11.03.2024

24. celomesečni mednarodni klubski festival Orto Fest

Od 28. marca do 27. aprila 2024 bo v Orto baru v Ljubljani potekal že 24. mednarodni, največji klubski festival v Sloveniji, Orto Fest, ki je unikum v našem prostoru.

Press Info

24. celomesečni mednarodni klubski festival Orto Fest

Orto Fest je v svoji zgodovini gostil že več kot 750 glasbenih skupin in izvajalcev. Tudi letos bo žanrsko izjemno barvit, na njem pa bo nastopilo kar 38 domačih in tujih glasbenih izvajalcev, med njimi Mi2, Goran Bare & Majke, Slon in Sadež, Crvena jabuka, Elemental, Haiku Garden, Šank Rock, Zmeelkow in Elvis Jackson.

Kaja Kosem iz KUD-a Bum bum banana, soorganizatorka, za prihajajoči Orto Festu pravi: »Tudi letos nam je uspelo pripraviti zdaj že kar 24. Orto Fest, ki je žanrsko morda še malce bolj pester in pomlajen, kot so bili prejšnji. Slovenska klubska glasbena scena je zelo živa, veliko je mladih perspektivnih skupin, ki se bodo prvič predstavile na Orto Festu. 24. Orto Fest je tako, kot vsi prejšnji, večdnevni praznik slovenske klubske glasbe pri katerem sodelujejo številna zveneča tuja glasbena imena. Poleg njih bodo tudi letos nastopili številni mladi upi in že uveljavljena imena slovenske glasbene scene. Mladi se tako lahko učijo od starejših na istem odru, kar je navsezadnje zelo pomembno za razvoj glasbe v Sloveniji. To je tudi eden od glavnih ciljev Orto Festa kot valilnice mladih perspektivnih slovenskih glasbenih izvajalcev. Vzporedno želimo vzpodbujati pozornost tudi na drugo delo na glasbenih prireditvah, ki je velikokrat bolj v ozadju in s tem hitro spregledano - tonsko delo, osvetlitev, promocija, sama izvedba dogodkov ... Upamo, da bo letošnji Orto Fest deležen čim večje medijske pozornosti - s tem pa promocije nastopajočih skupin in klubske scene nasploh. Le-ta je pogosto kljub svoji kvaliteti zapostavljena in se zaradi tega mlade skupine ne morejo prebiti do javnosti. Letos ponovno kandidiramo na občinskem razpisu in odgovor še čakamo. Upamo, da bomo po 24-ih letih končno uspeli in nam bo tako izvedba letošnjega Orto Festa lažja.«

Otvoritveni koncert že 24. Orto Festa v Orto Baru v Ljubljani bo v četrtek, 28. marca pripadel domači rock zasedbi Mi2, v petek, 29. marca bo nastopil garažni rock bend Goran Bare & Majke, prvi teden pa bo v soboto, 30. marca, zaključila slovenska ska rock zasedba Elvis Jackson.

Drugi teden festivala se nadaljuje v torek, 2. 4. z Juretom Lesarjem in zasedbo Krila ptice, v sredo, 3. 4. pa bosta na oder stopili še dve domači skupini, energični rokerji Plateau in pop-folk-etno-pop-core-post-punk skupina Majmunska posla. V četrtek, 4. 4., boste lahko videli nastop vsem znanega glasbenega kolektiva Slon in Sadež, naslednji dan, v petek 5. 4. pa bo na oder stopila sarajevsko-zagrebška zasedba Crvena jabuka. Drugi teden Orto Festa bo v soboto, 6. 4. zaključila hrvaška hip-hop skupina iz Zagreba Elemental.

V ponedeljek, 8. 4. bodo nastopili slovenski synth pop bend Torul in prav tako domači Masaž. V torek, 9. 4. pa domači metal skupina Inmate in rock n'roll band Metropolis. Naslednji večer, v sredo 10. 4. bosta nastopili slovenski skupini: rock metalci s trdimi post grunge riffi XSkull8 in Le Serpentine, ki mešajo primesi alternative 80-ih, indie rocka, dream popa in post punka. V četrtek, 11. 4. bosta na odru festivala nastopili domači indie skupini Haiku Garden in Astrid, v petek, 12. 4. pa velenjski rokerji Šank Rock. Sobota, 13. 4. je rezervirana za Zmelkoow.

Ortofestov četrti teden se bo začel v torek, 16. 4. z ameriškimi black metalci Inquisition in švedskimi death metalci Demonical, v sredo, 17. 4. pa bodo na oder stopili dve domači rock skupini Viperstone in The Rocktors. V četrtek, 18. 4. boste lahko uživali v nastopu rock skupin Kiwi Flash in Ember. Petkov koncert 19. 4. bo pripadel domačima skupinama Lumberjack in Before Time, sobotni, 22. 4. pa tribute to izvajalcu Michaela Jacksona Jackson One.

Peti, zadnji teden Ortofesta se bo nadaljeval že v ponedeljek, 22. 4. s skupino Ice On Fire,v torek, 23. 4. bodo nastopili dčlani skupine Društvo mrtvih pesnikov. V sredo, 24. 4. bodo na oder stopile kar tri metal in heavy skupine: Srd, Ater Era in Britof. Oder festivala bo v četrtek, 25. 4. pripadel domačima skupinama, keltskim punk rokerjem viaEntropia in ska punk funk bendu Smetnaki, v petek, 26. 4. pa raperski ekipi Emkej in Muzičari. Zaključni koncertni večer letošnjega, že 24. Orto Festa, bo v soboto, 27. 4. z domačima skupinama, alternativnim hard rokerjem RVR River in Romachild.

24. celomesečni mednarodni klubski festival Orto Fest