15.05.2018

25. poletni glasbeni tabor GMS Murska Sobota 2018

Glasbena mladina Slovenije bo poleti pripravila že 25. poletni glasbeni tabor, ki bo letos namenjen mladim pianistom, harmonikarjem, skladateljem in violistom.

Press info

25. poletni glasbeni tabor GMS Murska Sobota 2018
Foto: arhiv Glasbene mladine Slovenije

Razred harmonike bo vodil Luka Juhart, mentorja v razredu kompozicije bosta Dušan Bavdek in Nenad Firšt, razred klavirja bo vodil Aleksandar Serdar, mentorica v razredu viole pa bo Maja Rome. Izvedli bomo tudi delavnico interpretacije sodobne glasbe (mentor Luka Juhart).

Z delom bodo udeleženci pričeli v soboto 7. julija dopoldan, prvi rezultati njihovega dela pa bodo slišni na koncertih v sredo (11. julija), četrtek (12. julija) in petek (13. julija), v Glasbeni šoli Murska Sobota in na Grajskem dvorišču.

Potek tabora:

Vsi udeleženci 25. poletnega tabora bodo, poleg dnevnega individualnega pouka pri izbranem mentorju, lahko obiskovali skupinska predavanja in delavnice. Pouk bo potekal v prostorih Glasbene šole Murska Sobota in hotelu Zvezda, kjer bodo udeleženci nastanjeni v času tabora.

V skladateljsko delavnico vabimo vse, ki jih zanimata glasbena ustvarjalnost in glasba današnjega časa, torej skladatelje, muzikologe, pedagoge. Tečaji za harmoniko, klavir in violo so odprti za vse, ki želijo izpopolniti svoje znanje in pridobiti nove izkušnje, ne glede na stopnjo dosežene izobrazbe.

Prijavnico najdete na spletni strani Glasbene mladine Slovenije.

Mentorji:

Luka Juhart je profesor harmonike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer vodi tudi Studio za sodobno glasbo. Po opravljeni Glasbeni gimnaziji v Mariboru (prof. Andrej Lorber) se je vpisal na Državno visoko šolo za glasbo v Trossingenu (Nemčija), v razred prof. Huga Notha, podiplomski študij pa je končal v razredu prof. Stefana Hussonga na Visoki šoli za Glasbo v Würzburgu (Nemčija). Redno snema in koncertira solistično ter v komornih zasedbah. Velik poudarek daje sodelovanju s sodobnimi skladatelji (Uroš Rojko, Vinko Globokar, Thomas Larcher, Klaus Huber) …

Dušan Bavdek je izredni profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tam je leta 1994 diplomiral iz kompozicije v razredu prof. Alojza Srebotnjaka, podiplomski študij pa je zaključil pod mentorstvom prof. Marijana Gabrijelčiča in prof. Daneta Škerla. Izpopolnjeval se je tudi na mojstrskih tečajih za kompozicijo pri Janosu Vajdi in Helmutu Lachenmannu. Dušan Bavdek je za svoje delo prejel vrsto nacionalnih in mednarodnih riznanj,njegove skladbe izvajajo po vsem svetu. Je član žirije na različnih tekmovanjih in član upravnega odbora Evropskega skladateljskega foruma (ECF).

Nenad Firšt je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral kompozicijo pri prof. Danetu Škerlu in violino pri prof. Roku Klopčiču, po diplomi pa se je izpopolnjeval na mednarodnih tečajih za komorno glasbo in kompozicijo na Madžarskem in v Franciji. Kot član zagrebškega godalnega kvarteta Sebastian je gostoval doma in na tujem. Živi v Celju, kjer deluje kot umetniški vodja in dirigent Celjskega godalnega orkestra. Za svoje delovanje je prejel več nagrad in priznanj, med drugimi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, Prešernovo nagrado občine Celje in nadgrado Prešernovega sklada za leto 2009. Od leta 2010 je predsednik Društva slovenskih skladateljev.

Maja Rome je soloviolistka Orkestra slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra slovenske filharmonije. Poleg intenzivnega umetniškega ustvarjanja je aktivna tudi na pedagoškem področju, kot docentka za področje viole poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študirala je na ljubljanski Akademiji za glasbo, najprej pri prof. Svavi Bernhardsdottir, diplomirala pa je pri prof. Milu Kosiju, pri katerem je končala tudi  podiplomski študij. Kot solistka je nastopala s Komornim ansamblom Gaudeamus, Orkestrom SNG Opera in Balet Ljubljana in Orkestrom Slovenske filharmonije.

Pianist Aleksandar Serdar je glasbeno pot pričel na Akademiji za glasbo v Novem Sadu, nadaljeval pa v ZDA in Italiji pri profesorjih Leonu Fleisherju in Sergiu Perticaroli. Številne nagrade na prestižnih tekmovanjih so mu odprle vrata mednarodnih koncertnih odrov, kot solist pa je nastopil s številnimi orkestri: Münchensko filharmonijo, Dresdensko filharmonijo, Slovensko filharmonijo, Sanktpeterburško filharmonijo, Atensko filharmonijo … Svojo prvo ploščo, ki je požela odlične kritike in mednarodno pozornost, je posnel za založbo EMI. Od leta 1999 deluje kot redni profesor na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu, od lani pa je tudi profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Kontakt:

Zveza Glasbene mladine Slovenije
Kersnikova 4
1000 Ljubljana

T: +386 (0)1 23 22 570
F: +386 (0)1 43 04 505
E: program@glasbenamladina.si

Luka Juhart
Dušan Bavdek
Nenad Firšt
Maja Rome
Aleksandar Serdar