30.01.2018

40 let ustvarjanja Zlatka Kaučiča

Ob častitljivem jubileju svojega ustvarjanja bo priznani jazz tolkalec in bobnar, učitelj in mentor ter še marsikaj močno zaznamoval leto, ki prihaja.

SIGIC

40 let Zlatka Kaučiča

Začelo se bo v Mestni knjižnici Kranj, kjer bodo v ponedeljek, 5. februarja ob 18h, otvorili fotografsko razstavo s povednim naslovom Zlatko Kaučič – 40 let ustvarjanja. Nagrajenec Prešernovega sklada je v svoji bogati karieri jazz glasbenika igral z velikimi imeni: Paul Bley, Steve Lacy, Enrico Rava, Gianluigi Trovesi, Chico Freeman, George Cables, Albert Mangelsdorff, Keeny Wheeler, Alexander Balanescu, Paul McCandless, Trevor Wats, Peter Brötzmann in drugi. Na razstavi bodo poleg fotografij tudi zanimivi instrumenti, na katere je Zlatko igral, nosilci zvoka in časopisni članki o glasbeniku. Na odprtju razstave, ki bo na ogled do 2. marca, bo igral Kaučičev učenec Urban Kušar. Spomnimo, da je Zlatko tudi priznani učitelj ter mentor jazzovske in keperimentalne igre. 

Zlatko Kaučič je svojo profesionalno glasbeno pot začel leta 1978 v klubu Tres Tristes Tigres v Valenciji (Španija). Do danes je izdal nad  60 zgoščenk, od katerih so nekatere postale prepoznavne doma in v tujini., naj omenimo: Round trip, Emotional   Playgrounds (s Kennyjem Wheelerjem, s Gianluigijem Trovesijem), Zlati čoln - glasba na poezijo Srečka Kosovela (s Stevom Lacyjom,Paulom McCandlessom idr.);  Zlati čoln 2 (z Mariborskimi  filharmoniki in Paulom McCandlessom), samostojni projekt Pav (ki je bil v spletni reviji All about jazz uvrščen med 100 najboljših albumov leta 2007), Tolminski punt (s Petrom Brözmannom), trojni album Koncerti ob 30. letnici ustvarjanja (ki je bil leta 2009 v britanski reviji JazzTimes in italijanski reviji JazzColours uvrščen med 10 najboljših albumov) in tako dalje.

Nastopal  je na šetevilnih pomembnih festivalih (Town Hall v New Yorku, Cocca Cola v Atlanti v ZDA, North See jazz festival v nizozemskem Den Haagu, na Krakow jazz fest in Ab Libitum v Varšavi, na Barcelona jazz festival, Ljubljana jazz festival idr.

Kot umetniški vodja in mentor vodi kolektiv Kombo v Novi Gorici in je prejemnik popmembnih nagrad:  bronasti ključ mesta Hong Kong (1979), srebrni ključ mesta Vigo v Španiji (1993), priznanja občine Brda leta (2008), nagrade Prešernovega sklada (2011) in  Bevkove nagrade občine Nova Gorica (2017).

V nadaljevanju leta lahko pričakujemo odprtja razstav (z drugačno vsebino!) tudi v drugih krajih Slovenije, predvsem pa številne koncerte tako doma kot v tujini (Krakov, Varšava, Barcelona, London, Udine, Trst itd.), o čemer bomo še poročali.