04.09.2017

37. sezona Kulturnega doma Nova Gorica

Umetnost – navdih za življenje je slogan, ki bo zaznamoval 37. sezono Kulturnega doma Nova Gorica. Pestra ponudba bo nadgrajevala zastavljeno pot z ambicioznimi cilji.

Metka Sulič

Predstavitev nove sezone 2017/18 Kuklturnega doma Nova Gorica.
Foto: Tadej Hrovat / Kulturni dom Nova Gorica

Umetnost – navdih za življenje je slogan, ki bo zaznamoval 37. sezono Kulturnega doma Nova Gorica. Pestra ponudba bo nadgrajevala zastavljeno pot z ambicioznimi cilji. Poleg glasbe se programi osrednje kulturne ustanove na Goriškem razvejajo tudi na druga umetniška področja, od razstavnega do filmskega in mladinsko-vzgojnega, ponuja pa se tudi dosti drugih priložnosti za odkrivanje, spoznavanje in stik s tehtnimi vsebinami, povezanimi s kulturo. Paradna disciplina ali vsaj tista z najdaljšo tradicijo je glasba v vseh svojih zvočnih pojavnostih: od resne, klasične glasbe do jazza in tiste bolj komercialno orientirane. Kljub temu je vedno izbrana z odgovornostjo do kakovostih vsebin. 

Pred pričetkom Glasbenega abonmaja bosta pod okriljem novogoriškega Kulturnega doma potekali dve sveži festivalski ponudbi. V septembru s Festivalom TENSO vstopa v novo zgodbo, povezano z zborovsko glasbo. Mednarodno priznani profesionalni pevski zbori (Slovenska filharmonija, Latvijski radio, Hrvaške radiotelevizije, Mladi TENSO) in zborovska transverzala amaterskih pevskih zborov na poti miru bo sestavljalo program z naslovom Zbogom orožje, pozdravljena pesem. Veliko bo novih del mladih skladateljev, napisanih prav za ta projekt, izvirnih ljudskih pesmi in sodobnih priredb ljudskega izročila. Ambasadorka projekta je Bernarda Fink, umetniška voditeljica pa Veronika Brvar.

Z začetkom oktobra bo zazvenel festival renesančne glasbe Flores Musicae, ki so pravzaprav prenovljeni Dnevi stare glasbe. Razpet bo med Novo Gorico in Goriškimi brdi. Program je umetniško zasnoval goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan, ki živi in deluje v Ženevi. Ob koncertih bodo potekali specializirani mojstrski tečaji improvizacije renesančne polifonije za lutnjiste, harfiste, kitariste, čembaliste. Delavnice v idiličnem okolju renesančne vile Vipolže bodo vodili domači in tuji glasbeni strokovnjaki: Rolf Lislevand, Dušan Bogdanović, Jean-Yves Haymoz in Bor Zuljan.

Sredi oktobra bo svoj uvod doživela 37. sezona Glasbenega abonmaja s koncertom v spomin maestra Antona Nanuta. Orkestru Slovenske filharmonije bo dirigiral Borut Smrekar, nekdanji Nanutov študent in njegov asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solista bosta zaigrala violinist Miran Kolbl in violist Aleksandar Milošev. Koncert hkrati sodi v Festival za sodobno glasbo – Kogojevi dnevi iz Kanala. Glasbeni abonma prinaša veliko zanimivih in vidnih mednarodnih zasedb, s katerimi kot aktivni člani sodelujejo ali muzicirajo priznani slovenski ustvarjalci. V tem okviru bomo med drugim slišali Kvartet Akademije Kronberg (Nemčija), s katerim bo kot solist klarinetist nastopil Mate Bekavac. Decembra bomo prisluhnili mednarodnemu ansamblu Il Pomo D'oro, ki ima sedež v Švici in je specializiran za baročno glasbo. Z njim bo nastopila izjemna britanska violončelistka Natalie Clein. Januarja bo na vrsti koncert mednarodne komorne zasedbe Schubertov oktet, ki jo sestavljajo glasbeniki iz različnih evropskih držav, med njimi dva iz Slovenije, in sicer rogist Boštjan Lipovšek in kontrabasist Iztok Hrastnik. Glasbeni abonma vedno vsebuje tudi vrhunski klavirski recital, ki ga bo tokrat oblikoval ugledni srbski pianist Aleksandar Serdar. Na marčevskem zborovskem večeru bo zapel Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki ga umetniško usmerja Ambrož Čopi. Zadnja dva koncerta bosta izzvenela v duhu orkestrske glasbe: aprila bo prvič v Sloveniji gostovala Filharmonija Zugló iz Budimpešte z dirigentom Kálmánom Záborszkyjem, maja pa bo zaigral Komorni orkester Kammersymphonie Berlin pod vodstvom Jürgena Brunsa. Z zasedbo, ki je v Novi Gorici že uspešno nastopila, bo v vlogi solista gostoval saksofonist Oskar Laznik.

V intimnejšem okolju gradu Kromberk od januarja do marca enkrat mesečno priredijo koncerte komorne glasbe. Sedmo sezono Grajskih harmonij bodo oblikovali mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst ob spremljavi kitarista Žarka Ignjatoviča, sledil bo klavirski kvintet, ki ga sestavljajo violinista Žiga Faganel in Irina Kevorkova, violist Aleksandar Milošev ter violončelistka Alja Mandič, pri klavirju pa bo Peter Orth. Pomladni mesec bo v znamenju sto let prezrte klavirske glasbe na Goriškem. Prisluhnili bomo lahko priznanim pianistom s Primorske in Furlanije Julijske krajine, predstavljen pa bo tudi tematsko zaokrožen zgodovinski pregled klavirskega ustvarjanja v zahodnem delu Slovenije.

Jazz glasba bo dobila svoj prostor oktobra, in sicer pod imenom Oktober jazz. Tedaj Kulturni dom Nova Gorica sodeluje z italijanskim festivalom Jazz & Wine of Peace, ki oblikuje koncerte, na katerih nastopijo mednarodne jazz zvezde, pridružijo pa se jim izstopajoči slovenski jazz ustvarjalci. Med 25. in 28. oktobrom bosta na petih koncertih nastopili goriški zasedbi Kombo B in Kombo C, ki ju vodi Zlatko Kaučič, sledil bo Igor Matković kvintet, nato Klarisa Jovanović in Della Segodba. Italijansko-senegalski oktet Cristiano Calcagnile Multukulti se bo poklonil Donu Cherryju, za konec pa bo v vili Vipolže v Goriških brdih nastopil dansko-ameriški trio Jakob Bro

Izvenabonmajska ponudba bo ob Dragu Misleju – Mefu in akustičnem nastopu Siddharte vsebovala še Oktet Vrtnico in Mešani pevski zbor Postojna ter tri tenorje za praznično decembrsko vzdušje. Člane Slovenskega okteta Vladimirja Čadeža, Tima Ribiča in Janeza Trilerja bo spremljala pianistka Natalija Šaver.

V pomladnih mesecih se bo nadaljeval cikel za mlade Glasba z vrtov svetega Frančiška ter 22. mednarodno srečanje saksofonistov in 9. mednarodno tekmovanje saksofonistov Nova Gorica.