pripravi oprla na legende iz istrske zgodovine in tradicije. Naslednji dan bo namenjen vrednotenju kmetijstva in glasbe s koncertom skupine trobent Ensemble di trombe del FVG v vinski kleti Ščurek v vasici Plešivo. Skupina izhaja iz glasbene delavnice prof. Giovannija Vella na glasbeni šoli Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru. Program bo segal od resne glasbe do filmskih kulis. »Pihala brez meja« skupine Borderless Winds bodo nastopila 25. junija v cerkvici Sant'Elena kmetije Zorutti (Dolenje v Brdih), in sicer v sodelovanju z društvom Musica Pura Pordenone. Svetišče Regina dei Popoli v Koprivnem bo 14. julija odprlo vrata antologiji filmske, plesne in ljudske glasbe z nastopom srbske skupine Swing Ensemble. Hrvaška tradicija bo snov koncerta, ki bo 16. julija očaral na kmetiji Ronc dai Luchis (Faedis). Protagonistka večera bo reška skupina Klapa Nevera, zvesta tradiciji moškega petja a cappella, ki od leta 2012 spada v Unescovo nesnovno kulturno dediščino.

Nekateri festivalski dogodki bodo potekali v znamenju pričakovanja evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica-Gorica. Prvi bo koncert izraelske godalne skupine Carmel Quartet, ki si je za to priložnost zamislila poklon srednjeevropski kulturi in Gorici, ki je mesto mnogih, tudi glasbenih duš. Koncert bo v goriški sinagogi. Grad Dobrovo bo 1. julija oder Gorizia Guitar Orchestra, ki bo zastopal goriško pokrajino s šestnajstčlansko zasedbo. Tudi letos bo Piccolo Opera Festival imel svoj filmski kotiček, tokrat s kultnim nemim filmom in novo glasbeno spremljavo v živo. Film bo Nosferatu Friedricha Murnaua, ki letos praznuje stoletnico, pianist pa bo Daniele Furlati, učenec Ennia Morriconeja. Posebno doživetje občinstvo pričakuje 11. julija v dvorani Kinemax v Gorici.