25.04.2014

45 let samostojnega in neodvisnega delovanja

Ljubljanski Radio Študent je 23. aprila na novinarski konferenci v Trubarjevi hiši literature predstavil program, ki se bo med 7. in 9. majem v sklopu praznovanja 45. rojstnega dne odvijal na različnih lokacijah v Ljubljani.

Dušan Mijanović

Radio Študent, ena od pomembnejših medijskih ustanov pri nas, ki skrbi za razvoj glasbe, praznuje letos 45. let.

Ljubljanski Radio Študent je 23. aprila na novinarski konferenci v Trubarjevi hiši literature predstavil program, ki se bo med 7. in 9. majem v sklopu praznovanja 45. rojstnega dne odvijal na različnih lokacijah v Ljubljani. Predstavniki radia so spregovorili tudi o finančni situaciji radia, o odnosih z ustanovitelji in bodoči kampanji zbiranja prepotrebnih finančnih sredstev za nemoteno delovanje.

Program rojstnodnevnega jubileja je predstavila Martina Dervarič, nova odgovorna urednica radia. V petek, 9. maja, bo v AKC Metelkova mesto za 45. rojstni dan Radia Študent po vzoru lanskega benefita ReŠi RŠ organizirana praznična zabava, namenjena raznovrstnemu občinstvu. Za enotno ceno 10 €, s katerimi namerava organizator pokriti stroške organizacije, bo od zgodnjega večera do poznih jutranjih ur možen obisk vseh klubskih prostorov na Metelkovi. Za glasbeni program bodo večinoma skrbele glasbene skupine, ki so v takšnem ali drugačnem razmerju z radiem, bodisi kot udeleženke Klubskega maratona RŠ, varovanke Založbe RŠ ali pa so njihovi člani nekdanji ali aktualni sodelavci radia. Po končanih koncertih bodo za glasbeni program skrbeli didžeji, ki po pravilu prav tako prihajajo iz miljeja RŠ. Letni vrt Gala hale bo v znamenju garažnega rocka; predstavili se bodo »maratonci« Reverend Haze ter Roger. N. Out s svežim istoimenskim prvencem, ob njih pa še kalifornijska punk rock skupina Barb Wire Dolls, ki jo je RŠ privabil v Ljubljano skupaj z Gala halo. Po koncertu se bo glasbena scena preselila v notranjost, kjer se bo nadaljeval pester DJ program. Pri sosedih, v klubu Channel Zero, bo nastopil performativni elektronski duo Wanda & Nova deViator, v Klubu Monokel se bo plesalo na deep house in techno glasbo, v Jalla Jalli pa bodo odmevali roots, dub in reggae ritmi. Prostor Kluba Gromka bo namenjen mlajšim obiskovalcem; zabavala jih bo elektronska in na trenutke rockersko zveneča zasedba Ewok. Nasprotno bodo Menzo pri koritu zasedli predstavniki veteranov Radia Študent; med drugim se bo predstavil duo Bio Industrial Acoustica Impro, ki ga tvorita raziskovalca zvoka in nekdanja radijska sodelavca Boštjan Perovšek in Etbin Edi Štefančič. Nastopili bodo tudi alternativci NeSeBat, jazz-rock inštrumentalistična Lolita in crust punkerski Koromač. V Bizzarnici pri Mariči bo prostoru primerno izveden koncert trash core skupin Sirup za izkašljevanje in Disdrug This Fuck. Krog glasbenih koncertov se bo zaključil v Hostlu Celica, kjer bo trio Samo Gromofon vodil glasbeno delavnico proste improvizacije, primerno za odrasle, revija za avtorski strip Stripburger in kanavtorski blues rock Martin Ramoveš Band pa bosta predstavila stripovsko glasbeni koncert.

Poleg glasbenih se bodo zvrstile tudi štiri spremljevalne aktivnosti praznovanja. V nekdanji tovarni Rog bosta 7. maja potekala Simpozij in okrogla miza na temo »Demokracija med politiko in produkcijo«. Naslednji dan bo platforma Radar # 5, ki se ukvarja z raziskovanjem sodobnih intermedijskih praks, zasedla meščansko stanovanje v Stari Ljubljani in ga za en dan spremenila v umetnostno galerijo oziroma radijsko ambasado, ki bo povezana z zaščitnim znakom Radia Študent, frekvenco 89,3 Mhz. Isti večer bodo v Gledališču Glej uprizorjene življenjske zgodbe nagrajencev projekta Saharov Experience; gre za nagrado, ki jo podeljuje Evropski parlament za svobodo misli ter zaščito človekovih pravic. V samem radijskem etru RŠ pa bo v petek, 9. maja, s pomočjo takratnih radijskih napovedovalcev izveden poskus rekonstrukcije radijskega predvajanja iz davnega leta 1969.

Na tiskovni konferenci je vršilec dolžnosti direktorja RŠ Robert Mohorič radio metaforično opisal kot nekoga, ki prihaja v resna leta, a je še vedno vitalen. To med drugim dokazujejo štirje glasbeni albumi, ki jih je Založba RŠ izdala v aprilu. Omenil je tudi vstop Univerze Ljubljana v soustanoviteljstvo RŠ, kar radiu odpira nove možnosti za pridobivanje sponzorjev in donatorjev specifičnih dejavnosti iz akademske sfere. Pričakuje se, da se bo s tem zanimanje za sodelovanje z RŠ še povečalo, čeprav se že sedaj tam usposablja veliko bodočih mladih sodelavcev; ti bodo kljub nizkim honorarjem pričeli z delom v vseh štirih redakcijah radia. Razen tega se je Mohorič dotaknil trenutne problematike v povezavi s Študentsko organizacijo univerze v Ljubljani, ki izhaja iz neusklajene pogodbe in začetka rednega izvrševanja proračuna za leto 2014, zaradi česar ima RŠ trenutno težave z denarnim tokom. Vendar je poudaril, da upa na razumen dogovor obeh vpletenih strani.

Novinarsko konferenco je zaključila Ana Kandare, vodja marketinga RŠ. Predstavila je rezultate uspešne kampanje ReŠi RŠ, ki se je formirala kot odgovor na lanskoletni nenadni rez finančnih sredstev in s katero si je radio zagotovil 40 000 €, nujno potrebnih za njegovo nadaljnje delovanje. Napovedala je obrat k vzpostavitvi trajnejših sistemov podpore s strani poslušalcev ter podpornic in podpornikov radia, tako da se nam jeseni obeta podobno zbiranje finančnih sredstev, kot ga je RŠ izvedel novembra lani. Edino tako bo namreč radio lahko ohranil svojo neodvisno programsko politiko, ki ne podlega političnim pritiskom, kratkotrajnim trendom ali pragmatizmom in komercializaciji.