29.05.2017

28 let K4 in Umek navdušila več kot 35.000 navijačev

Legendarni ljubljanski klub je na dan mladosti proslavil 28 let ustvarjanja, Umekovo 4-urno specialko s projektom Zeta Reticula pa je spremljalo čez 35.000 ljubiteljev elektra z vsega sveta.

Press info

28 let K4
Foto: Petra Švajger

Sončni četrtek na ploščadi pred Kersnikovo 4 je odprl sejem vinilov, ki je naletel na super odziv in ga bo treba kmalu ponoviti. Podobno velja za debato z Umekom, Aldom Ivančićem (prvi rezident K4, Borghesia), Gregorjem Zemljičem (Random Logic), Tilenom Ločniškarjem (Radio Študent, DJ Schrauff) in vodjo kluba Lejlo Kekić, ki je izpostavila kar nekaj tem vrednih nadaljne obdelave.

Sogovorniki so se strinjali, da Štirka ostaja pomemben člen urbane infrastrukture, ki presega potrebe Ljubljane. Umek je omenil, da redko vrti v klubih s tako tradicijo in vplivom v okolju, v katerem delujejo, Tilen je ob zavidanja vrednem mednarodnem programu opozoril, da je vloga takega kluba najprej podpora domačim talentom in opozoril na pomanjkanje sredstev za promocio takih prostorov, Kekićeva pa dodala, da K4 ni le ljubljanski, ampak klub, katerega sooblikujejo ekipe iz skoraj vseh regij. Aldo je opazil, da se je regionalna identiteta v treh desetletjih izgubila oz. so med državami nastale prepreke, hrati pa je danes poligon ustrvarjalcev svet, Tilen pa ob tem dodal še to, da tudi v regiji trendov ne narekujejo več veliki regionalni artisti, ampak svetovni brendi, kot sta Boiler Room ali Resident Advisor. Mladih talentov po mnenju prisotnih ne manjka, imajo pa premalo podpore. Gregor čuti, da scena brbota, ne le v elektroniki, ki pa je, za razliko od drugih žanrov, ki so dobili svoj podporni center v Kinu Šiški, mestna in državna kulturna politika ne prepoznata kot potencial. V mestu primanjkuje komunalnih prostorov za vaje skupin – Kekićeva je opozorila na možnost poslušanja novih produkcij na ozvočenju K4 in delavnice – še bolj pa javni studio, kamor bi lahko mladi ustvarjalci prišli napraviti prve posnetke. Sogovorniki so ob tem izpostavili vzorčne primere Berlina, Nizozemske, Islandije, Barcelone in Pariza, ki so v sodobni urbani glasbi prepoznali potencial, postavili strategijo in kot trendsetterji v popularni kulturi in kreativnih industrijah privabljajo ustvarjalce iz vsega sveta.

Kot se za rojstni dan spodobi, je bil glavni dogodek žur. Odprla sta ga Aldo in P-Twin, zakljuila Octex in Dojaja, ob Zemljičevi podpori pa je bila osrednja zgodba večera Umekov doslej najdaljši nastop s svojim intimnim glasbenim poligonom Zeta Reticula v glavni areni. Projekt je podprl Magnetic, elektronski glasbi posvečen medij svetovnega dometa, ki je Umekov nastop prenašal v neposrednem prenosu in iz tega naredil eksluzivno globalno zgodbo ter v rojstnodnevni žur vpletel čez 35.000 ljubiteljev elektra s celega sveta. Zamudniki si ga lahko ogledate na linku LIVE NOW - UMEK as ZETA RETICULA - Special Electro Performance @ Klub K4.

28 let K4
28 let K4
28 let K4
28 let K4
28 let K4