08.05.2023

28. Jazz Cerkno

28. izvedba festivala bo v Cerkno pripeljala glasbenike iz trinajstih držav in Slovenije, ki bodo razgrnili paleto sodobnega jazza, v kateri se žlahtna preteklost preliva s sodobnimi tokovi in inovacija sreča tradicijo.

Press Info

28. Jazz Cerkno

Na prvem letošnjem slovenskem jazz festivalu na prostem, ki slovi po sproščenem vzdušju, se bo v glavnem programu zvrstilo deset koncertov, spremljevalni pa ponuja še osem dogodkov. Kot se za cerkljanski festival spodobi, bo glasba, ki bo odmevala s festivalskih odrov, pisana ter z uporabo za jazz manj značilnih inštrumentov in elektronike kar se da inovativna.

Četrtek, 18. maj 2023

ob 19:30, glavni oder
Disorder at the Border & Gabriele Mitelli

ob 21:uri, glavni oder
Otomo Yoshihide / Chris Pitsiokos

ob 22:30, glavni oder
The Attic

Festival bo začel ognjevit slovensko-italijanski trio Disorder at the Border (Zlatko Kaučič, Giovanni Maier, Daniele D’Agaro), katerega glasba je na sledi svobodnjaškega jazza Ornetta Colemana. S triom bo premierno nastopil trobentač Gabriele Mitelli, vidnejši pripadnik mlajše generacije italijanskih eksperimentalnih glasbenikov. Eksperimentiranje je v ospredju zanimanja naslednjih nastopajočih, japonsko-ameriškega tandema Otomo Yoshihide / Chris Pitsiokos, ki ga tvorita veteran japonskega jazza in improvizacije ter vse bolj uveljavljajoči se ameriški jazzist. Večer prvega dne bo sklenila zasedba The Attic, ki jo krmari priznani portugalski saksofonist Rodrigo Amado, nadaljevalec tradicije spiritualnega jazza v slogu Pharoaha Sandersa.

Petek, 19. maj 2023

ob 19:30, glavni oder
Šalter Ensemble

ob 21:00, glavni oder
Jure Pukl Anorok

ob 22:30, glavni oder
Aki Takase Japanic

Začetek petkovega dne bo v znamenju mednarodnega desetčlanskega eksperimentalnega kolektiva Šalter Ensemble. Člani prihajajo iz Slovenije, Švice in Avstrije, kjer veljajo za zastavonoše jazza, zvočne umetnosti, nove muzike, eksperimenta in improvizacije. Sledil bo koncert Jureta Pukla s kvartetom Anorok in predstavitev novega albuma Melt, ki izide junija. V kvartetu igra tudi trobentač Ralph Alessi, ki že vrsto let snema pri ECM. Večer bo zaključila legendarna pianistka Aki Takase, ki se tokrat vrača v Cerkno z mednarodnim kvintetom Japanic. K sodelovanju je povabila mlajšo generacijo jazzistov, s katerimi se je več kot uspešno preizkusila v spajanju jazzovske, avantgardne in eksperimentalne elektronske glasbe ter tudi hiphopa.

Sobota, 20. maj 2023

Ana Kravanja / Elisabeth Harnik

ob 17:30, Glasbena šola Cerkno

Tiger Trio

ob 19:30, glavni oder

Elias Stemeseder / Christian Lillinger Penumbra

ob 21:00, glavni oder

Konstrukt & Rodrigo Amado

ob 22:30, glavni oder

Sobotni program se bo začel v glasbeni šoli z nastopom violinistke Ane Kravanja in pianistke Elisabeth Harnik, ki bosta predstavili letošnji album Vrtinci minljivosti / Vortices of Impermanence. Večerni program na glavnem odru bo uvedel ameriško-francoski Tiger Trio, ki ga sestavljajo priznane jazzistke Myra Melford, Nicole Mitchell in Joëlle Léandre; zasedba vešče kombinira komorno zgradbo skladb in improvizacijo. Avstrijsko-nemški tandem klaviaturista in bobnarja Elias Stemeseder / Christian Lillinger bo v projektu Penumbra drzno povezoval barok in avantgardo. V energičnem zaključku festivala nas čaka vrvež balkanskih godb, svobodne improvizacije in eksperimentalnih posegov, za kar bo poskrbel turško-grški trio Konstrukt s posebnim gostom, saksofonistom Rodrigom Amadom.

Spremljevalni program

zvočna instalacija / performans
sononyms – Andrej Kobal

Jam session Pr’ Gabrijelu

predstavitev knjige
Kultura samoniklih hišnih koncertov v ZDA

glasbena rezidenca
Jazz inkubator #1: Bop en Bras

pesniško-glasbeni performans
Črna skrinjica

glasbena delavnica za otroke
Utrip Afrike

voden pohod in koncert
Jazzohod #2: Gal Furlan

okrogla miza
Glasba in nove medijske tehnologije

V okviru spremljevalnega programa so pripravili osem dogodkov. Otvoritveni dogodek spremljevalnega programa bo zvočna instalacija sononyms, ki jo je pripravil Andrej Kobal. Instalacija v Cerkljanskem muzeju je sestavljena iz dveh delov, trajne zvočne postavitve in zvočnega performansa. Gostje prve rezidence Jazz inkubator #1 bodo člani kvarteta Bop en Bras pod vodstvom bobnarja Urbana Kušarja. Udeležencem Jazzohoda bo solo koncert izvedel bobnar Gal Furlan. Pesniško-glasbeni performans Črna skrinjica bodo s svojimi verzi izvedli Urša Majcen, Pino Pograjc in Lenart Sušnik ob glasbeni spremljavi Jake Bergerja. Glasba in nove medijske tehnologije ter Kultura samoniklih hišnih koncertov v ZDA sta naslova okrogle mize oziroma predstavitve knjige. Po koncu uvodnega dne bo potekal Jam session Pr' Gabrijelu, najmlajši muzičisti pa nam bodo na sklepnem koncertu delavnice pod mentorstvom Boštjana Gombača in Nina Mureškiča približali Utrip Afrike.