21.01.2019

3. Zimski festival Festivala Ljubljana

Tretjo izdajo Zimskega festivala so na novinarski konferenci predstavili direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, Klemen Hvala iz Slovenske filharmonije ter dirigent Simon Krečič in sopranistka Elvira Hasanagič.

Tanja Benedik

Tiskovna konferenca 3. Zimskega festivala.
Foto: SIGIC

Darko Brlek je uvodoma pojasnil, da so po uspešnih prvih dveh edicijah Zimskega festivala letos znova pripravili raznolik program. Prvi dogodek v tem okviru bo obarvan sodobno, na drugemu bodo na svoj račun prišli predvsem ljubitelji operne glasbe, tretji pa bo zadovoljil ljubitelje a cappella glasbe. K nam namreč prihaja slovita angleška skupina The Queen's Six, ki je med drugim pomembna zato, ker festival ohranja kulturne vezi in tesno sodelovanje z angleškimi umetniki tudi po »brexitu«, čeprav so posledice že vidne. 

Umetniški vodja orkestra Slovenske filharmonije Klemen Hvala je predstavil prvi koncert Zimskega festivala, ki je hkrati zaključni dogodek novega festivala V novo leto z novo glasbo. Spored se bo 2. februarja v Slovenski filharmoniji začel s skladbo Quiet, please! Vita Žuraja, ki je humorni oris koncertnega dogajanja in vsebuje od kašlja obiskovalcev, odvijanja bombonov pa do zvončkljanja ključev; nosi torej pomembno sporočilo za poslušalce. Sledila bo arija Zerbinette iz Straussove Ariadne na Naksosu. V njej se bo predstavila sopranistka Rinnat Moriah, ki je že nastopila na četrtem koncertu oranžnega abonmaja. Sledila bo Glasba za večerje kralja Ubuja Bernda Aloisa Zimmermanna, v kateri skladatelj citira mnoga dela velikih skladateljev, med drugim samega sebe. Spremni teksti v interpretaciji Borisa Ostana so nova besedila Borisa A. Novaka, pikantne krilatice pred slovenskim kulturnim praznikom, namenjene politikom in njihovemu odnosu do glasbe. V drugem delu bomo slišali Biberjevo Bitko iz leta 1673, ki v osmih stavkih zvočno upodablja bitko – od bobnov, boja in marša do popivanja itd. Vse to skladatelj dosega z nekonvencionalnimi kompozicijskimi prijemi, ki so bolj značilni za 20. stoletje. Tudi Xenakisove Metastaze se navezujejo na vojno, a iz perspektive njegovega slušnega zaznavanja vojne, ki je vplivala nanj. Ligeti je tri arije iz opere Veliki Makaber združil v novo skladbo, Makabrove skrivnosti. Tu skladatelj uporablja kompozicijske principe svojega časa, glasba je atonalna, v njej pa so prisotni vplivi starejših mojstrov. Namen novega festivala sodobne glasbe, s tem pa tudi prvega koncerta Zimskega festivala je sicer približati sodobno glasbo tistim poslušalcem, ki so jo doslej šteli za nezanimivo.

Festival se z drugim koncertom 4. februarja seli v Unionsko dvorano. Na njem bo sodeloval Simfonični orkester SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem, ki bo spremljal slovitega Joséja Curo, Elviro Hasanagić in Moniko Bohinec. Krečič je izpostavil, da se je Cura od svojega gostovanja v Sloveniji pred dvajsetimi leti zelo spremenil in vsestransko razvil; deluje tudi kot režiser, scenograf, skladatelj in dirigent. In prav v slednji vlogi se nam bo predstavil tokrat; predvidoma bo dirigiral približno dve tretjini koncerta. Na sporedu bo operni kolaž arij in duetov, ob bok pa jim bo Cura postavil skladbe argentinskega skladatelja Carlosa Guastavina, ki jih je sam orkestriral. Cura se je novinarske konference udeležil po Skypu in povedal, da je želel ustvariti kontrast v programu. Tega je zastavil precej ambiciozno: zelo znanim skladbam je dodal nekaj čisto drugega, kajti dela tisto, kar čuti, da mora narediti, in se ne ukvarja več s tem, kaj menijo drugi. Prvič bo delal s slovenskimi pevkami in se veseli nastopa v Ljubljani. Nastopa se veseli tudi Elvira Hasanagić, ki ima še vedno zelo lepe spomine na lanski festival, ko je nastopila z Ramónom Vargasom.

Tudi fantje iz The Queens Six so se oglasili preko Skypa. Spoznali so se v zboru v kapeli sv. Gregorja v Windsorju, skupino pa so ustanovili zato, ker so si želeli prepevati tudi posvetno glasbo, pop, jazz … Sicer so profesionalni pevci. Petje v kapeli pri kar osmih mašah tedensko je zahtevno delo. Zbor sestavljajo dečki in dvanajst odraslih moških, ki živijo znotraj zidov windsorskega gradu. Na odrih se pojavljajo tudi individualno. V Ljubljani bodo nastopili 6. februarja, saj je sreda edini dan v tednu, ko skupina »nima službe«. Koncert bo zagotovo poslastica za ljubitelje vokalne a cappella glasbe, ki jih je v Sloveniji vedno več.