08.09.2021

17. Festival slovenskega jazza, Ravne na Koroškem 2021

17. Festival slovenskega jazza se je pričel s prvim šolskim dnem s postavitvijo razstave Podobe življenja Mojmirja Sepeta, zaključuje pa se 17. septembra s koncertom Marka Črnčeca solo in s triom. Ponudil bo ogromno glasbe in spremljevalnih umetniških dogodkov.

Press Info

17. Festival slovenskega jazza, Ravne na Koroškem 2021

V sredo, 1. septembra 2021 so v okviru 17. FSJ na Ravnah na Koroškem odprli fotografsko razstavo Podobe življenja Mojmirja Sepeta v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika. Avtorja razstave sta Nika Hölcl Praper - fotobeležNica in Franc Kokal, ki je tudi kurator festivala. Mojster Sepe je tudi sicer rdeča nit letošnjega dogajanja. Posvečeni so mu prav vsi projekti, ki jih boste spremljali na Koroškem.

Festival se nadaljuje s Šolo jazz Ravne v petek, 10. septembra in soboto, 11. septembra 2021 v Glasbenem domu Ravne na Koroškem, Gledališka pot 1. Projekt je nastal v sodelovanju z Glasbeno šolo Ravne na Koroškem, mentorja sta Samo Kolar in Žan Plohl. Tradicionalna letna Šola Jazz Ravne bo potekala v dneh pred festivalom, da se bodo udeleženci lahko predstavili svojim vrstnikom že na sredini matineji za vrtce in osnovne šole. To bosta dva dni ustvarjanja in dobre volje.

V torek, 14. septembra 2021 ob 18. uri bo projekcija filma in pogovor z ustvarjalci Jazz in Jazz Ravne v Kulturnem centru Ravne (KCR). Po treh letih dela s snemalno ekipo Filmskega studia na gradu je nastal podnaslovljeni dokumentarni film Jazz in jazz Ravne. Filmski studio na Gradu, ki ga je vodil režiser dr. Uroš Zavodnik, je s filmsko ekipo dijakov ravenske gimnazije Nikom Gradišnikom, Tiso Praprotnik, Tino Geč, Andražem Kugovnikom in Filipom Dihpolom s kamero spremljal razgibano jazz sceno na Ravnah in jo zaokrožil v skoraj celovečerni dokumentarec.

V sredo, 15. septembra 2021 bo dopoldne, ob 10. uri v Kulturnem centru Ravne koncert zasedbe Stick Control: Bojan riše, kdo pa igra? Premierna izvedba koncerta v spomin na Mojmirja Sepeta za naše nadebudne jazz malčke: Bruno Domiter – bobni, Marko Furek – bas, Dmitrij Averjanov – vibrafon, Grega Gorenšek – marimba, Tatjana Novak – marimba, na odru se jim bodo pridružili tudi udeleženci šole Jazz Ravne. Ali veste, da je Mojmir Sepe pisal tudi glasbo za otroke in da je njegova tudi glasbena spremljava znane otroške risanke Bojan? Veste, da je bil rojen tu, čisto blizu nas in je od tod segel po zvezdah? Ne? Je pač živel sanje, ki jih je s trudom in srcem tudi dosegel. Kot jih lahko tudi vi! Stick Control, zasedba ki bo že četrto leto zapored navduševala našo mlado publiko, je sestavljena iz odličnih slovenskih glasbenikov in profesorjev na različnih glasbenih šolah. Njihova publika vedno zapušča dvorano s širokim nasmehom. Nastopajoči se na odru zabavajo prav toliko kot publika, ki jim ta, praviloma prvi stik z jazzom, ostane za vedno v lepem spominu. Je kaj lepšega, kot čez leta v dvorani uzreti znan otroški obraz?

Razstavo Podobe življenja Mojmirja Sepeta bodo uradno odprli v četrtek, 16. septembra 2021, ob 19. uri (Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Na gradu 1, 2390 Ravne na Koroškem). Videli boste fotografije in osebne predmete Mojmirja Sepeta. Avtorja razstave sta Nika Hölcl Praper - fotobeležNica in Franc Kokal. Celoten 17. Festival slovenskega jazza je posvečen spominu na Mojmirja Sepeta in tak je tudi namen razstave – poklon našemu velikemu umetniku. Izbor fotografij in osebnih predmetov iz bogatega arhiva Mojmirja Sepeta so opravili Sepetov vnuk Igor Godina, Nika Hölcl Praper in Franc Kokal.

V četrtek, 16. septembra 2021, bo ob 19.30 v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah koncert dua Marko Čepak Maki & Roberto Franceschini: Kje je tista trava? Kje je tista trava je avtorski projekt Marka Čepaka Makija in Roberta Franceschinija, poklon glasbi Mojmirja Sepeta. Je nadgradnja in nadaljevanje njunega sodelovanja in glasbenega prvenca Quarantunes. Novonastali duet je čas karantene izkoristil za ustvarjanje. Nastale so avtorske skladbe, imenovane s pomenljivim izrazom Quarantunes. Skladbe, napisane za kitaro in bas kitaro, v katerih se prepletajo linije obeh inštrumentov, so jazzovsko obarvane, zelo melodične in spevne, s prostorom za improvizacijo. Med osmimi avtorskimi skladbami, ki so luč ugledale na istoimenski zgoščenki, pa se je znašla tudi priredba Sepetove Kje je tista trava. Melodičnost in harmonska bogatost, ta dragocena zapuščina Mojmirja Sepeta, je ganila Marka in še posebno Roberta, ki prihaja iz Italije in mu skladba prej ni bila tako poznana. Strinjala sta se, da to ne bo edina priredba Sepetovih stvaritev in odločitev že uresničujeta v projektu, ki ga bosta premierno predstavila na Ravnah na Koroškem.

V petek, 17. septembra 2021, bo ob 19. uri v Kulturnem centru Ravne koncert Big Band RTV Slovenija: Mojmir Sepe – 90 let z jazzom v srcu. Gostji nacionalnega orkestra bosta Nina Strnad in Patricija Škof, dirigent bo Tadej Tomšič. Ob 90-letnici lani preminulega velikana slovenske glasbe Mojmirja Sepeta, rojenega v Jazbini na Koroškem, bo Big Band RTV Slovenija predstavil njegove bolj in tudi manj poznane jazzovske instrumentalne kompozicije in popevke. Večer je namenjen ljubiteljem odličnega vokalnega jazza z vrhunsko spremljavo. Vokalni solistki bosta Nina Strnad in Patricija Škof, dirigent bo Tadej Tomšič. »… in je bilo, kot bi posijalo sonce.« Tako je v enem od intervjujev Mojmir Sepe opisal trenutek, ko se je na oder v okviru koncerta Evropskega jazz orkestra povzpela Nina Strnad, ena najbolj suverenih vokalistk resne glasbe pri nas. Doslej si je oder delila z mnogimi priznanimi jazzovskimi imeni in nastopila na številnih prestižnih odrih ter prireditvah tako pri nas kot širom po svetu. Patricija Škof je mlada slovenska vokalistka, dobitnica nagrade 44th Downbeat Student MusicAward.

Sobota, 18. september 2021, je rezervirana za KMKC Kompleks (Čečovje 5, Ravne na Koroškem), kjer bodo ob 19. uri koncertirali Marko Črnčec SOLO & TRIO: Marko Črnčec, klavir, Nikola Matošić, kontrabas in Kristijan Krajnčan, bobni. Gre za premierno izvedbo koncerta z glasbo Mojmirja Sepeta. Marko Črnčec je eden izmed najbolj priznanih sodobnih slovenskih glasbenikov, ki trenutno živi in deluje v New Yorku. Na mednarodnem prizorišču je znan kot multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer ter producent, zlasti v jazzu ter popularni glasbi. Izdal je že pet avtorskih zgoščenk z odmevnimi kritikami, kar ga uvršča med najbolj ustvarjalne in produktivne glasbenike slovenske jazzovske glasbe. Njegov album “Devotion” (2014, Whirlwind Recordings) je največja jazz publikacija All About Jazz uvrstila med 20 najboljših jazz albumov na svetu leta 2014. Sedaj se Črnčec pripravlja na izid njegovega novega ploščka, in sicer z Big bandom RTV Slovenija z naslovom Roads ter koncertiranje s solo klavirskim repertoarjem, del njegovega bogatega repertoarja pa sestavlja tudi glasba Mojmirja Sepeta, ki mu posveča tokratni večer.

V triu se mu bosta na odru pridružila še Kristijan Krajnčan, režiser, skladatelj, čelist in bobnar, ki z izjemnim občutkom dodaja ritem in poudarke v vsako glasbo, ki jo ustvarja ter vedno nasmejani kontrabasist Nikola Matošić.