21.03.2023

23. Orto Fest

Od 30. marca do 29. aprila 2023 bo v Orto baru v Ljubljani potekal že 23. mednarodni, največji klubski festival v Sloveniji, Orto Fest, ki je unikum v našem prostoru.

Press Info

23. Orto Fest

V svoji zgodovini je gostil že več kot 700 glasbenih skupin in izvajalcev. Tudi letos bo Orto Fest žanrsko izjemno barvit, na njem pa bo  nastopilo kar 20 domačih in 10 tujih glasbenih izvajalcev, med njimi skupine Big Foot Mama, Dan D, Koala Voice, Paraf, Crvena jabuka, Slon in Sadež, Elvis Jackson, Niet, Swallow The Sun, Avatarium, Metropolis ter druge. Otvoritvena koncerta skupine Big Foot Mama 30. in 31. marca sta že razprodana, kot tudi koncert zasedbe Slon in Sadež, ki bo 12. aprila.

Kaja Kosem iz KUD-a Bum bum banana, soorganizatorka, za prihajajoči Orto Festu pravi: »Tudi letos nam je uspelo pripraviti zdaj že kar 23. Orto Fest, ki je žanrsko morda še malce bolj pester, kot so bili prejšnji. Vesela sem, da je bil odziv nastopajočih skupin pozitiven in spodbuden ter se jim obenem vnaprej zahvaljujem za sodelovanje. 23. Orto Fest je tako, kot vsi prejšnji, večdnevni praznik slovenske klubske glasbe pri katerem sodelujejo številna zveneča tuja glasbena imena. Poleg njih bodo tudi letos nastopili številni mladi upi in že uveljavljena imena slovenske glasbene scene. Mladi se tako lahko učijo od starih na istem odru, kar je navsezadnje zelo pomembno za razvoj glasbe v Sloveniji. To je tudi eden od glavnih ciljev Orto Festa kot valilnice mladih perspektivnih slovenskih glasbenih izvajalcev in skupin. Vzporedno želimo vzpodbujati tudi drugo delo na glasbenih prireditvah, ki je velikokrat bolj v ozadju in s tem hitro spregledano - tonsko delo, osvetlitev, promocija, sama izvedba dogodkov ... Upamo, da bo letošnji Orto Fest deležen čim večje medijske pozornosti - s tem pa promocije nastopajočih skupin in klubske scene nasploh. Le-ta je pogosto kljub svoji kvaliteti zapostavljena in se zaradi tega mlade skupine ne morejo prebiti do javnosti. Tudi lani smo kandidirali na občinskem razpisu in odgovor še čakamo. Upamo, da bomo po 23-ih letih končno uspeli in nam bo tako izvedba letošnjega Orto Festa lažja.«

Otvoritvena koncerta že 23. Orto Festa v Orto Baru v Ljubljani v četrtek, 30. in v petek, 31. marca bosta pripadla domači rock zasedbi Big Foot Mama, oba koncerti pa sta že razprodana.

Po več kot 30-ih letih delovanja, osmih studijskih albumih in razprodanih največjih koncertnih prizoriščih v Sloveniji so Big Foot Mama še vedno zvesti samim sebi. S surovim rokerskim zvokom, iskrenimi besedili in pristnim odnosom do glasbe še naprej izražajo to, kar doživljajo. Življenje kot ga piše rock’n’roll. Do jeseni leta 2017 so Big Foot Mama zbrali dovolj materiala za osmi studijski album. Fantje se za dva tedna odpravijo v berlinski studio Wong s producentom Žaretom Pakom in marca 2018 izidejo Plameni v raju. Plošča doživi izjemen sprejem tako pri publiki kot kritikih in radijskih postajah, Big Foot Mama pa v svoj železni repertoar doda nove uspešnice Sanja se ti ne, Normalen in Vabilo v maj in z njimi Big Foot Mama znova zaokroži po slovenskih koncertnih prizoriščih.

V soboto, 1. aprila boste na odru Orto Festa lahko videli rock skupino Dan D.

Kljub statusu ene najpopularnejših slovenskih rock skupin, Dan D ne pristaja na preizkušene vzorce in cone udobja, svoje poslušalce z vsakim albumom in vsakim nastopom izzivajo z drugačnimi pristopi in raziskovanjem novih glasbenih prostranstev. V svoji karieri so nanizali vrsto hitov, kot so Čas, Voda, Plešeš, Počasi in podobni, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija so leta 2009 napolnili Križanke, z akustičnim projektom Tiho osvojili slovenske gradove in se podali na popolnoma novo pot z dvojnim albumom DNA D, ki so ga mnogi glasbeni kritiki proglasili za album leta 2015. V letih 2017 in 2018 so v svojem placu za vaje izvedli uspešno anti-turnejo, ki jo je obiskalo več kot 2000 poslušalcev. Rezultat teh srečanj je z Zlato piščaljo nagrajen album Knjiga pohval in pritožb, ki je izšel marca 2019.

Dan D so: Tomislav Jovanović – Tokac (vokal), Marko Turk (kitara), Boštjan Grubar (klaviature), Nikola Sekulović (bas kitara) in Dušan Obradinovič – Obra (bobni).

Drugi teden festivala se nadaljuje v torek, 4. aprila z domačima skupinama - rockerji Jet Black Diamonds in ska rockerji Smetnaki.

Zasedbo Jet Black Diamonds, ki izhaja iz Vipavske doline, sestavlja pet mladeničev. Povezuje jih mladostna energija in ljubezen do ustvarjanja avtorske glasbe. Stilsko neobremenjeni plujejo med različnimi glasbenimi stili, najpogosteje pa jih, po njihovih besedah, zanese v vode sodobnejših derivatov rock'n'rolla. V letu 2021 so s svojim prvim avtorskim singlom Retro anorak konkretno opozorili nase. Po lokalnem je pesem obnorela še vseslovensko občinstvo in kot Popevka tedna avgusta postala najbolj predvajana skladba na Valu 202. Par mesecev pozneje so Jet Black Diamonds zavladali na tekmovanju študentskih skupin Šourock 2021 in nato postregli z novim singlom Še zadnjič, kateremu je sledila nominacija Zlate piščali za novinca leta. V letu 2022 so izdali svoj prvi kratkometražni album z naslovom Večvredne romance. Iz albuma so kar trije singli postali popevke tedna. V letu 2023 načrtujejo izdajo dolgometražnega prvenca, ki bi jih dokončno zasidral med najpomembnejše slovenske glasbene ustvarjalce.

Smetnaki so kranjsko-tržiška glasbena naveza 3 brassonerjev in vokalistov, 2 strunarjev in bobnarja. Žanrsko se težko opredelijo - vedno se odzivajo na preproste do zelo bizarne situacije življenja. Njihovo glasbo, najbolj pa besedila, tako zaznamuje humor - bolj ali manj zakrit v več nivojev sarkazma in ironije. Ustvarjajo in igrajo iz organske nuje, ker sebe in nas radi naplešejo in prešvicajo.

V sredo, 5. aprila bo na oder stopil slovenski raper Vazz s svojim bandom.

Eden najvidnejših domačih reperjev nove generacije VAZZ bo s svojim razširjenim bendom poskrbel za plesno otvoritev pomladi! Aprila mineva skoraj eno leto od izdaje tretjega hip-hop dolgometražca Kodeks, ki je svojo premiero doživel v razprodani veliki dvorani Kina Šiška in kasneje svojo živo formo pilil na poletni turneji po Sloveniji. Vmes se je na internetu znašlo še cel kup novih spotov in svežih sodelovanj. A kakšni so plani za koncert v Ortiču? Če prideš, zveš.

S hitrim in kvalitetnim razvojem glasbene produkcije in suverenega tekstopisja, ki zadiha v originalni vsebini, se Mark Jacob Cavazza oz. Vazz nedvomno uvršča med vodilne obraze nove reperske generacije na slovenski sceni. V začetku maja 2022 je digitalno in na CD-ju izdal tretjo ploščo Kodeks, ki nosi čist izraz, izpiljene ideje in pogled v njegov svet resničnosti. Dolgometražec nosi 12 komadov in je plod 22-letnega uma, ki izraža kritiko nad malomarnostjo v poeziji, cenzuro umetnosti, politično držo, neizvirnostjo. Mark se hkrati razgalja poslušalcem: »vse kar je takrat vrelo, me motilo sem predvsem intuitivno strnil v - na videz kaotično - celoto. Album nosi ostre besede in se hkrati spotika ob problematike generičnosti, ki se vsakodnevno poskušajo vriniti v glasbo in občo umetnost. Kodeks stremi k poglobljeni vrednosti besedil in produkcije, ki skupaj mejita na živo zvočno sliko ter koncept osebnosti

V četrtek, 6. aprila bosta nastopili slovenski zasedbi, funk rock blues skupina Batista Cadillac in rock skupina Masharik.

Čvrsto gruvajoče jedro danes šestčlanske zasedbe Batista Cadillac že od malih nog predstavljata vokalist Urban Lutman in kitarist Matija Koritnik. Njun preplet soula, funka, rocka in bluesa je poleg vedno večjega števila poslušalcev pritegnil vidne domače izvajalce – sprva Thomasa Marcha za skladbo Neviden (Ali veš, da me ljubiš?), nato pa še funk jazzerje Pijammies oziroma P’Jays, ki so se pridružili zasedbi ob koncu 2019. Skladbe Pust me do besede, Magnolije in Generacija neba so bile vse popevke tedna na Valu 202; vse tri so bile tudi med top 10 najbolj predvajanih skladb na Valu na letni ravni v 2019, 2020 in 2021. V leto 2022 so Batista Cadilac vstopili s prenovljeno zasedbo in se z udarnim hitičem Mim pravil brez težav prebili do finala EME in tam z odličnim nastopom zasedli visoko drugo mesto v končni razvrstitvi. V maju 2022 je sledil je zmagoviti dan izdaje prvega albuma in razprodan koncert v Kinu Šiška ter serija koncertov po Sloveniji. Pred koncertom v OrtoBaru pa obljubljajo tudi nov single. Stay tuned, Batista Cadillac pripravljajo sodelovanje z ... Soul vlak čaka, da vas odpelje.

Masharik je čutni organizem gorenjskih glasbenikov, ki prepleta blues, rock in psihedelijo, pridih soula pa doda Mašin vokal. V ospredje svoje glasbe postavljajo čutnost, iskrenost in dinamičnost. Izvajajo avtorsko glasbo, ki jo pišejo v slovenščini, vzdušje pa začinijo tudi s kakšno interpretacijo svojih najljubših pesmi. V letu 2022 so izdali svoj prvi single z naslovom Stran od oči. Gonilna sila banda je Maša Bogataj, frontpunca, ki poleg vokala z žensko rokenrol energijo imenitno obvladuje tudi električno kitaro. Z njo tvorita celoto Luka Zemljič na klaviaturah, orglah in spremljevalnih vokalih ter Bojan Marinko na bobnih. Zvočno jih podpira še Žiga Korenčič na bas kitari. Občinstvu so se Masharik prvič v živo predstavili leta 2019. Od takrat naprej pridno osvajajo slovenske odre in ustvarjajo avtorsko glasbo. V pretekli sezoni so odigrali skoraj 20 samostojnih koncertov. Nastopili so na največjih slovenskih glasbenih festivalih, kot so Castle Festival, Gora Rocka, Lent ... Kot gostje zasedbe Hamo & Tribute 2 Love pa so v Križankah s svojim nastopom navdušili tri tisoč glavo publiko.

V petek 7. aprila bosta nastopili hrvaški skupini iz Reke Paraf in Grč.

Ob 40-letnici punka na Reki je leta 2019 na novo zaživela skupina Paraf. Skupina Paraf je sicer nastala ob koncu leta 1976, ustanovili so jo najstniki iz Reke. Ustanovitelji, Valter Kocijančić (vokali, kitara), Zdravko Čabrijan (bas kitara) ter Dušan Ladavac (bobni) so bili v navezi s podobno punk skupino iz istega mesta, Termiti, dejavno pa so se povezali s sceno iz Ljubljane. Po odmevnem koncertu v Klubu Gromka na Metelkovi ter nastopu na Orto Festu leta 2019, kjer so Paraf nastopili z zasedbo Valter svira Parafe ter nastopu na koncertnem dogodku RI – LJ New wave Reunion  leta 2022 v Kinu Šiška,  se legendarni punkerji iz bivše skupne države, prvič v polni zasedbi, s pevkama Vim Colo in Ivo Močibob, odpravljajo na  Orto fest, kjer bodo predstavili aktualni album Delta.

Grč je shock dark rock zasedba, ki je nastala na Reki leta 1982. Leta 1983 je bila pri ljubljanski založbi FV izdana kaseta – na A strani so bili posnetki skupine GRČ, na B strani pa posnetki skupine Mrtvi kanal. Ponatis v obliki vinila je letošnje leto izdala italijanska založba F.O.A.D. Records. Zasedba je skozi leta večkrat menjala postavo, edini od ustanovnih članov je ostal Zoran Štajdohar – Zoff. Glasba, ki jo ustvarja skupina Grč je disonantna, štrli izven različnih žanrskih okvirjev ter  na tak način tudi nazorno prikazuje samo idejno zasnovo benda  - ustvarjati glasbo spontano, brez ustaljenih pravil in predpisov.

Drugi teden Orto Festa bo v soboto, 8. aprila zaključila domača indie rock skupina Koala Voice.

S svojo neobremenjenostjo, razbijaško indie punk prezenco polno nalezljivih melodij in zasoljenih kitarskih riffov zelo hitro prirastel k srcu množicam, tako po Sloveniji kot tudi drugje po Evropi, predvsem po zaslugi prvenca Kangaroo’s a neighbour (2015) in drugega albuma Wolkenfabrik (2017). Leta 2018 pa so svojo diskografijo obogatili še z akustičnim albumom Koala Voice: Izštekani in pa nonšalantnim Woo Horsie, kjer so nam Koala Voice med drugim postregli z njihovim nesramno popoidnim hitom Ker tu je vse tako lepo. Njihova muzikalnost in očarljivost jim je pridobila tudi mesto predskupine pred legendarnimi Pixies v ljubljanskih Križankah. Svojo publiko pa so naprej lovili tudi po večjih evropskih festivalih, kot so Liverpool Sound City, Tallinn Music Week, Bush Budapest, Pohoda, Monkey Week, Exit, Inmusic in drugi. V letu 2020 so se Koala Voice posvetili ustvarjanju in snemanju njihovega 4. studijskega albuma z naslovom Plata, ki pa so ga že ob koncu leta začeli predstavljati širši publiki v obliki singlov, obogatenih z videi, za pesmi Vertigo, Vukovi in nazadnje Spaghettification. Z miksom indie rocka, popa, stonerja, rocka, countryja in diska, nam Koala Voice v slovenščini, srbohrvaščini in angleščini ponujajo 13 novih pesmi, ki odražajo časovno obdobje napolnjeno z iskanjem odgovorov večno neodgovorjenih vprašanj o ljubezni, prijateljstvu in srcozlomu, kjer poskušajo najti odgovor v malih trenutkih sreče.

V nov, tretji teden Orto Festa, se bomo podali v torek, 11. aprila z kantavtorjem Robertom Petanom & The Rafters.

Robert je na odru je že od svojega dvanajstega leta, igral je tako z simfoničnimi orkestri kot punk v jedrskih zakloniščih, od festivalskih do cerkvenih in tudi zidarskih odrov, nekaj let je bil član bolj in manj znanih pop zasedb in ustvarjal glasbo za druge glasbenike in pevke. Pravi, da ni nujno isto. Po nešteto koncertih nastopih, špilih, čagah, feštah, porokah, pogrebih, slavjih, fantovščinah je stopil v ospredje. Pozneje je začel razkrivati vse, kar so mu leta igranja pustila nekje v malih možganih – s svojimi duhovitimi in odkritimi kantavtorskimi besedili se je leta 2019 udeležil slovenskega kantavtorskega festivala Kantfest in prejel zlato kanto, tako od občinstva kot tudi od strokovne žirije. Bil je gost že v mnogih radijskih in televizijskih oddajah kot so Prva vrsta, Izštekani in podobno. Tu gre omeniti tudi odmeven komad RTV – Rad Te Volim, ki je zakrožil pred referendumom o RTV-ju in dodobra nasmejal ogromno ljudi, ki so ga tudi delili. Sproti piše glasbo in besedila tudi za druge izvajalce, nastopa v glasbenih predstavah širom Slovenije, s Perico Jerkovićem sta skupaj ustvarila tudi Zbogom korona, mi gremo na dopust – predstavo z akordi. Poleg tega se ukvarja z glasbeno in video produkcijo, igra na porokah tako kot del dueta Maja in Robi kot tudi banda The Rafters in nasploh ustvarja podolgem in počez.

The Rafters so mlada posavska zasedba z veliko izkušnjami, energije, izjemno kvalitetnimi izvajalci in pravo dozo zabave. Od akustičnih instrumentalov do energičnih disko točk, do rock klasik in evergreenov - v repertoarju se najdejo pesmi za prav vsakogar. Igrajo na različnih festivalih in dogodkih, prirejajo koncerte, prav tako pa zabavajo svate na porokah po celotni Sloveniji in širše. The Rafters so zagotovo zasedba, ob kateri se ne zasedi.

V sredo, 12. aprila bo nastopila vsem znana zasedba Slon in Sadež.

Slon in Sadež oz. po domače Jure Karas in Igor Bračič, ki skupaj ustvarjata od daljnega leta 2001. Ime sta si nadela po čudni in nerazumljivi angleški šali, zato se je zdelo edino primerno, da je tudi glasba, ki sta jo takrat pričela ustvarjati, takšna. Kljub prošnjam glasbenih poznavalcev sta do danes izdala štiri glasbene albume: Kabáre (2003), Komercialne pizde (2005), Štafeta mladosti (2006) in Sponzorska plata (2010), ter album radijskih skečev - Radio Slon in Sadež (2009).

Popularna brkata dečka se seveda ne ukvarjata samo z glasbo: nekaj let sta bila aktivna kot televizijska voditelja in pisca mladinske oddaje Štafeta mladosti na RTV Slovenija, še vedno sta aktivna na radijskem področju, sta pisca in izvajalca najrazličnejših prireditev, podelitev, volitev in selitev, pišeta in snemata oglasna sporočila, skeče, scenarije in ju je skratka povsod dovolj in preveč.

V četrtek, 13. aprila bodo občinstvo Orto Festa zagreli legendarni sarajevsko-zagrebški rockerji Crvena jabuka.

Crvena Jabuka je ena najstarejših še delujočih skupin iz nekdanje skupne države. Skupina je bila osnovana leta 1985 v Sarajevu, v prvi postavi pa so bili Dražen Ričl, Zlatko Arslanagić, Dražen Žerić, Aljoša Buha in Darko Jelčić. Prvi album Crvena jabuka so izdali leta 1986, istega leta pa so se podali na svojo prvo turnejo. Žal pa se je med potjo na koncert v Mostar smrtno ponesrečil basist Aljoša Buha, kmalu za tem pa je poškodbam iz te nesreče podlegel tudi kitarist in vokalist Dražen Ričl. Pokojnima članoma v čast do leta 1987 izdali album Za sve ove godine. In čeprav so se odločili, da ne bodo promovirali albuma s koncerti in medijskim pojavljanjem, je album požel ogromno navdušenje med poslušalci in kritiki. Ravno zaradi tega so se odločili posneti tudi tretji album z naslovom Sanjati. Prodali so več kot 350.000 primerkov, s čimer so podrli vse rekorde prodajanosti. Sledila je velika turneja s kar 180 koncerti, leta 1989 pa so objavili svoj četrti album Tamo gdje ljubav počinje, s katerim so poželi prav tako velik uspeh. Leta 1991 so izdali peti album Nekako s proljeća, a so koncertno turnejo zanj odpovedali zaradi začetka vojne v BiH. Začasno so prenehali z delovanjem, leta 1994 pa so se spet zbrali v Zagrebu in nadaljujejo svoje delovanje vse do danes. Za sabo imajo tako veliko število uspešnic, ki so zaznamovale številne generacije, ki jih z veseljem poslušajo še danes.

Sobota, 15. aprila bo rezervirana za kar tri metal skupine: Loudness iz Japonske, nemške Grey Attack in švicarske Thola.

15. aprila se bomo priklonili samurajem heavy metala, ki prihajajo, da bi nam pokazali, kako deluje metal na Daljnem Vzhodu. V Ljubljano namreč prihajajo legendarni Loudness. Loudness so eden najbolj znanih japonskih metal bendov. Bend že od samega začetka vodi vizionar, metal bojevnik in kitarski samuraj Akira Takasaki, katerega ustvarjalnost res nima meja - to se kaže tudi v odličnem albumu Rise To Glory, ki ga promovirajo tudi v letu 2020 in zaradi katerega bodo prišli v Evropo, potovali po Aziji ter se ustavili tudi v Avstraliji. Kvartet je začel metalizirati leta 1981 in so bili prvi japonski metal bend, ki je igral recimo v ZDA oziroma deloval pod okriljem ameriške založbe. Če je verjeti internetu, so izdali več kot 20 studijskih albumov, ves čas pa so ostali zvesti pristnem heavy metalu, ki je epski, udaren, bombastičen in catchy. V živo smo jih nekaj let nazaj videli tudi na festivalu Metaldays, kjer so pokazali, kako se zadevi streže.
Z njimi bodo nemški Grey Attack ter švicarski Thola.

V nedeljo, 16. aprila bodo na odru stali poljski stone doomerji Dopelord.

Kdo so Dopelord? Če bi Black Sabbath, Pentagram, Sleep in Electric Wizard imeli divje razvratne orgije, ovite v dimno zaveso prepovedanih substanc ter začinjene z domačim lojem, potem bi bili poljski doomerji Dopelord njihov otrok. So počasna, težka zverina mamutskih proporcev, ki so na svojem psihadelično-obarvanem pohodu že od leta 2010. Leta 2012 so izdali prvenec Magick Rites, svojo zvočno podobo pa so nadgradili leta 2014, ko so skadili še več substanc in izdali album Black Arts, Riff Worship and Weed Cult. Naslov tega albuma ni pustil prostora dvomom: kitare, uglašene na travo in distorzija, za katero niste vedeli, da obstaja, sta prepričala številne kritike, ne pa Dopelord samih, ki so vedeli, da niso še pobili vseh možganskih celic svojih oboževalcev. Zaprli so se v studio in januarja 2017 izdali eno izmed najboljših doom plat tega leta, Children of the Haze. Album so sproducirali v naftni vrtini, riffi na njem pa so tako težki, da so popolnoma izničili »yo momma« šale. Najtežja riffovska karavana leta 2023 se bo ustavila v ljubljanskem Orto Baru, mi pa že komaj čakamo, da bomo skupaj fušali refren: »Uiii aaar d ćiiiildreeeen!«

Ortofestov četrti teden se bo začel v sredo, 19. april z domačima izvajalcema Samuel Blues in 3Tone.

Samuel Blues je mlad, vsestransko nadarjen umetnik. Glasbenik, ki prihaja iz okolice Jesenic z vokalom in slide kitaro, nastopa sam. Preigrava avtorske pesmi, delta-blues, grunge in težje ritme. Na odru ima prezenco, z nogo pa tolče po doma narejenem glasbilu. Samuel velja za enega najbolj virtuoznih, izvirnih in nadarjenih glasbenikov v mlajših vrstah slovenske glasbene scene. »Če imate radi surovo in neprekuhano glasbo, je Samuel vaš krvav zrezek«.

3Tone je savinjsko – šaleško – koroška naveza treh podobno mislečih glasbenikov s pedigrejem, ki preigrava hibridno mešanico bluesa, rocka, countryja, funka ter združuje glasbene tradicije s te in druge strani Atlantika. Power blues fussion trio je nastal leta 2020, ko so moči združili Miha Erič (orgličar in lap steek kitarist, nekdanji član in gonilna kreativna sila Prismojenih profesorjev bluesa), Boris Sadar (bas kitarist, član koroške zasedbe Stand By, ki je basiral med drugim tudi pri Res Nulliusih) ter David Slatinek (bobnar iz zasedbe United Grooves, The Wanted Four in Big Band VOX).

V četrtek, 20. aprila boste lahko videli UM & KUNA Freestyle Show.

Gre za unikaten fenomen na slovenski glasbeni sceni - freestyle impro rap! Poznate freestyle rap? Ste bili kdaj na kakšni impro gledališki predstavi? Si lahko predstavljate kako bi bilo, če bi združili to dvoje? No, točno tako zgleda UM & KUNA FreeStyle Show. Skozi improvizacijo in izmišljevanje rim na licu mesta se zlijeta z vsakim okoljem in tako lahko nastopata praktično kjerkoli - od vrtcev do domov za ostarele ter povsod vmes. Freestyle Show je mešanica freestyle rapa in improvizacijskega gledališča, kjer med nastopom na licu mesta nastajajo unikatne pesmi. V sam nastop je vključena tudi publika s katero UM & KUNA na različne načine poiščeta ideje za nove komade. Na HipHop reunion festivalu sta pred razprodano Cvetličarno že dvakrat očarala občinstvo s svojimi freestyle komadi. Za Ljubljana TV sta sestavila duhovito zgodbo o Mrožu iz Filipinov, pred dijaki v Bežigradu pa sta povedala kako je z mamuti na kolinah. Na otvoritvi slikarske razstave Bora Šparmbleka sta tako stare kot mlade očarala repajoč s kozolca. Prav tako sta nastopala na Castle Kolpa music festivalu, ter na Ritmu mladosti.

Imata tudi svojo komično-spiritualno oddajo v živo – LoveStream. Na oder so ju povabili že številni znani slovenski rap ustvarjalci: Emkej v CSK France Prešeren, Trkaj na božični nastop v Žalcu, Drill pa na You know the Drill. Pred kratkim sta nastopala tudi v radijski igri Samota za RTV SLO. Oba sta večkratna zmagovalca na freestyle rap tekmovanjih, UM je tudi trenutni državni prvak. Kuna se je v ušesa številnih poslušacev zapisal z zgodbo o Mami Mili, UM pa je tudi vodil celoletne freestyle rap delavnice, ki so rezultirale v projektu 5 lepih besed.

Petkov koncert 21. aprila bo pripadel domači punk rock crossover skupini Elvis Jackson.

Elvis Jackson je slovenska glasbena skupina, ki je svoj lasten izraz skozi desetletje razvijala ob spremljavi ska, punk, hard core, reggae in metal vplivov. Združili so se konec leta 1997 in veljajo za bend, ki slovi po nepozabnih, s pozitivno energijo nabitih nastopih. In prav zato so bili s strani novinarjev večkrat proglašeni kot najboljši koncertni rock bend v Sloveniji. Leta 1999 so Elvis Jackson izdali svoj prvi album Move Your feet it’s one O’clock. Temu sta sledila še albuma Go Home and Practice (2000) ter Summer Edition (2003), ki je izšel tako rekoč v vseh evropskih državah in celo na Japonskem. 6 let kasneje je nastal Against The Gravity (2009). Četrti album zasedbe je izjemen izkupiček sodelovanja s producentom Billom Gouldom (ex-Faith No More), mastering pa je delo priznanega Johna Cunibertija iz ZDA. Album je v Nemčiji izšel pri založbi Anstreet Rec. Elvis Jackson so v svoji bogati karieri nastopili s številnimi tujimi priznani skupinami med katerimi je potrebno omeniti Faith No More, Sepultura, Anthrax, Fishbone, Toasters, Looking Up, Burning Heads, Murphy's Law, Vice Squad, Subhumans, Edna's Goldfish, The Offspring, Asian Dub Foundation, Vandals, D.O.A., Goldfinger, Citizen Fish, Propagandhi, Ska P, NoFx, Mad Caddies, Dog Eat Dod in se predstavili na največjih festivalih kot so Exit, Sziget, Rototom sunsplash, Devilside, Serengeti, Burgas, Rock for people, T-mobile ...

Spomladi leta 2014 so izdali poseben EP album Window, na zadnjem, težko pričakovanem petem albumu Radio Unfriendly (2014) pod katerim sta se med drugimi podpisala tudi nemški priznani producent Arne Neurand (Guano Apes, Subway to Sally,..) in domača legenda Janez Križaj, ki je poskrbel za mastering.

V soboto, 22. aprila boste lahko videli slovenske punk rockerje Niet in indie rock ter post punk skupino Pavlov.

Legendarna slovenska punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. S hitrimi in melodičnimi skladbami, mračnimi osebno-izpovednimi besedili glavnega avtorja Igorja Dernovška in karizmatičnim frontmanom Primožem Habičem se je hitro uveljavila na tedaj zelo močni ljubljanski hard-core sceni, a je kmalu v nasprotju z ostalimi skupinami ubrala svojo pot. V prvem obdobju svojega delovanja do leta 1986 je ustvarila številne uspešnice, med drugim Depresijo, Ritem človeštva, svoj največji hit Lep dan za smrt, Vijolice, Februar…. Primož Habič je maja 1991 umrl zaradi prevelikega odmerka heroina, po njegovi smrti in prvi vrnitvi v letu 1993 pa se je med mladimi v Sloveniji sprožila prava Nietomanija. Vrnitev je bila zaradi odsotnosti pravega frontmena kratka. Leta 2008 se je skupina vrnila z novim pevcem Borutom Maroltom in v skoraj popolni prvotni postavi. Maja 2008 so priredili veličasten vrnitveni koncert v razprodanih ljubljanskih Križankah, katere so znova napolnili dve leti kasneje ob predstavitvi svoje prve „prave“ plošče Trinajst. Po naslednji plošči V bližini ljudi iz leta 2014 in novi turneji so se Nieti za tri leta začasno poslovili. Znova so se vrnili konec leta 2019 in po novih koncertih, a tudi številnih prekinitvah zaradi covida, letos posneli pet skladb. Prvi singel med njimi je Ruski vohun, ki je bil sicer posnet že leta 1993, po smrti Primoža Habiča, ko je vokalno vlogo prevzel Igor Dernovšek. Omenjena skladba je glede na število ogledov po Youtubu drugi največji hit skupine Niet, fantje pa so se jo odločili znova posneti tako zaradi aktualnosti tematike kot dejstva, da je z novim pevcem Borutom Maroltom postala še boljša.

Pavlov je tričlanska glasbena skupina, ki je nastala leta 2017. S spajanjem elementov post-punk revival in new wave glasbe ustvarjajo polje temnejšega indie rocka. Skupino sestavljajo Marcel Kralj (vokal, kitara), Domen Malis (bobni), Miha Medvešek (bas kitara), pri nastopih v živo pa se jim pridruži tudi Aljoša Končar (kitara, sintetizator). Po nekaj izdanih singlih, ki so nemalokrat pristali tudi med kandidati za popevko tedna radia Val 202, je skupina ob koncu leta 2021 izdala svoj dolgometražni prvenec, imenovan Predor. Ta si je prislužil naziv Plata tedna na radiu Terminal. Spremljajoči kovinsko doneči bobni, močno prodorni bas, sintetizirani akordi, oblečeni v svilo melanholije, in slikovito abstraktni verzi, ki kličejo v slovenskem jeziku, so eni od gradnikov glasbe Pavlov in njihovega Predora.

Peti, zadnji teden Ortofesta se bo nadaljeval v sredo, 26. aprila ko bodo na oder stopile kar tri skupine: dead doom skupina Swallow The Sun iz Finske, doom bend Avatarium iz Švedske in kot predskupina še italijanski melodični doom black metalci Shores Of Null.

Oder festivala bo v četrtek, 27. aprila pripadel domači rock'n'roll skupini Metropolis.

Metropolis, mojstri zvočnega zidu ala Motorhead, predstavljajo komade iz novega avtorskega albuma. Za vse, ki ste oktobra v Ortu zamudili uradni izid, bodo izvedli svoj klasični program in seveda tudi odlične novitete. Skupaj z gosti presenečenja vam bodo popestrili dan upora proti okupatorju, na voljo pa bodo tudi majice in CD-ji.

V petek, 28. aprila bo na odru Orto festa nastopila slovenska metal skupina Metalsteel.

Metalsteel so kot otroci pred 20 leti začeli odraščati ob svoji viziji heavy metala. Danes so vodilna slovenska heavy metal institucija z lastno identiteto, ki v svojem izrazu združuje surovo agresijo z melodičnimi aranžmaji. Rezultat tega je udaren heavy metal s progresivnimi elementi, katerega so doslej manifestirali na sedmih studijskih albumih in dvojnem koncertnem albumu, še najbolj dovršeno in ostro na zadnjem albumu Forsaken By The Gods. Skupina prav tako sodeluje z ameriškim pevcem Jamesom Rivero (Helstar, Malice, Seven Witches, Distant Thunder, Malice), s katerim se vsako leto odpravijo na turnejo po evropskih državah. Metalsteel so poleg nastopanja po evropskih odrih tudi prva slovenska metal skupina, ki je nastopila s simfoničnim orkestrom na državni prireditvi v Cankarjevem domu, igrala slovenskim žrtvam holokavsta, izdala dvojni koncertni album ter nastopila v reklami za Toyoto, v kateri je bila uporabljena tudi skladba skupine. Napisali in posneli so tudi uradno himno festival Metaldays za leto 2015. Metalsteel z novim albumom Forsaken By The Gods opozarjajo na probleme odnosa človeštva do našega planeta ter se ukvarjajo z različnimi perspektivami minljivosti in umrljivosti ter dokazujejo, da pristen heavy metal še vedno lahko zveni povsem inovativno, saj v vsaki skladbi puščajo svoj edinstven pečat.

Zaključni koncertni večer letošnjega, že 23. Orto Festa, bo v soboto, 29. aprila z domačima skupinama, rock skupino Plateau in indie rock zasedbo Regen.

Regen, projekt, ki izvira iz dnevne sobe kantavtorice Gaje Kuščer, je razvil navzkrižno žanrsko identiteto, ki prepleta melanholične in zasanjane melodije ter živahne in plesne retro inštrumentalne ritme v stilu 80-ih. Od leta 2019 po imenu Regen prepoznamo mlado ljubljansko peterico, ki je s svojim prvim singlom Wine, katerega posnetek je bil osnovan v Gajini sobi, pritegnila tako radie in glasbene kritike kot številne poslušalce. Regen ustvarjajo mednarodno glasbo, ki se ji velja prepustiti ob zasanjanih večerih ali polnočni vožnji po prazni avtocesti.

Iz prelepega srednjeveškega mesta pod Gorjanci prihaja četverica navdušenih in navdihnjenih mladeničev, ki slišijo na ime Plateau, z elegantnimi melodijami, hrepenečimi besedili in natančnim občutkom za zavijanje obojega v barvito indie pop rock sonično preobleko. Harmonije, ki spominjajo na British Invasion se združijo z idejami strukture moderne pop pesmi. Rezultat je energičen opus žanrsko težko opredeljivih pesmi, ki na koncertih s pomočjo publike oživijo.

Orto Fest že 23 let

Orto Fest je že 23. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters, Chris Eckman, Partibrejkers, Dog Eat Dog, Zabranjeno pušenje, Divlje jagode, Hanson Brothers, The Toasters, Kud Idijoti, Mike Watt in številna druga. V 22 letih je Orto Fest obiskalo že skoraj 100.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka.

Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki obstaja zdaj že 23. leto brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.