22.08.2019

31. Noči v stari Ljubljani 2019

Tudi letos bodo Noči v stari Ljubljani (29.–31. avgust 2019) del dvoletnega mednarodnega projekta Glasovi manjšin.

Press info

31. Noči v stari Ljubljani 2019

Staro mestno jedro Ljubljane bo tako zadnji teden v avgustu ponovno zaživelo kot kulturno prizorišče največjega pouličnega festivala v prestolnici. Na več kot 10 lokacijah se bo v objemu čarobnega historičnega ambienta odvilo več kot 30 koncertov etno/jazz glasbe in drugih kulturnih dogodkov. V okviru festivala bo potekal tudi Mednarodni etnomuzikološki simpozij Zvok, pesem, političnost, ki ga pripravlja Imago v sodelovanju z vodilnim svetovnim združenjem etnomuzikologov in etnokoreologov ICTM (International Council for Traditional Music), Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU (Glasbenonarodopisni inštitut in Inštitut za kulturne in spominske študije), Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in KED Folk Slovenija

Glasovi manjšin je skupni projekt štirih festivalov iz štirih držav: Noči v stari Ljubljani – Imago Sloveniae (Slovenija), Budapest Folk Fest – Hagyományok Háza (Budimpešta, Madžarska), Musicastrada (Toskana, Italija) in Trefpunt (Gent, Belgija). S projektom želijo vpleteni izpostaviti pogosto podcenjen, celo spregledan, a zaradi tega nič manjši vpliv etničnih manjšin na družbo in kulturo (predvsem glasbo) v evropskem prostoru. Na temeljih medkulturnega dialoga želijo s pomočjo izobraževanja in osveščanja ter s povezovanjem predstavnikov različnih etničnih manjšin in širše javnosti spodbuditi premislek o teh problematikah in o možnih pozitivnih učinkih na integracijo etničnih manjšin v družbo, s tem pa dolgoročno prispevati k odprtosti družbe do drugačnosti.

Osrednja ideja projekta je izmenjava glasbenikov in skupin, katerih glasba odraža vplive etničnih manjšin med štirimi sodelujočimi partnerji. Rezultat je pester nabor (več deset imen) glasbeno različnih izvajalcev, ki predstavljajo manjšine iz različnih področij Evrope in drugih celin. Vsi programi bodo sicer odražali glasbe manjšin, hkrati pa bodo, zaradi specifičnih usmeritev posameznih festivalov, tudi zelo raznoliki. Pomemben vidik projekta je tudi oživljanje kulturne dediščine, saj vsi sodelujoči festivali potekajo v zgodovinskih mestnih središčih.

Tako kot vsa dosedanja leta bodo vsi dogodki festivala Noči v stari Ljubljani za obiskovalce brezplačni.

Več informacij najdete TUKAJ.

Program simpozija je na voljo TUKAJ.