18.05.2011

16. Jazz Cerkno - uporniški najstnik

V Cerknem se bo na 16. izdaji festivala Jazz Cerkno od 19. do 21. maja predstavilo deset izvajalcev iz Slovenije in tujine. Poleg tradicionalnih delavnic bo na ogled tudi pregledna razstava »Nemški jazz«.

Jože Štucin

Italijanski pihalec Gianluigi Trovesi bo nastopil z Big Bandom RTV SLO ter tudi v triu s Fulviom Marasom in Zlatkom Kaučičem. (foto: dokumentacija Jazz Cerkno)
Foto: dokumentacija Jazz Cerkno

Šestnajsta izdaja mednarodnega festivala Jazz Cerkno, ki bo potekala od četrtka do sobote med 19. in 21. majem, nadaljuje s tradicijo izvirne usmeritve in ekskluzivne ponudbe, čeprav letos tudi z nekaterimi bolj umirjenimi, akustičnimi dogodki. Jazzovski sporedi večine evropskih festivalov so nekako uravnoteženi in ponujajo improvizirano godbo »za vse okuse«, medtem ko je cerkljanski »najstnik« posebnež. Boštjan Cvek, umetniški in organizacijski vodja festivala, je že večkrat pojasnil, da slovenske organizatorje zanima program, ki išče presežke v eksperimentiranju, v drugačnih zvočnih slikah, v ultramodernih in inovativnih umetniških praksah, čeprav se seveda ne branijo niti jazzistov »stare garde«, ki imajo vedno na zalogi tudi kaj novega in unikatnega. Osnovna ideja se je odlično prijela in Jazz Cerkno ima danes zvesto publiko, ki se za nekaj dni naseli v mestecu pod Poreznom in ga poživi.

Letošnji program se začne v četrtek s koncertom treh skupin. Ob 19.00 se bosta v soigri pomerila eden najvidnejših italijanskih jazzistov, pihalec in skladatelj Gianluigi Trovesi s triom (z njim prideta tolkalec Fulvio Maras in bobnar Vittorio Marinoni) in naš Big Band RTV Slovenija, kjer lahko pričakujemo standardno zasedbo z odličnimi solisti. V nadaljevanju, nekako ob 20.30, bo glavni oder pred barom Pr' Gabrijelu z zvoki poselil poljski tandem Mikrokolektyw. Trobentač Artur Majewski in tolkalec Kuba Suchar (znana iz banda Robotobibok) čarata zvoke v objemu elektronike in akustike. Četrtkov večer bo sklenila mednarodna zasedba Boben in lajna, sestavljena iz glasbenikov iz Slovenije, Rusije, Kitajske in Združenih držav Amerike, ki jo je lani ustanovil mladi slovenski bobnar Andrej Hočevar, ki trenutno študira v New Yorku.

Skandinavsko-ameriški Scorch Trio with Mars Williams bo nastopil v petek. (foto: dokumentacija Jazz Cerkno)Petkov spored se bo ob 20.30 pričel ritmično. Gianluigi Trovesi in tolkalec Fulvio Maras (tudi živa elektronika) bosta nastopila z Zlatkom Kaučičem, sicer rednim gostom festivala in letošnjim Prešernovim nagrajencem. Obeta se izbruh kreativnosti. Prav za to priložnost sestavljeni trio bo na novo preigraval znane skladbe Trovesija in Kaučiča, kar zna biti zanimiva dogodivščina, nemara celo pustolovščina. Večer bo zaokrožil mednarodni Scorch Trio with Mars Williams (FIN, NOR, ZDA) s klasično zasedbo električne kitare, električne basovske kitare, bobnov in saksofona (Mars Williams). Williams si je znanje nabiral pri Anthonyju Braxtonu in Roscoeju Mitchellu, kar je referenca, ki ljubiteljem jazza ostro našpiči ušesa.

Sobotni program bo s petkovim večerom najprej povezal Zlatko Kaučič. V Glasbeni šoli bo že ob 17.00 ekskluzivno za ljubitelje vseh vrst tolkal in »ropotal« izvedel solo projekt, kjer bo odigral svoj sveži album Emigrants. Nato bo ob 20.30 na glavnem odru najprej nastopil avstrijsko-ameriški trio Fidibus s Franzem Hautzingerjem (četrttonska trobenta, žive elektronske zanke), Matthiasom Loibnerjem (hurdy-gurdy, žive elektronske zanke) in Jarrodom Cagwinom (tolkala). Trobentač Franz Hautzinger je bil zaradi paralize ustnic prisiljen prekiniti študij jazza na graški univerzi ter iznajti samosvoj način igranja. S četrttonsko trobento je posnel album Gomberg, ki ga je postavil med vodilne avantgardne glasbenike. V nadaljevanju, ob 22.00, bo zazvenel klasično sestavljeni Sabir Mateen Quartet (ZDA). Kot beremo v programu, je »glasba, ki jo igra Sabir Mateen s svojim kvartetom, iščoča, raziskovalna in drzna, na trenutke meditativna, na trenutke pa razuzdana, ekstatična, a ves čas zelo dostopna, takšna, ki od poslušalca terja, da se obenem poglobi in sprosti«. Festival bo v poznih večernih urah (23.30) zaokrožil starosta sodobnega francoskega jazza, znameniti glasbenik Henri Texier s skupino »Red Route« Quartet. Njegova jazzovska zgodba se pogosto napaja pri drugih kulturah, predvsem Afrike in Indije, kar mu daje pridih »etno« godbe, zna pa se tudi zaplesti v izjemen klobčič zvokov, ki poslušalca popelje na poljane liričnih in vznemirljivih svetov.

Razen koncertov bo 16. izdaja Jazz Cerkna postregla še s tremi delavnicami (glasbeno za otroke ter fotografsko delavnico in delavnico »divje hrane«) ter s pregledno razstavo »Nemški jazz«.