23.04.2018

23. Jazz Cerkno in 59. Jazz festival Ljubljana napovedala program

Skupna točka pestrih programov naših dveh najvidnejših jazz festivalov bo obeležitev 40 let ustvarjalnosti Zlatka Kaučiča.

Press info

Zlatko Kaučič
Foto: Bojan Tavčar

23. Jazz Cerkno 2018 (17. - 19. maj)

Medsebojno sodelovanje glasbenikov iz različnih dežel, ki za seboj imajo različne osebne zgodbe in zgodovine ter kulturno zaledje, ni nič novega v svetu jazza – nasprotno, je tako rekoč nujen pogoj ustvarjanja, temelj za izmenjavo idej, konceptov in energij. Na festival Jazz Cerkno smo od začetkov vabili zasedbe, ki so gojile tak princip delovanja in tudi letos bo tako. Nas pa še posebej veseli, da se bodo na letošnji, že triindvajseti izdaji festivala, ki bo potekala med 17. in 19. majem, vsi trije nastopajoči slovenski glasbeniki predstavili z mednarodnimi zasedbami, od teh treh nastopov pa bosta dve slovenski premieri!

Saksofonist Igor Lumpert že vrsto let živi v New Yorku, kjer je tudi zbral svojo aktualno zasedbo Igor Lumpert & Innertextures, v kateri igrajo Greg Ward (altovski saksofon), Masa Kamaguchi (kontrabas) in Jason Nazary (bobni). V Cerknem bodo na sklepni dan, 19. maja, predstavili album Eleven, ki je januarja 2018 izšel pri cenjeni založbi Clean Feed. Naš vsestranski tolkalec in bobnar Zlatko Kaučič letos praznuje 40 let glasbenega ustvarjanja. Ob tem visokem jubileju bomo v Cerkljanskem muzeju pripravili dokumentarno razstavo z naslovom »Zlatko Kaučič: mnogoterost ritma«, ki jo bomo odprli še pred festivalom, in sicer 4. maja. Na samem festivalu pa bomo v petek, 18. maja, ob 18.00 pripravili tiskovno konferenco in javno vodstvo. Isti dan se bo Kaučič predstavil tudi na glavnem odru, kjer bo muziciral z mednarodnim kvartetom Kaučič / Parker / Léandre / Fernández. Gre za družbo samih »težkokategornikov« proste improvizacije (Evan Parker, Joëlle Léandre, Agustí Fernández in seveda Zlatko Kaučič), ki so vsi že nastopili na našem festivalu, a nikoli skupaj.

Tretji naš glasbenik, ki bo na festivalu zaigral v mednarodni zasedbi, je saksofonist Cene Resnik. K nam pride s svojo novejšo zasedbo Cene Resnik Free Stellar Trio (v njej sta še Marko Lasič za bobni in Giorgio Pacorig za klavirjem), ki pa se ji bo v Cerknem na ekskluzivnem sodelovanju pridružil ameriški trobentač Rob Mazurek. Ta koncert bo na uvodni festivalski dan, v četrtek, 17. maja, dan zatem, v petek, 18, maja, pa bomo Mazurka lahko poslušali v novi inkarnaciji projekta, ki ga je pomagal zagnati pred več kot dvajsetimi leti. Gre za vedno spreminjajoč se kolektiv s krovnim imenom Chicago Underground, ki ga je trobentač in kornetist soustanovil z bobnarjem Chadom Taylorjem. Sveža inačica projekta se imenuje Chicago / London Underground, v njem pa sta ob Mazurku in Taylorju še dva predstavnika mlajše angleške scene, Alexander Hawkins (klavir) in John Edwards (kontrabas).

Gostili bomo še en kvartet, ki spaja po dva glasbenika iz dveh držav, in sicer  japonsko-francoski kvartet Kaze, ki ga sestavljajo dva japonska in dva francoska glasbenika: Satoko Fujii (klavir), Natsuki Tamura (trobenta), Christian Pruvost (trobenta) in Peter Orins (bobni). Pianistka Satoko Fujii pa bo dvojno gostovanje na našem festivalu – ob petkovem nastopu s kvartetom bo pri nas na sobotnem popoldanskem koncertu izvedla svoj prvi slovenski pianistični recital – vpletla v svoj življenjski jubilej. Oktobra letos bo namreč dopolnila 60 let in vsak mesec v letu 2018 bo objavila en album! Med že objavljenimi sta tako solistični Solo kot tudi Atody zasedbe Kaze in oba bosta predstavljena na odrih našega festivala.

Poleg jubilejev in zasedb, ki slavijo mednarodno sodelovanje, bosta še ena rdeča nit letošnjega cerkljanskega jazziranja dva »mini big banda« oziroma dve srednje veliki zasedbi, ki sprevračata ustaljene pojme bigbandovskega jazz orkestra, saj jazz prepletata z elektroniko, rockom, sodobno klasiko in drugimi zvrstmi. Govorimo o avstrijski zasedbi Orchester 33 1/3 in nizozemski ICP Orchestra. Slednjo sestavlja vrsta glasbenikov, ki so s svojimi zasedbami že igrali v Cerknem (Han Bennink, Ab Baars, Ernst Glerum, Tristan Honsinger), svoj nastop pa bodo posvetili lani preminulemu soustanovitelju tega kolektiva, pianistu Mishi Mengelbergu. Medtem ko bomo Nizozemce slišali na sklepni festivalski dan, bodo avstrijski muzičisti nastopili na uvodnem dnevu, v četrtek, 17. maja. To bo njihov premierni nastop v Sloveniji, da bo zadeva še bolj enkratna, pa se je vodja kolektiva Christof Kurzmann (zasedbo je sicer soustanovil s Christianom Fenneszom) odločil, da na oder povabi nekaj slovenskih glasbenikov (imena bodo objavljena naknadno).

Po dolgem času bomo gostili hrvaško zasedbo. To bo novejši sekstet Franz Kafka Ensemble, ki ga sicer sestavljajo veterani in tudi nove sile zagrebške alternativne, novovalovske, jazzovske in še kakšne scene. Člani igrajo ali so igrali z bendi, kot so Haustor, Cul-De-Sac, Lunar, Peach Pit, Porto Morto, Jinx in Darko Rundek Cargo Orkestar, v pričujoči zasedbi pa združujejo free jazz, postrock, afriške ritme, glasbo filmov noir in še kaj. Godba, ki je – nemara tudi spričo tako raznovrstnega zaledja članov zasedbe – vsekakor dovolj nagroovana za sklep uvodnega festivalskega dne. In tudi za sklep celotnega festivala v soboto, 19. maja, smo izbrali podobno nagroovano, za povrh še dodobra nazobčano muziko. Odigral jo bo Italijanski kvartet Roots Magic, ki združuje navidez nezdružljivo: tradicionalni blues in free jazz. Repertoar zasedbe namreč večinoma sestavljajo skladbe legendarnih mojstrov bluesa in jazza, kot so Charley Patton, Blind Willie Johnson, Julius Hemphill, Sun Ra … Predstavili bodo lanskoletni drugi album Last Kind Words, ki je, tako kot prvenec Hoodoo Blues, izšel pri Clean Feed.

Čaka nas kar deset koncertov, od tega jih bo osem ekskluzivnih, torej takšnih, ki jih lahko ujamete le v Cerknem. Poleg tega bo, kot vedno, obiskovalcem na voljo pester spremljevalni program, letos obogaten z nekaj novostmi, a hkrati trdno ukoreninjen  v tradicijo tovrstnega programa. Tako bodo znova na vrsti »klasične« delavnice »Divja hrana v času Jazza« pod vodstvom Daria Corteseja, fotografska delavnica »Jazzy-ga!« Žige Koritnika in glasbeno-zvočna delavnica za otroke »Gongi, pojoče sklede, itd.«, ki jo bo ob rednem mentorju Boštjanu Gombaču vodil Brane Skubic – Lungo. Sklepni koncert otroške delavnice bo v soboto, 20. maja, ob 11.00 na glavnem odru. Prva novost letošnjega programa je delavnica »lovljenja« oziroma snemanja zvokov iz okolja in narave, poimenovana »Cerkljanski zvočni safari«, ki jo bo vodil veteran eksperimentalne glasbe Boštjan Perovšek. Gre za večletni projekt, namenjen vsem generacijam zvedavih lovcev na zvoke, njegov cilj pa bo zvokovno in prostorsko povezovanje cerkljanske kulturne dediščine. Ob zaključku letošnjega safarija bodo udeleženci v petek, 18. maja, ob 17.00 v Mladinskem centru C.M.A.K. / Galeriji Križišče postavili zvočno inštalacijo. Letos uvajamo še eno delavnico, ki pa bo namenjena že izoblikovanim mlajšim glasbenikom ali študentom. Naslovili smo jo »Mladi raziskovalci I.«; vodil jo bo interdisciplinarni umetnik Dre Hočevar, starostna meja za udeležence pa je 30 let. Na zadnji dan festivala bo sledil sklepni koncert v Glasbeni šoli (ob 18.00 oziroma po solo recitalu).

Na sporedu bo še okrogla miza Nove Muske, tokrat z naslovom »Participacija v godbah«, ki je nadvse primeren za tokratno 23. izdajo festivala, na katerem še posebej poudarjamo medglasbeniško sodelovanje. Ob pestrem glavnem programu z novimi vizijami jazza in sorodnih muzik vas čaka še obilo drugih dogodkov. Obiskovalcem festivala kot vedno nudimo ugodne jazz pakete v Hotelu Cerkno, le streljaj stran tako od glavnega odra kot od drugih prizorišč.

Program:

Četrtek, 17. maj 2018

Orchester 33 1/3 (AUT)
Christof Kurzmann (saksofoni, elektronika, glas), Thomas Berghammer (trobenta), Günther Castanetti (tolkala, bobni), Viola Falb (saksofoni), Klaus Filip (elektronika), Johanna Forster (kitara), Susanna Gartmayer (basovski klarinet), Michael Krupica (ak. bas), Michael Moser (el. bas), Michael Danner (zvočni tehnik)

Cene Resnik Free Stellar Trio & Rob Mazurek (SLO, ITA, USA)
Cene Resnik (tenorski saksofon), Giorgio Pacorig (klavir), Marko Lasič (bobni, predmeti)
gost: Rob Mazurek (trobenta)

Franz Kafka Ensemble (CRO)
Damir Prica Kafka (saksofoni), Franjo Glušac (kitara), Bruno Vidović Vorberger (bobni, igrače), Roko Crnić (el. bas, kontrabas), Ivan Marincel (pozavna), Igor Pavlica (trobenta)

Petek, 18. maj 2018

Kaze (JPN, FRA)
Satoko Fujii (klavir), Natsuki Tamura (trobenta), Christian Pruvost (trobenta), Peter Orins (bobni)

Kaučič / Parker / Léandre / Fernández (SLO, GBR, FRA, SPA)
Zlatko Kaučič (bobni, tolkala), Evan Parker (pihala), Joëlle Léandre (kontrabas), Agustí Fernández (klavir)

Chicago / London Underground (USA, GBR)
Rob Mazurek (piccolo trobenta, sempler, elektronika, glas), Chad Taylor (bobni, mbira, elektronika), Alexander Hawkins (klavir), John Edwards (kontrabas)

Sobota, 19. maj 2018

Satoko Fujii - solo (JPN)
Satoko Fujii (klavir)

Igor Lumpert & Innertextures (SLO, USA)
Igor Lumpert (tenorski saksofon), Greg Ward (altovski saksofon), Masa Kamaguchi (kontrabas ), Jason Nazary (bobni)

ICP Orchestra (NLD)
Han Bennink (bobni), Ab Baars (klarinet, tenorski saksofon), Tobias Delius (klarinet, tenorski saksofon), Ernst Glerum (kontrabas), Thomas Heberer (kornet, trobenta), Tristan Honsinger (čelo), Guus Janssen (klavir), Michael Moore (klarinet, altovski saksofon), Mary Oliver (violina, viola), Wolter Wierbos (pozavna)

Roots Magic (ITA)
Alberto Popolla (klarinet, basovski klarinet ), Errico De Fabritiis (altovski in baritonski saksofon), Gianfranco Tedeschi (kontrabas), Fabrizio Spera (bobni)

Spremljevalni program:

»Zlatko Kaučič: mnogoterost ritma«; razstava ob 40-letnici glasbenega ustvarjanja
glasbena delavnica »Mladi raziskovalci I.«; mentor: Dré Hočevar
zvočna delavnica »Cerkljanski zvočni safari«; mentor: Boštjan Perovšek
fotografska delavnica »Jazzy-ga«; mentor: Žiga Koritnik
glasbeno-zvočna delavnica za otroke »Gongi, pojoče sklede, itd.«; mentorja: Brane Skubic – Lungo in Boštjan Gombač
kulinarična delavnica »Divja hrana v času Jazza«; mentor Dario Cortese
podmizje Nove Muske »Participacija v godbah«; moderatorja Igor Bašin – BIGor in Ičo Vidmar

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

59. Jazz festival Ljubljana (27. – 30. junij 2018)

Pred nami je 59. Jazz festival Ljubljana. Letošnji program še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Lahko zatrdimo, da še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza. Pogumni pristopi in odlične izvedbe so naju prepričali, da mora biti festival prav tako pogumen. Poslanstvo Jazz festivala Ljubljana je zagotoviti prostor novim snovanjem. Želiva, da bi vsi delovali v smeri, da bosta tako letošnja kot jubilejna izvedba festivala prihodnje leto najlepši praznik glasbe za domačo in mednarodno glasbeno skupnost ter številne obiskovalce.

Prvi veliki korak v tej smeri je letošnja ponudba desetih brezplačnih koncertov v Parku Cankarjevega doma. Poudarek je na predstavitvah domačih zasedb in slovenskih glasbenikov kot vodij ali delov mednarodnih zasedb. Poleg tega bo Park prostor še za novi Oder pri starem drevesu, kjer bo z godbenimi vložki posegala mlada, nadobudna generacija glasbenikov, ki v svojem ustvarjanju razmišljajo kreativno. V Parku bo potekalo celodnevno dogajanje, namenjeno tako posameznikom kot družinam. Kot je že običaj, bomo pripravili tudi poseben program za najmlajše.

Prenovljeni koncept festivala je lahko uspešen samo s podporo občinstva. Od samega začetka oblikovanja letošnjega programa sva imela v mislih vaše zadovoljstvo in sloves programsko najbolj drznega festivala v Evropi*. Meniva, da se drznost ne izkazuje samo z imeni uveljavljenih izvajalcev, ampak tudi s spodbujanjem domače ustvarjalnosti, ki lahko zaživi najbolje, kot je mogoče, samo z vašo podporo.

Bogdan Benigar in Edin Zubćević, programska vodja 59. Jazz festivala Ljubljana

*Jazz festival Ljubljana je prejemnik nagrade Europe Jazz Network 2018 za najbolj drzen program.

Sreda, 27. junij 2018

19.00 DrummingCellist (SIovenija)

20.00 Dave Holland, Zakir Hussain, Chris Potter

Dvojni koncert, Gallusova dvorana, 15*-28 EUR

21.30 MTF feat. Sub-Lime (Slovenija)

Park pri CD, vstop prost

Četrtek, 28. junij 2018

18.00 Aleš Rendla Sextet (SIovenija)

19.30 December Soul (Italija/Slovenija)

21.00 Lovro Ravbar & Get On Board Collective (Slovenija/Kuba)

Vsi koncerti v Parku pri CD, vstop prost

22.00 Portico Quartet (Velika Britanija)

Klub CD, 18, 14*EUR

Petetek, 29. junij 2018

18.30 Lore (Italija/Slovenija/Francija)

20.00 Rohey (Norveška) Pred koncertom podelitev nagrade Evropske jazz mreže (EJC) Jazz festivalu Ljubljana

21.30 Hermia / Ceccaldi / Darrifourcq Trio (Belgija/Francija)

Vsi koncerti v Parku pri CD, vstop prost

23.00 Goran Kajfeš Subtropic Arkestra (Švedska)

Klub CD, 16, 12* EUR

Sobota, 30. junij 2018

10.00 Delavnica za otroke (4+)

11.00 Abeceda (Slovenija)

Park pri CD, vstop prost

15.00 Clean Feed predstavlja: Lisbon Underground Music Ensemble L.U.M.E. (Portugalska).
Po koncertu kulinarično srečanje Bosne in Portugalske

Klub CD, 16, 12* EUR

17.00 Rok Zalokar - Port Songs (Slovenija/Italija/Nizozemska)

18.15 Elifantree (Finska)

Oba koncerta v Parku pri CD, vstop prost

19.30 Dhafer Youssef 4tet (Tunizija/ZDA)

Linhartova dvorana, 14*- 24 EUR

21.00 Bowrain (Slovenija, Nemčija)

Park pri CD, vstop prost

22.00 Shake Stew (Avstrija)

23.30 Vasko Atanasovski Melem feat. Bojan Z (Slovenija/Francija)

Dvojni koncert, Klub CD, 16, 12* EUR

Spremljevalni program:

Razstavi

Od 5.6. do (trajanje razstave določi NLB)
ZLATKO KAUČIČ: 40 LET USTVARJALNOSTI
NLB Galerija Avla (Trg republike 2), vstop prost

26. junija (odprtje ob 20. uri) do 24.  avgusta 2018

Petra Cvelbar: V ženskih rokah (fotografska razstava)

Mala galerija, vstop prost

Koncerti

Vsak dan v času festivala

Oder pri starem drevesu

Intervencije mladih ustvarjalcev kreativne glasbe

Parku pri CD, vstop prost

Sreda, 27. junij 2018 do Sob, 30. junij 2018

Cankarjeva knjižnica v parku

Park pri junij 2018

Jazz bazar

10.00: Delavnica za otroke Izdelaj svoje glasbilo (4 +)

10.00–18.00: Stojnice s ponudbo glasbenih založb in jazz brunch

Park pri CD, vstop prost

Cene vstopnic in ugodnosti

Cene vstopnic so objavljene ob posameznem koncertu.

* Z zvezdico so označene cene vstopnic s popustom na najnižjo kategorijo sedežev za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence. Starejši od 65 let in upokojenci lahko ob nakupu v Informacijskem središču CD uveljavljajo 5-odstotni popust tudi na druge kategorije sedežev.

Predprodaja do 30. 5. 2018

30% popust ob nakupu kompleta vstopnic za vse festivalske koncerte (pri nakupu prek www.cd-cc.si 35% popust)

10% ob nakupu vstopnic za posamezni koncert (pri nakupu prek www.cd-cc.si 15% popust)

Redna prodaja od 1. 6. 2018

20% popust pri nakupu kompleta vstopnic za vse festivalske koncerte (pri nakupu prek www.cd-cc.si 25% popust)

5% ob nakupu vstopnic za posamezni koncert prek www.cd-cc.si)

Popusti se ne seštevajo.

Za otroke do 12. leta brezplačne vstopnice, razen za koncerta v Gallusovi in Linhartovi dvorani.

Program:

Sreda, 27. junij 2018 ob 19.00

DrummingCellist (SIovenija)
Kristijan Krajnčan, violončelo, bobni

Priznani glasbenik zavidljivega mednarodnega uspeha, Kristijan Krajnčan, se predstavlja s solističnim projektom. DrummingCellist ponuja vznemirljiv, svež, drzen in izviren pristop v raziskovanju možnosti dveh ključnih glasbil ter z lucidno in zaokroženo umetniško vizijo.

Gallusova dvorana, 17, 20, 24, 28, 15* EUR (dvojni koncert z Dave Holland, Zakir Hussain, Chris Potter)

Sreda, 27. junij 2018 ob 20.00
Dave Holland, Zakir Hussain, Chris Potter (Velika Britanija/Indija/ZDA)
Dave Holland, bas; Zakir Hussain, tabla; Chris Potter, saksofon

Trio samih mojstrov svojih glasbil obnavlja ideje jazzistov iz sedemdesetih let 20. stoletja, ki so združevali jazz z drugimi zvrstmi, še najraje z indijsko godbo. Vrtoglava neujemljivost indijskih ritmov se čutno prežema z abstraktnimi in eteričnimi jazzovskimi temami.

Gallusova dvorana, 17, 20, 24, 28, 15* EUR (dvojni koncert z DrummingCellist)

Sreda, 27. junij ob 21.30

MTF feat. Sub-Lime (Slovenija)

Murat, beatbox, rap; Tomaž Gajšt, trobenta, klaviature; Urška Centa, ples; Lenart Krečič, tenorski saksofon; Marko Črnčec, klaviature; Tadej Kampl, bas; Kristijan Krajnčan, bobni

Sodelovanje svežih domačih zasedb ponuja prežemanje sila različnih zvrsti: jazza, hiphopa in flamenka. Še posebej je mikavna ritmična (in vizualna) osnova glasbe, v kateri mrežo ritmov enakopravno soustvarjata Murat z »beatboxom« in Urška Centa s plesom.

Park pri CD, vstop prost

Četrtek, 28. junij 2018 ob 18.00

Aleš Rendla Sextet (SIovenija)
Primož Fleischman, tenorski, sopranski saksofon, flavta; Aljaž Rendla, klarinet, altovski klarinet; Rebeka Zajc, klaviature, klavir; Jani Moder, električna kitara; Jošt Drašler, kontrabas, električni bas; Aleš Rendla, bobni, tolkala

Veteran domače scene, ki ga poznamo iz bendov Begnagrad, Srp, Quatebriga, Bratko Bibič & The Madleys in Fake Orchestra, bo predstavil drugi album Dreamings/Sanjarije, avtorsko vizijo sobivanja različnih zvrsti, od jazza in etna do fusiona in improvizacije.

Park pri CD, vstop prost

Četrtek, 28. junij 2018 ob 19.30

December Soul (Italija/Slovenija)
Stefano Battaglia, klavir; Salvatore Maiore, bas; Zlatko Kaučič, bobni, tolkala

V letu, ko obhaja 40-letnico delovanja, bo Zlatko Kaučič na našem festivalu nastopil z mednarodnim triom, ki je l. 2013 navdušil s prvencem in sedaj predstavlja nov album. Gre za prefinjeno, rahločutno glasbo z izjemno dodelano lirično izpovednostjo.

Park pri CD, vstop prost

Četrtek,  28. junij ob 21.00

Lovro Ravbar & Get On Board Collective (Slovenija/Kuba)
Lovro Ravbar, altovski, sopranski saksofon; Tomaž Gajšt, trobenta; Jure Urek, bas pozavna; Miha Koretič, kitara; Jernej Trobentar, kitara; Nejc Škofic, klaviature; Jani Hace, bas; Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta, tolkala; David Morgan, bobni

Saksofonist Lovro Ravbar, izjemno dejaven tako v jazzu (lastne zasedbe, slovenski in hrvaški državni big bandi idr.) kot v rocku in popu (LeeLooJamais), v novem projektu jazz povezuje s funkom, soulom in drugimi zvrstmi ter tako ustvari svojevrsten »kozmični« jazz.

Park pri CD, vstop prost
 

Četrtek, 28. junij 2018 ob 22.00

Portico Quartet (Velika Britanija)
Jack Wyllie, saksofon; Keir Vine, klaviature; Milo Fitzpatrick, bas; Duncan Bellamy, bobni, elektronika

Kvartet že od leta 2005 igra žanrsko težko opredeljivo zmes, v kateri se prežemajo elektronika, jazz, minimalizem, ambientalna in filmska glasba … Bend je začel novi britanski jazzovski val (Gogo Penguin, Cinematic Orchestra), ki ga tudi pri nas redno spremljamo.

Klub CD, 18, 14* EUR

Petek, 29. junij 2018 ob 18.30

Lore (Italija/Slovenija/Francija)
Laura Giavon, glas; Pia Podgornik, altovski saksofon; Giuseppe Doronzo, baritonski saksofon; Tancrède D. Kummer, bobni

Mednarodna zasedba s sedežem v Amsterdamu (in s slovensko članico) ustvarja zvočne krajine, očrtane z neobičajno inštrumentacijo in improvizacijskim zanosom. Kvartet vešče krmari med minimalizmom, avantgardnim jazzom in tihimi ljudskimi melodijami.

Park pri CD, vstop prost

Petek, 29. junij 2018 ob 20.00

Rohey (Norveška)
Rohey Taalah, glas; Ivan Blomqvist, klaviature; Kristian B. Jacobsen, bas; Henrik Lødøen, bobni

Norveška scena brsti tudi v souljazzu. Bend, ki je dobil ime po pevki Rohey Taalah, je že s prvim albumom za Jazzland Recordings navdušil sredinske ljubitelje jazza in vse, ki jih privlačijo mogočni ženski glasovi in soul interpretacije v najboljši maniri. Primerjava z začetkom uspešne poti Erykah Badu sploh ni neumestna, muzika pa je vendarle dovolj specifična, da s pridihom skandinavske odmaknjenosti svoj souljazz zasidra globoko v norveški fjord.

Park pri CD, vstop prost

Petek, 29. junij 2018 ob 21.30

Hermia / Ceccaldi / Darrifourcq Trio (Belgija/Francija)
Manuel Hermia, saksofoni; Valentin Ceccaldi, violončelo; Sylvain Darrifourcq, bobni

Eksperimentalni projekt, ki se neustrašno podaja v neraziskane zvočne krajine, toda z ljubeznijo do melodične tradicije. Trio Hermia-Ceccaldi-Darrifourcq drzno orje ledino, z neločljivo navzočim posluhom za melodiko. Ob zavestnem prehajanju mej (ne)znanega je sestav izjemen v svojem edinstvenem podvigu.
Park pri CD, vstop prost

Pet / 29. 6. / 23.00

Goran Kajfeš Subtropic Arkestra (Švedska)
Goran Kajfeš, trobenta; Jonas Kullhammar, saksofon, flavta; Per »Ruskträsk« Johansson, saksofon, flavta; Andreas Söderström, kitara; Jesper Nordenström, klavir; Fender Rhodes, sintetizator; Johan Berthling, bas; Lars Skoglund, bobni, tolkala

Proslavljenega trobentača med drugim poznamo iz Fire Orchestra; v zadnjem desetletju se je sprehodil skozi zapuščino najlepših pesmi znamenitih izvajalcev od Soft Machine in Miltona Nascimenta do Grizzly Bear in Tame Impala, če naštejemo samo štiri od skoraj tridesetih biserov, ki jih najdemo na treh albumih The Reason Why Vol 1-3. V zasedbo je povabil izbor švedske jazzovske scene in ti so v vsak komad zagrizli, kot da bi bil njihov. Nastala je plesna orkestralna glasba, ki si jo lahko požvižgavaš že od prvega poslušanja ali pa se preprosto začneš vrteti od veselja. Subtropic Arkestra je razlog več, da nam brez glasbe ni živeti.

Klub CD, 16, 12* EUR

Sobota, 30. junij 2018 ob 11.00

Abeceda (Slovenija)

Jazz festival Ljubljana je izbral skupino tridesetih mladih ustvarjalcev z osrednjim ciljem – da nastane glasbeno delo, utemeljeno na vizijah vsakega posameznega ustvarjalca, materializiranih prek uporabe sodobnih vrst generativnih metod, kot so na primer orkestrska igra, improvizacija in kompozicija. ABECEDA bo predstavila svoje glasbeno delo v sklopu sobotnega festivalskega programa v Parku Sveta Evrope. Kot novost v letošnjem festivalskem programu predstavljamo intervencije naključnih formacij, ki bodo prosto muzicirale na Odru pri starem drevesu. Kurator: Dré Hočevar 

Park pri CD, vstop prost

Sobota, 30. junij ob 15.00

Clean Feed predstavlja: Lisbon Underground Music Ensemble L.U.M.E. (Portugalska)
Marco Barroso, skladbe, vodja, klavir; Manuel Luís Cochofel, flavta; Paulo Gaspar, sopranski klarinet; João Pedro Silva, sopranski saksofon; Ricardo Toscano, altovski saksofon; José Menezes, tenorski saksofon; Elmano Coelho, baritonski saksofon; Jorge Almeida, Jéssica Pina, Pedro Monteiro, trobente; Ruben Santos, Eduardo Lála, Pedro Canhoto, pozavne; Miguel Amado, električni bas; Vicky Marques, bobni

Čeprav zasedba uporablja tradicionalni model big banda, skladatelj Marco Barroso vodi ta 15-članski orkester s sodobnimi prijemi, pri čemer inteligentno, vešče pa tudi s ščepcem ironije pretaka improvizacije v napisano gradivo in nasprotno. Ena najbolj vznemirljivih večjih evropskih improjazz zasedb končno tudi v Ljubljani! Obeta se povsem običajno sobotno festivalsko popoldne z vonjem po sardinah.

Po koncertu kulinarično srečanje Bosne in Portugalske.

Klub CD, 16, 12* EUR

Sobota, 30. junij 2018 ob 17.00

Rok Zalokar - Port Songs (Slovenija/Italija/Nizozemska)
Rok Zalokar, klavir; Alessandro Fongaro, bas; Ruud Voesten, bobni

Rok Zalokar, ki deluje med Rotterdamom in Ljubljano, z novim triom raziskuje koncept pristanišča kot talilnega lonca kultur. Glasba tria se navdihuje pri poeziji, indijskih ritmih, zborovskem petju … Trio je mdr. nastopil na North Sea Jazz festivalu.

Park pri CD, vstop prost

Sobota, 30. junij 2018 ob 18.15

Elifantree (Finska)
Anni Elif, glas, sintetizatorji; Pauli Lyytinen, tenorski saksofon, EWI, efekti v živo, elektronski bobni; Olavi Louhivuori, bobni; Joonas Saikkonen, zvok

Skupina je že leta 2012, ko je nastopila v Ljubljani v sklopu »The best of 12 Points« festivala, razkazovala razkošen dar, ki se je z novim album in spomladansko evropsko turnejo dokončno razbohotil. Pevka Anni Elif Egecioglu je ena izmed najbolj samosvojih vokalnih izvajalk današnjega časa, četudi so njen vokal že leta 2008 primerjali s Kate Bush. Jazz v narekovajih z vplivi od bollywoodske muzike do karibskega diska, zapakiran v presenetljiv inštrumentalni paket ritmov in zvočnosti.

Park pri CD, vstop prost-

Sobota, 30. junij 2018 ob 19.30

Dhafer Youssef 4tet (Tunizija/ZDA)
Dhafer Youssef, ud; Aaron Parks, klavir; Joe Sanders, kontrabas; Justin Faulkner, bobni

Tunizijski udist in pevec Dhafer Youssef je eden vidnejših glasbenikov, ki sugestivno in z občutkom za detajl prepletajo tradicionalno arabsko glasbo in jazz. Z odličnimi ameriškimi glasbeniki bo predstavil kritiško cenjeni album Diwan of Beauty and Odd (2016).

Linhartova dvorana, 18, 20, 24, 14* EUR

Sobota, 30. junij 2018 ob 21.00

Bowrain (Slovenija, Nemčija)
Bowrain, klavir, elektronika; Mario Babjelić, kitare, elektronika; Robert Nitschke, bobni, elektronika; Tjaša Gnezda, vizualije. Posebna gostja, Ema Kobal, violinčelo

Sodobni skladatelj, pianist in producent Bowrain akustični zvok in elektroniko združuje v barvito paleto, kjer se mešata klasični minimalizem in večmedijski eksperiment. Po solističnem albumu Far Out (2014) je lani z zasedbo objavil hvaljeni album Distracted.

Park pri CD, vstop prost

Sobota, 30. junij ob 22.00

Shake Stew (Avstrija)
Lukas Kranzelbinder, bas, vodja; Clemens Salesny, altovski saksofon; Johnny Schleiermacher, tenorski saksofon; Mario Rom, trobenta; Manu Mayr, bas; Niki Dolp, bobni, tolkala; Mathias Koch, bobni, tolkala

Enega najbolj groovy jazzovskih bendov današnjega časa najdemo kar čez mejo. Celovčan Lukas Kranzelbinder je na Dunaju sestavil all-star zasedbo, med katero sta tudi člana Kompost 3 in Mario Rom Interzone. Ob asistenci Shabake Hutchingsa so ustvarili hipnotičen album Rise and Rise Again. Afrobeat in druge zvrsti iz Afrike so se prelile v jazz in nastal je privlačen spoj, ki boža ušesa in brusi pete. Sveža muzika s pečatom nove generacije, ki nagovarja vse ljubitelje glasbe.

Klub CD, 16, 12* EUR (dvojni koncert z Vasko Atanasovski Melem feat. Bojan Z)

Sobota, 30. junij ob 23.30

Vasko Atanasovski Melem feat. Bojan Z (Slovenija/Francija)
Vasko Atanasovski, altovski saksofon, flavta; Bojan Zulfikarpašić, klavir; Dejan Lapanja, kitara; Marjan Stanič, bobni, tolkala

Vasko Atanasovski je lani na albumu Melem s številnimi gosti reinterpretiral tradicionalne balkanske pesmi. Tokrat se mu bo pridružil priznani pianist Bojan Zulfikarpašić; na sporedu bodo tako skladbe slednjega kot Atanasovskega ter nekaj priredb.

Klub CD, 16, 12* EUR (dvojni koncert s Shake Stew)

Spremljevalni program:

Razstavi

Od 5. junija 2018 do (trajanje razstave določi NLB)
ZLATKO KAUČIČ: 40 LET USTVARJALNOSTI

Glasbenik, skladatelj, učitelj in dobitnik več nagrad s področja kulture, Zlatko Kaučič, predstavlja skozi objektiv priznanih slovenskih in tujih fotografov (med njimi Žiga Koritnik, Iztok Zupan, Petra Cvelbar, Jože Požrl, Tone Štamcar, Primož Zrnec, Luca A d'Agostino, Luciano Rossetti) svojo dolgoletno izjemno ustvarjalno in brezkompromisno umetniško pot. Kurator razstave: Iztok Zupan. Ob odprtju razstave bo nastopil glasbenik Vid Drašler.

NLB Galerija Avla (Trg republike 2), vstop prost

Od 26. junija (odprtje ob 20. uri) do 24. 8. 2018

Petra Cvelbar: V ženskih rokah  

Razstava priznane slovenske fotografinje, ki se pod odrom počuti kot doma, se neposredno ne ukvarja s položajem ženske v (glasbenem) svetu, ga ne poudarja ali sodi. Prikazuje le, da predstavlja ženski način drugačen pristop h glasbeni interpretaciji.

Mala galerija, vstop prost

Koncerti

Vsak dan v času festivala

Oder pri starem drevesu

Intervencije naključnih formacij mladih ustvarjalcev kreativne glasbe, ki bodo prosto muzicirali na Odru pri starem drevesu.

Kurator: Dré Hočevar 

Parku pri CD, vstop prost

Jazz bazar in Knjižnica v parku

Sobota, 30. junij 2018

Jazz bazar

10.00–11.00: Program za otroke: Delavnica Izdelaj svoje glasbilo (4 +) in Lov za skrito pikapolonico

10.00–18.00: Stojnice s ponudbo glasbenih založb in jazz brunch

Park pri CD, vstop prost

Sreda, 27. junij do sobote, 30. junij 2018

Cankarjeva knjižnica v parku

V zelenju sredi mesta boste lahko listali in brali knjige, revije, časopise in kataloge, vse od najnovejših naslovov do zimzelenih avtorjev. Cankarjeva knjižnica je odprta v istem času kot bar Idealist. V primeru dežja lahko knjige prebirate v Veliki sprejemni dvorani.

Park pri CD, vstop prost