06.08.2014

32. Festival Radovljica 2014

Med slovenskimi festivali ima Festival Radovljica posebno mesto, zaradi koherentnega programa, usmerjenega večinoma v klasično komorno glasbo starejših obdobij ter zaradi prepoznavne in privlačne lokacije. Letošnja edicija bo že dvaintrideseta.

Tomsž Gržeta

Festival Radovljica, eden najstarejših festivalov stare glasbe pri nas tudi letos prinaša pester in osmišljen program.

Med slovenskimi festivali ima Festival Radovljica posebno mesto, zaradi koherentnega programa, usmerjenega večinoma v klasično komorno glasbo starejših obdobij ter zaradi prepoznavne in privlačne lokacije. Je tudi eden izmed naših festivalov z najdaljšo tradicijo - letošnja edicija bo že dvaintrideseta.
Letos, kot tudi že vrsto let, bo festival postregel z desetimi koncerti, med soboto 9. in nedeljo 24. avgusta. Kot bi se „spodobilo“ za festival, ki velja za festival stare glasbe, čeprav tega nikoli ni imel v naslovu, bo letos prevladovala baročna glasba - na kar polovici koncertov. Ansambel Musica cubicularis bo izvedel dugovne dialoge iz 17. stoletja, nekateri izmed katerih so ohranjeni tudi v arhivu koprske stolnice. Flavtist Dan Laurin in čembalistka Anna Paradiso bosta igrala baročno galsbo iz Italije, Francije in Nemčije. Vokalno-instrumentalna zasedba Le concert tribuot bodo kombinirali orgelske fantazije, himne in fuge francoskega baroka s koralnim in figuralnim petjem. Glasba 17. stoletja bo zvenela v izvedbi tenorista Charlesa Danielsa ob spremljavi Elizabeth Kenny na lutnji. Obiskovalcem festivala Radovljica že dobro znani pevec in igralec Pino De Vittorio bo z ansamblom Laboratorio '600 predstavil tako umetno, kot tudi prek ustnega izročila ohranjeno glasbo južne italije baročne dobe - od duhovnih pesmi, uspavank in balad do plesnih tarantel. Ker pa se koncept historične izvajalske prakse ne nanaša samo na glasbo baroka, ampak vseh starejših in mlajših obdobij glasbene zgodovine, bomo letos slišali tudi nekaj starejše, pa tudi sodobnejše glasbe. Violinist Žiga Brank se bo predstavil s solističnim recitalom, za katerega pripravlja program, ki sega od del Bacha in Paganinija do Ysaÿeja, Kreislerja in Enescuja. Romantična glasba Brahmsa, Schumanna in Dietricha bo na izvirnih glasbilih iz 19. stoletja zvenela izpod prstov violončelista Davita Melkonyana in pianista Mikayela Balyana. Srednjeveško obredno in ljudsko glasbo Bosne in Hercegovine, v kateri so se mešale katoliške, pravoslavne, židovske, muslimanske in bogomilske tradicije, bodo skupaj predstavili pevci skupin Dialogos in Kantaduri. Tudi oni so že nastopili na festivalu, tokrat pa se jim bo pridružil mladi hercegovski epski pevec Jure Miloš. Poseben dogodek bo vsekakor tudi koncert, posvečen v celoti opusu Carla Philippa Emanuela Bacha, ob 300. obletnici skladateljevega rojstva. Pripravila ga bosta Benedek Csalog na prečni flavti in Dóra Pétery na klavikordu. Organizatorji festivala pa v drugem delu koncerta napovedujejo zanimivo presenečenje - pogovor s skladateljem!

Še ena tradicija, ki jo Festival Radovljica ponuja že vrsto let, je poleg koncertne tudi pedagoška dejavnost. Letos se bo možno udeležiti mojstrskega tečaja kljunaste flavte pri Mateji Bajt. 6 dni trajajoči tečaj bo namenjen predvsem izpopolnjevanju pri komornem muziciranju v ansamblu kljunastih flavt. Enodnevno delavnico za pevce bo dan za svojim nastopom vodil Charles Danielsom. Namenjena bo solistom in ansamblom, ki bi radi dodatno raziskali vokalno glasbo renesanse in baroka. Sklenilo bo predavanje Svena Schwannbergerja, raziskovalca vokalne tehnice seicenta in predavatelja improvizacije in ornamentacije na Scholi Cantorum Basiliensis.

Organizatorji festivala - Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica s predsednico Marijo Kolar in umetniški vodja festivala Domen Marinčič nas torej tudi letos vabijo, da z njimi nadaljujemo tradicijo glasbenega dogajanja v Linhartovem mestu, ki po svoji kakovosti, svetovljanskemu značaju in pomenu daleč presega meje slovenskega kulturnega kroga. Več podatkov o nakupu vstopnic in brezplačnem avtobusnem prevozu za obiskovalce iz Ljubljane, prav tako pa tudi program festivala najdemo na uradni spletni strani Festivala: www.festival-radovljica.si.