17.04.2013

29 ur Druge godbe

Letošnja 29. Druga godba bo potekala v enem samem »zalogaju«, saj bo trajala celih 29 ur med 10. in 11. majem. Deset koncertov na več prizoriščih z začetkom v Križankah in s sklepom v Kinu Šiška.

Mario Batelić

Rokia Traoré je ena največjih zvezd letošnje 29. Druge godbe, ki se bo odvijala neprekinjeno celih 29 ur na različnih prizoriščih po Ljubljani. (Foto: (c) Mathieu Zazzo)
Foto: (c Mathieu Zazzo

Že lani smo slišali za idejo, da bi naj letošnja Druga godba potekala neprekinjeno in v enem samem dnevu, po prvem medijskem sporočilu decembra lani pa se je govorica izkazala za resnično. Ko sta se čas festivala in z njim zaokrožitev programa začela približevati, smo nato izvedeli, da so prvotno zamisel o 24 urah podaljšali na kar 29, pač v skladu z zaporedno številko tokratnega festivala. O razlogih za nov koncept so na tiskovni konferenci v torek, 16. aprila 2013, spregovorili direktor Zavoda Druga godba Bogdan Benigar ter člana organizacijske ekipe Srečko Meh in Maaike Wuyts, sicer kulturna menedžerka iz Bruslja. Programsko se letošnji festival ne razlikuje od prejšnjih, saj bo zajemal iz žanrsko in geografsko široke palete, kajpak s poudarkom na tradicionalnih (a krepko posodobljenih) muzikah in z izpostavljenimi odkloni od tradicije ali pa njenim mešanjem z zahodnjaškimi prijemi od punka in jazza do hiphopa.

O spremembi koncepta je na tiskovki govoril Bogdan Benigar, ki je najprej izpostavil dejstvo, da je bil festival – ravno glede same časovne ali prostorske oblike poteka festivala – vedno zelo fleksibilen. Odločilni razlog za novo zasnovo je prišel iz prakse: izkazalo se je, da v majskem »morju dogodkov« drugogodbaški koncerti večkrat izzvenijo kot le eni izmed mnogih dogodkov. Prihajalo je do manjšega obiska in odziva občinstva, saj je to (vključno z novinarji, akreditiranimi za Drugo godbo!) dostikrat raje odšlo na kak drug koncert, ki je potekal na isti dan. Nazoren primer je lanskoletni nastop francoske zvezdnice Zaz, ki je odžrla lepo število potencialnih obiskovalcev drugogodbaškega koncerta Madredeus na isti večer. Zato odločitev, da bo Druga godba »brez predaha«, kakor se glasi njen letošnji slogan. Obenem bodo z enodnevnim dogodkom dosegli, da bo en sam dan v celem letu, ko je na voljo obilo koncertov, popolnoma zadihal v znamenju Druge godbe. Želeli so tudi, da bi bilo posameznemu obiskovalcu dostopnih čim več dogodkov, kar bodo dosegli z enotno vstopnico za vse dogodke. Prihajalo je namreč do pritožb, češ da med »normalnim« potekom festivala, ko je ta torej potekal več dni, finančno ne zmorejo obiskati večjega števila koncertov, pač pa kvečjemu enega ali dva.

Tak koncept je, kot je povedal Benigar, unikaten v Evropi. Sam se je pred leti udeležil takega festivala v enem kosu v brazilskem São Paulu (na katerem pa je bilo, ustrezno pač velikosti mesta, okrog 40 odrov), kjer je tudi dobil idejo o neprekinjenem toku dogodkov. Benigar je poudaril, da so bili organizatorji prav vseh prizorišč, kjer bodo potekali drugogodbaški koncerti, nad novim konceptom navdušeni. V isti sapi je dodal, da pa nad novostjo niso bili nič kaj navdušeni na oddelku za kulturo oziroma pri strokovni komisiji za programski razpis za financiranje na MOL-u, saj na njem letos Druga godba ni prejela sredstev, za katera je zaprosila. Na komisiji so namreč menili, da bo tako zastavljen festival prekratek. Benigar je nasprotno pojasnil, da gre dejansko za najbrž najdaljši festival doslej, saj seštevek »koncertnih ur« na prejšnjih, več dni trajajočih festivalih nikakor ne bi znesel 29 ur. Dejstvo, da niso prejeli teh sredstev, pomeni, da letošnji festival pripravljajo z odprtim proračunom, saj niso želeli odpovedovati že potrjenih nastopov; zdaj tako še vedno čakajo, če bodo dobili potrebna sredstva z MOL-a, vsaj s projektnega razpisa. Na koncu je Benigar izpostavil, da so letos prav obiskovalci tisti, ki bodo lahko s svojim prihodom (ali neprihodom) na festival dejansko omogočili, da bo Ljubljana drugogodbaške koncerte gostila tudi v prihodnjih letih. Ob tem je še spomnil, da se je pri angleški reviji Songlines Druga godba lani že tretjič zapored uvrstila med 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu.

Domače godbe bo na festivalu ob Simboličnem orkestru in celi kopici didžejev zastopal duet Najoua. (Foto: Iztok Zupan)Festival bo načela malijska pevka Rokia Traoré, ki je, ko so jo vprašali, če bi prišla nastopat na Drugo godbo, odgovorila, da bo prišla, a le v Križanke. Prizorišča (z njegovim upraviteljem, Festivalom Ljubljana, je Druga godba že nekaj let v sodnem sporu okrog pogojev najema) se Traoréjeva kajpak spominja iz leta 1999, ko je tam nastopala na začetku svoje kariere, prav tako na Drugi godbi (pozneje je še enkrat nastopila na Glasbah sveta). Dogajanje se nato seli najprej na Letni vrt Gala Hale ter v druge metelkovske klube, kjer bodo nastopili Krar Collective (etiopski trio, ki deluje v Londonu; Letni vrt), Melt Yourself Down (britanska mešanica afriških in zahodnjaških slogov; Channel zero) in Damir Imamović Sevdah Takht (hvaljeni interpret sevdalink z novim triom; Menza pri koritu). Vsi metelkovski koncerti (in kasneje tudi v Kinu Šiška) bodo ozaljšani z didžejevskim programom, na katerem bodo primerno glasbo vrteli preizkušeni glasbeniki in glasbeni novinarji. Na Metelkovi bodo glasbo sukali Chris Eckman, GlobaLuna, BIGor, Ičo Vidmar in Abstract Truth (slednji bo sicer vrtel v Gromki, kjer koncertov ne bo). Ob sobotnih jutranjih urah bo zajtrkovalni koncert priredil domači duo na kalimbah Najoua. »Afriški klavir« bo odzvanjal v baru Repete, od koder bodo svojo pot po ulicah Ljubljane vse do kluba Daktari začeli člani Simboličnega orkestra. Po kotalkarskem disku za mulce, v katerem bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana španski didžej Dr. Batonga skušal najmlajše privaditi na zvoke sveta, sledi niz dogodkov v Klubu Cankarjevega doma, ki je ob Kinu Šiška koproducent letošnjega festivala. Tudi v klubu bodo poskrbeli za okrepčilo, saj bodo pred koncertom vseženskega flamenko kvarteta Las Migas postregli tapase. Po flamenku (in »glasbeni siesti – jogi z gongi«) sledi zmes ljudske, komorne in eksperimentalne godbe v izvedbi ženskega tandema Catch-Pop String-Strong, ki deluje na Dunaju, članici pa prihajata s Kosova in iz Srbije. Mojster novega sevdaha Damir Imamović se bo zvečer na Letnem vrtu Društva slovenskih pisateljev pomeril še v pogovoru s priznanim hrvaškim pisateljem Miljenkom Jergovićem, nato pa se sklepni del festivala seli v Kino Šiška. Uvedel ga bo didžej Peter Barbarič, za njim bodo nastopili makedonski romski hiphoperji Shutka Roma Rap ter nato še njihov gansko-ameriški kolega Blitz the Ambassador (tako prvi kot drugi z lastno spremljevalno zasedbo). Predah nas čaka šele po zadnjem didžejevskem nastopu, ko bo poslednjih nekaj ur 29-urnega zvočnega maratona odsukal N'toko.

Več o programu:  http://www.drugagodba.si/program-285677/