23.05.2013

18. edicija festivala Jazz Cerkno

Danes se v Cerknem pričenja osemnajsta edicija festivala Jazz Cerkno, ki bo od 23. pa do 25. maja še enkrat več iz lokalne sredine sproščal vrhunske zvoke sodobnega jazza in sorodnih godb domačih in mednarodnih zasedb ter posameznikov.

Luka Zagoričnik

Kimmo Pohjonen bo s svojim že tretjim nastopom v Cerknem ponovno obeležil tudi program letošnjega osemnajstega festivala Jazz Cerkno. (Foto: Jazz Cerkno)
Foto: Jazz Cerkno

Danes, v četrtek 23. maja se začenja že osemnajsta edicija festivala Jazz Cerkno, festivala jazzovskih in objazzovskih godb, ki se je s svojo smelo programsko politiko in izbranimi vsebinami ne le trdno usidral v sam vrh jazzovskih festivalov pri nas, temveč si tekom let uspel ustvariti prepoznavnost tudi v mednarodni mreži jazzovskih festivalov. Še posebej tistih, ki se umeščajo v manjša lokalna središča izven urbanih metropol (festivali, kot so Konforntationen v Nickesldorfu, Unlimited v Welsu ali Jazz & Wine v Krminu in okolici). Tovrstni festivali se po eni strani morajo še izraziteje naslanjati na domišljene programske vsebine, hkrati pa se izraziteje vpeti v lokalno okolje. Slednje bistveno prispeva in določa temeljno atmosfero festivala in to Jazz Cerknu nedvomno uspeva. Hkrati gre za festival, ki budno spremlja dogajanja v sodobnem jazzu tako doma, kot po svetu. Tako nam ne le servira aktualnih jazzovskih snovanj iz tujine, temveč mednje umešča tudi aktualno domačo produkcijo, ki za svoje delovanje tovrstna soočanja bistveno potrebuje. V manjši meri, pa vendarle programska natura festivala Jazz Cerkno budno spremlja tudi aktualna ustvarjanja v sosednjih državah, v Italiji, Avstriji in v bivših republikah bivše skupne države in s tem predstavlja tudi dobrodošel most in križišče informacij znotraj tega prostora. Če sam jazz smatramo kot heterogen glasbeni prostor, sloneč in nanašajoč se na lastno razvejano tradicijo, jo program Jazz Cerkno povzema v njenem najširšem in najbolj drznem smislu.

Letošnja edicija festivala Jazz Cerkno bo potekala od 23. pa do 25. maja, ponovno v središču Cerkna, kjer potekajo osrednji koncerti festivala. Program je ponovno raznolik in razvejan. Prvi dan bo večinoma v znamenju zvenenj kitarskih strun. Na glavnem odru festivala bo nastopili nemški kvartet Doppelmoppel. Slednjega tvorita dva vrhunska pozavnista, brata Johannes in Conrad Bauer, ki se jima ob izvajanju bravurozne in skrajno eklektične glasbe v primežu iskrive improvizacije pridružujeta še dva izvrstna kitarista Uwe Kropinski in Helmut 'Joe' Sachse. Vsi štirje glasbeniki prihajajo iz bivše Vzhodne Nemčije, kjer so tvorili brstečo jazzovsko avantgardo, danes pa so vsi po vrsti ključna imena sodobne improvizirane godbe, izhajajoče iz jazzovske tradicije. Premierno bo na domačih odrih svoj novi kitarski trio predstavil domači strunar Samo Šalomon, ki se mu bosta v triu pridružila še francoski kitarist Manu Codija ter danski kolega Mikkel Ploug. Trio združuje tri mlade, prihajajoče jazzovske kitariste, ki bodo le dan kasneje v Mariboru posneli skladbe za prihajajoči album. Večer bodo zaključili povratniki na festival, ljudski godci in veseljaki iz Sardinije Tumbarinos di Gavoi, ki bodo v naslednjih dneh svojo glasbo razširili tudi po ulicah Cerkna.

Petkov program bo zaznamoval še en povratnik, letošnja glavna zvezda festivala, finski harmonikar Kimmo Pohjonen, ena izmed najbolj samosvojih in svetovno znanih figur sodobnega harmonike, ki jo vpleta v raznorodne projekte, od tradicionalne glasbe in sodobne klasične glasbe (sodeloval je denimo z znamenitim ameriškim godalnim kvartetom Kronos Quartet), elektronike, sodobnega performansa in teatra, vse do progresivne veje rock glasbe (sodelovanja s člani King Crimson v projektu KTU). Pohjonen se na oder festivala vrača že tretjič, tokrat bo na njem prvič v Sloveniji (in zunaj Finske nasploh) predstavil projekt Alcholic Atheists, ki ga tvori s svojo hčerko Saano Antikainen na bobnih, projekt pa zvočno zaokrožuje tudi Kimmo Antikainen, ki skrbi za končno zvočno podobo. Pred njim se bo na oder podal odličen domači jazzovski trio Drašler / Karlovčec / Drašler, ki ga tvorijo Marko Karlovčec na altovskem saksofonu, Jošt Drašler na kontrabasu in Vid Drašler na bobnih in tolkalih. Zanjo se nam je pred leti zapisalo, da je z njo »slovenski jazz dokončno dobil celovito podobo skozi skrbno grajeno, izpovedno bogato, improvizatorsko iskrivo in energijsko nasičeno ekspresijo svobodnjaškega jazza.«. Jazz bo na emancipatorni sledi svobodno improvizirane glasbe iz šestdesetih let prejšnjega stoletja še bolj intenzivno drobila zasedba The Electrics, ki jo tvorijo štirje vrhunski improvizatorji: Axel Dörner na trobenti, Sture Ericson na saksofonu, Joe Williamson na kontrabasu in Raymond Strid na bobnih in tolkalih. 

V soboto se bo program pričel že dopoldan s prikazovanjem znanega in nagrajenega glasbenega dokumentarca o Kimmu Pohjonenu Soundbreaker režiserja Kimma Koskele, ki mu bo popoldan ob 17.00-ti uri v tamkajšnji glasbeni šoli sledil tradicionalni solistični recital. Slednji bo tokrat pripadel legendarnemu ameriškemu čelistu Tristanu Honsingerju, eni ključnih figur svobodno improvizirane glasbe na evropskih tleh zadnjih štirideset let. Honsinger bo kasneje na glavnem odru nastopil v mednarodnemu kvartetu Bauer/ Honsinger/ Kern/ Falb, zanimivi zasedbi, ki v sebi brati sozvočja jazza, trdega rocka in gramofonskega kolažiranja skozi sunkovito in rapidno improvizacijo. Kvartet ob že omenjenih Johannesu Bauerju na pozavni in Tristanu Honsingerju na violončelu tvorita še bobnar DD Kern in gramofonar Hans Falb, sicer bolj znan po vodenju enega osrednjih festivalov sodobnega jazza in improvizirane glasbe v Avstriji, festivala Konfrontationen v Nickelsdorfu. Za njimi se bo predstavil eksplozivni Eco D'Alberi Quatrtet, italijanska zasedba, ki svojo glasbo bazira na žlahtni tradiciji svobodnjaškega jazza. Zaključek festivala pa bo pripadel znamenitemu brazilskemu tolkalcu Cyru Baptisti in njegovi zasedbi Banquet of the Spirits. Z njo se cenjeni tolkalec, ki je pri nas gostoval v zasedbah Herbieja Hancocka in Johna Zorna, predstavlja s samostojnim avtorskim projektom, v katerem ga spremljajo vrhunski glasbeniki iz New Yorka. Kvartet Banquet of the Spirits nas bo popeljal v preplet raznorodnih godbenih tradicij in ritmov, ki se prepletajo v tipični zvočni maniri urbanega večglasja, ki že več kot tri desetletja odmeva iz kreativnih vrelišč new yorškega downtowna.

Ob glavnem programu festivala pa ne velja pozabiti tudi na spremljevalni program, oziroma na kreativne delavnice. Od 20. pa vse do 25. maja v klubu C.M.A.K. pod mentorstvom Blaža Celarca, Boštjana Gombača in Darka Korošca poteka glasbena delavnica za otroke, poimenovana Igrajmo se s slovenskimi zvočili in glasbili. Od 23. maja dalje pa poteka delavnica glasbene fotografije Jazzy-ga! pod vodstvom znanega fotografa Žige Koritnika. Ob njej vsak dan festivala poteka tudi tradicionalna delavnica Divja hrana, ki jo vodi Dario Cortese. Več o divji hrani za ušesa festivala Jazz Cerkno lahko izveste na: 

www.jazzcerkno.si