10.07.2018

Na 18. Zelenkovac Jazz Festivalu tudi slovenski zasedbi

Lani je na Zelenkovac Jazz Festivalu nastopila skupina džeZZva, letos pa se bosta na festivalu, ki se bo v Bosni in Hercegovini odvijal med 26. in 29. julijem, predstavili zasedbi Divje jezero in Nesesari Kakalulu.

Dušan Mijanović

18. Zelenkovac Jazz Festival

V bližini Mrkonjić grada se nahaja slikovito Eko okrožje Zelenkovac, kjer se vsako leto konec julija odvija Zelenkovac Jazz Festival. Gre za enega najbolj zanimivih jazz festivalov v regiji, saj poteka daleč od civilizacije in urbanega okolja, sredi mogočnih gozdov in vznožju planin. Poleg koncertnega programa, na katerem se bosta predstavili tudi Severno Primorski zasedbi Divje jezero in Nesesari Kakalulu, bo letošnja polnoletna edicija v znamenju Zelenkovac Jazz Radia, ki bo v času festivala skozi svoje frekvence promoviral nastopajoče umetnike.

Četrtek, 26. julij 2018

Jayus Jazz igra avtorsko fuzijo rocka, funka in jazza. Skupina se je že predstavila na festivalih, kot so Nišville, Jazz in Albania, Petrovac Jazz Fest.
Glasba skupine Kuhn Fu temelji na fuziji etnojazzrocka z elementi bluesa, psihedelije in freejazza.
Skupino Divje jezero sestavlja peterica glasbenikov iz Idrije in okolice, ki ustvarja inštrumentalno glasbo v kateri je moč zaznati veliko različnih stilov, kot so jazz, rock, fusion ter vplivov skupin in glasbenikov: Billy Cobham, Jeff Beck, Dixie Dregs, Rush, Pink Floyd, Santana, Dream Theater, Yes, Bill Evans, Chick Corea, Predmestje, Izvir in Sončna pot. Skupina je 2009 posnela demo album, 2015 objavila debitanstki album z naslovom Mestni vrvež, lani pa izdala album Pobeg iz blodnjaka, ki ga je promovirala z nizom koncertov doma in v tujini.

Petek, 27. julij 2018

Kitarist in skladatelj Ivan Kapec se z glasbo aktivno ukvarja vse od devetdesetih let. Igral je v mnogih jazz skupinah, kot so Ten Directions, Mirokado Orchestra Quartet Groovie, Mediterranean Trio. Leta 2001 je ustanovil svoj trio s katerim je posnel albuma Lancun in Bava. Od 2009 vodi space jazz bend Capisconne Electro Unity, z DJ Laboshom pa sodeluje v projektu Loop Chamber Music. Njegove kompozicije je izvajal Big Band HRT, multiinštrumentalist Ratko Vojtek in Varaždinski komorni orkestar.
Drugi festivalski večer bo zaključil z grammyjem nagrajeni francoski jazz klaviaturist Cedric Hanriot, ki v svojih delih kombinira najrazličnejše žanre, kot so hip hop, funk, latino in elektronika. V svoji bogati karieri je sodeloval z Herbiejem Hancockom, Gregoryjem Porterjem, Natalio Cole in Chako Khan. Za ustvarjanje na albumu Beautiful Life ameriške pevke Diane Reeves je leta 2014 prejel nagrado Grammy za najboljši vokalni jazz album.

Sobota, 28. julij 2018

Nesesari Kakalulu je devetčlanska skupina, ki prihaja iz Vrtojbe. Začetno inspiracijo jim je predstavljal pionir afrobeata Fela Kuti, toda s časom so si nadeli svojstven glasbeni izraz ter začeli ustvarjati avtorsko glasbo. Letos so se predstavili na zagrebškem INmusic festivalu, lani pa so se podali na turnejo po Sloveniji v okviru Klubskega maratona Radia Študent.
Skupina Popečitelji, ki prihaja iz Kragujevca, ustvarja fusion funk. Skupino sta leta 1994 v Prištini ustanovila brata Furunović, po letu 1999 sta skupino preselila v Kragujevac. Po letu 2003 je skupina začela sodelovati z Dušanom Kojićem, kar je privedlo do snemanja prvega albuma z naslovom Ko radi?. Skupina si je pridobila renome in nastopila kot predskupina glasbenikom in skupinam, kot so Maceo Parker ter NoMeansNo.
The Cyclist Conspiracy je eksperimentalna folk rock zasedba, ki prihaja iz Beograda.

Nedelja, 29. julij 2018

Dobro leto stara skupina Kajtez and The Gang je izdala singl Evelyn, ki je bil prikazan MTV-ju. Skladba je zasedla prvo mesto na listi Jelen Music Showa.
Vibra je prog rok bend iz Banjaluke.
Babilonci so projekt legendarnega založnika in glasbenika Zdenka Franjića, ki je s svojo neodvisno založbo Slušaj najglasnije v zadnjih dvajsetih letih izdal več kot 500 albumov iz celega sveta. Glasbo, ki izvajajo Babilonci, bi lahko opisali kot mešanico krautrocka, elektronike, duba, psihedelije, trip-hopa in reggaeja.
Mike Kindred Blues Trio vodi teksaški pianist Mike Kindred. Njegov boogie piano stil s hrapavim vokalom bo zaključil letošnje dogajanje na jazz festivalu. Na odru se mu bo pridružil newyorški kontrabasist Joe Fonda, ki je poznan kot desna roka slavnega jazz skladatelja in multiinštrumentalista Antonyja Braxtona.