14.03.2023

26. Pripovedovalski festival

Osrednja tema festivala bo Indija Koromandija, dežela, v kateri je vsem dobro. Nekje na zemlji je, morda čisto blizu, le poti do nje nikakor ne najdemo.

Press Info

26. Pripovedovalski festival

26. Pripovedovalski festival, 17. - 25. marec 2023 , v  Cankarjevem domu in na drugih lokacijah po Ljubljani in Sloveniji

Pripovedovalci bodo med drugim govorili tudi o tem, kako si idealno deželo zamišljajo pravljice, miti in druge zgodbe ter ustvarjalci festivalskih dogodkov. 
Osrednji gost iz tujine bo Abhishek Thapar, indijski performer, ki v svojih pogosto družbeno angažiranih performansih pripovedovanje ustvarjalno prepleta z dokumentarnim filmom in predmetnim gledališčem.

ZA ODRASLE

Petek, 17. marec 2023 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Prideš, skočiš, padeš!

Pridemo, skočimo, pademo! Tako se znajdemo v Indiji Koromandiji. Zdi se, da do te dežele, kjer naj bi vladal občutek zadovoljne sreče, demokratično porazdeljen med vse njene prebivalce, lahko pridemo samo po naključju. Bolj kot jo iščemo, bolj se nam očitno izmika. Ali pa smo bili že v njej, pa tega nismo prepoznali, dokler nas ni izpljunila? Ali pa je samo vaba za sanjače, ljubka vaja v idealističnem mišljenju, ki ne more biti izrečeno drugače kot s figo v žepu? Kakšno obliko, čustvo, podobo ima torej za nas, današnje ljudi, Indija Koromandija? In kaj naj s pritajenim, brezupnim hrepenenjem po njej?

Idejna zasnova: Špela Frlic

Besedila in pripoved: Nejc Cijan Garlatti, Lovro Finžgar, Nataša Keser, Anja Novak in Urška Taufer

Glasba: Aldo Kumar

Produkcija: Cankarjev dom in Zavod Homo Narrans

Nedelja, 19. marec 2023 ob 19. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Zidanje Skadra


Trije bratje Mrnjavčeviči že tri leta zidajo grad Skadar na Bojani, pa niso zgradili niti temeljev. Kar zgradijo čez dan, jim čez noč strašna vila razruši. Šele takrat bo stal grad, pove vila, ko bodo v njegove temelje zazidali žensko.

Najbolj znano različico Skadra na Bojani je Vuku Karadžiću zapel stari Raško iz Hercegovine. Jakob Grimm jo je označil za eno najbolj ganljivih pesmi vseh narodov in časov ter poslal Goetheju, ki pa je bil zgrožen nad barbarskostjo motiva. Ep je doživel številne avtorske prepesnitve in upodobitve, motiv zazidane ženske pa se kot odmev še vedno pojavlja v zgodbah in govoricah. Njegovo sporočilo očitno ostaja čudno in trpko aktualno tudi danes.

Interpretacija: Irena Tomažin

Prevod: Nebojša Pop Tasić

Produkcija: Zavod Homo Narrans

Ponedeljek, 20. marec 2023 ob 18. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Indija Koromandija: Dežela za enosmerno vozovnico

Obljuba Indije Koromandije je stara. Že v Mojzesovi knjigi Gospod zagotovi rodu Izraelovemu, da bodo prišli v deželo, kjer se cedita med in mleko. V 14. stoletju anonimni irski satirik napiše pesem The Land of Cockaygne, ki se v prevodu (z veliko pesniške svobode) začne nekako takole:

Otroci z Zahoda se te dežele spominjamo iz Collodijevega Ostržka in iz pravljice o deveti deželi. Ljubitelji umetnosti poznajo slike in grafike Petra Bruegla s tem motivom. Sploh znamenita je Indija Koromandija Hinka Smrekarja. Na videz lahkotna slika, polna duhovitih podrobnosti, vzbudi trpek občutek šele, ko jo postavimo v kontekst grozljivega pomanjkanja. Smrekar jo je ustvaril leta 1919, kmalu po koncu prve svetovne vojne.

Kaj torej določa motiv utopične devete dežele ter kako ta motiv uporabljajo retoriki in satiriki? Kdo nas z Indijo Koromandijo plahta in kdo nam z njeno podobo odpira oči?

Ni druge, v Indijo Koromandijo moramo. Vstopnica na dogodek velja kot vozovnica prvega razreda.

Asociira stripar in raziskovalec dela Hinka Smrekarja Ciril Horjak ob vprašanjih Špele Frlic.

Torek, 21. marec ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Območje človeka


Hodim proti domu. Mesto se je umirilo. Toplo je. V relativno tišino naenkrat zareže panično cviljenje. Deset dolgih oguljenih repov izgine skozi rešetke na tleh. Ves se naježim, pripravljen sem na boj! Najraje bi zatulil v nočno nebo, odkril rešetke in se pognal za njimi. Ampak ne. V trenutku se zavem, katero živalsko vrsto pravzaprav zastopam. Zato raje odhitim domov, v šesto nadstropje. Pojem kos kruha, nekaj sira, nekaj kislih kumaric iz kozarca. V postelji pozneje mežikam pod strop in razmišljam, da moje kolegice najbrž prav tako kot jaz ležijo v svojem gnezdu in mežikajo v strop.

Sreda, 22. marec 2023 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Grapa


Nekoč so rekli, da je gozd govoril. Ko so ljudje šli drevo sekat, je reklo: »Ne mene, usekaj drugo!« Nekoč je govorilo vse.

Iz zbirke Visoko v gorah, globoko v rekah, posnel Milko Matičetov

»Pravljice letijo, povedke pa hodijo in trkajo na vrata. Pravljice črpajo iz poezije, povedke govorijo z avtoriteto zgodovine,« je zapisal Jakob Grimm. In v povedkah, dodajmo, je najbolj od vseh ustnih žanrov vtisnjena konkretna pokrajina. Narava, od katere so bili ljudje odvisni, so jo imeli radi in se hkrati bali njene uničevalne sile. Skozi nobene zgodbe namreč ne stopi tako živo pred naše oči kot skozi zgodbe o bitjih, ki so jo naseljevala, in o njihovih srečanjih z ljudmi. Še preden smo jih brali v knjižnem jeziku, so jih poslušali v narečjih, vanje pa so, prav tako kot v zgodbe, vtisnjene gore in ravnice, grape in gozdovi, v katerih odzvanjajo.

Zgodbe iz lastnega in kolektivnega spomina v narečjih pripovedujejo: pesnica Anja Zag Golob, pripovedovalka Renata Lapanja in pisateljica Nataša Kramberger, glasba: Bakalina Velika.

Petek, 24. marec ob 18. in 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Moj dom na razpotju

Pripovedovalsko-dokumentarni performans indijskega performerja Abhishka Thaparja

Kako se spopadeš z družinsko zgodovino, če je ta neločljivo povezana z nasilnimi spori in kolektivno travmo? Abhishek Thapar je odraščal v regiji Pundžab, kjer je bilo vsakodnevno življenje zaznamovano z nasiljem, izgubo, razseljevanjem, vse odkar so v letu 1947 indijsko podcelino razdelili med Indijo in Pakistanom. Leta 1984 se je regija znašla v krvavem sporu med khalistanskimi skrajneži in indijsko vojsko, ki se je končal s pogromom nad civilnim prebivalstvom. Sedemletni Abhishek je skupaj s starši in sestro zapustil državo, zdelo se je, da je svoj prvi dom za vedno prepustil pozabi. Za dokumentarni performans Moj dom na razpotju se je skupaj z družino vrnil na kraj, kjer je nekoč stala njihova hiša, da bi skupaj rekonstruirali izgubljene spomine na otroštvo. Nastal je intimen pripovedovalski performans za štirideset gledalcev, v katerem Thapar s pomočjo predmetov, materialov in dokumentarnega videa gradi pripoved o svojem odraščanju in iskanju izgubljenega doma.

Sobota, 25. marec 2023 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Večer resničnih zgodb

Šest zanimivih ljudi smo postavili pred izziv: povejte nam zgodbo, ki temelji na resnični izkušnji. Vas pa vabimo k poslušanju, odzivno občinstvo ima namreč na takšnem večeru odločilno vlogo. V barskem ozračju Kluba CD bomo skupaj sklenili 26. Pripovedovalski festival.

Pripovedujejo: režiserka Ivana Djilas, plesalec Jurij Konjar, jezikoslovec Marko Stabej, kantavtorica Kiki s kitaristom Jakom Florjančičem, fizičarka Lara Ulčakar in novinar Erik Valenčič.

ZA OTROKE

Sobota, 18. marec 2023 ob 10. uri, Vodnikova domačija - Ljubljana
Pravljični studio: Otroci pripovedujejo zgodbe


V Pravljičnem studiu imajo glavno besedo otroci in njihove zgodbe. Na oder Vodnikove domačije center vabimo otroke, ki radi pripovedujejo in si izmišljujejo zgodbe, s seboj pa lahko za bolj veselo pripoved pripeljejo tudi čudežnega pomočnika v podobi staršev, starih staršev, otroških ali plišastih prijateljev. Pripovedovali pa bomo, seveda, tudi o čudovitih indijah koromandijah in si pri sestavljanju zgodb pomagali s pripovedovalskimi kockami. 

Za strumno pot v zgodbo bosta otrokom ob strani stala pripovedovalka Špela Frlic in glasbenik Janez Dovč.

Sobota, 18.  marec 2023 ob 18. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Za devetimi gorami

Pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan zgodbe zajema iz svoje knjige slovenskih pripovedi Za devetimi gorami, zakladnice dolgih in kratkih, znanih in manj znanih, vsakdanjih in čudežnih pravljic, ki nam odkrivajo življenjske modrosti in resnice.

Boštjan Gombač in Janez Dovč, vsestranska glasbenika z dolgoletnimi izkušnjami v ljudski in avtorski godbi, pa besedam dodata glasbeni odmev. Vsi trije so leta 2013 ustvarjanje prepletli v istoimensko zgoščenko, še raje pa ga ponudijo v živo in vas za devet gora odpeljejo s starimi in svežimi pripovedmi.

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Četrtek, 23. marec 2023 ob 18. uri, SEM - Ljubljana
Konjske

Študentke in študentje podiplomskih študijev Oblike govora in Dramska igra na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem pripravljajo eksperimentalno-pripovedovalski večer, izhajajoč tako iz mitološkega kot iz osebnega in literarnega gradiva. Pojem pripovedi razumejo široko in vsak po svoje, skupna pa jim je izhodiščna tema konja, ki so jo raziskovali na podlagi razstave Sveti konji – nebesni jezdeci.

Nastopajo: Matic Ferlan, Kaja Jordan, Zala Reich, Matej Simič, Katja Stojnić, Matija Terglav, Jure Žavbi

Nedelja, 19. marec 2023 ob 11. uri, Vodnikova domačija - Ljubljana
Spremljevalni program / Nedelce: Plezamo s pravljico

Kaj se zgodi, če s pravljico splezamo na nebo? Koga srečamo; kdo nam stopi na pot? Morda strašni zmaj, nemara prijazni tolovaj, triglava kača ali čudežna pijača? Zgodbe, napete in zavite, bo pripovedovala pripovedovalka in knjižna urednica Tjaša Koprivec.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše zgodbe na najrazličnejše načine postavljamo na oder, se ob njih zabavamo in se o njih pogovarjamo.

Nedelja, 2.  april 2023 od 10. do 17. ure, Mitski park - Rodik
Mitski park in rodiške zgodbe

Izlet pripravljajo vodja Mitskega parka Valerija Pucko, etnologinja dr. Katja Hrobat, igralec Janez Škof in zapisovalka rodiških pravc Jasna Majda Peršolja.

Nedelja, 4. junij 2023 ob 17. uri, Visoko pri Poljanah
Tam, na robu pravljice živi


Calvinove pravljice pripovedujeta igralec Primož Pirnat in glasbenica Ana Kravanja.