16.06.2014

55. Jazz festival Ljubljana

55. izdaja Jazz festivala Ljubljana, ki bo potekala med 2. in 5. julijem, sledi konceptu, ki se je v nekaj preteklih letih izkazal za zelo uspešnega: ob bolj znanih imenih v Križankah, ki naj bi zamikala širše, tudi nejazzovsko občinstvo, so v Cankarjevem domu pripravili vrsto nastopov v svojih dvoranah.

Mario Batelić

Kot letošnjo dobrodošlo spremembo je treba pohvaliti odločitev, da bo imel festival kar dva »fokusa« – poleg klavirja oziroma pianistov bodo letos v ospredju še norveški glasbeniki.

Obletniška 55. izdaja Jazz festivala Ljubljana, ki bo potekala med 2. in 5. julijem, sledi konceptu, ki se je v nekaj preteklih letih izkazal za zelo uspešnega: ob bolj znanih imenih v Križankah, ki naj bi zamikala širše, tudi nejazzovsko občinstvo, so v Cankarjevem domu pripravili vrsto nastopov v svojih dvoranah, in sicer od že utečenega Kluba CD do (spet) Linhartove in Štihove dvorane. Veseli predvsem dejstvo, da bodo na obeh večerih v Križankah nastopili tudi slovenski jazzisti. Kot letošnjo dobrodošlo spremembo je treba pohvaliti odločitev, da bo imel festival kar dva »fokusa« – poleg klavirja oziroma pianistov bodo letos v ospredju še norveški glasbeniki. Če je Norveška dolga leta veljala za domovino bolj meditativnega, eteričnega jazza (Jan Garbarek in podobni glasbeniki, ki so praviloma objavljali pri ECM), pa smo tudi na naših odrih od devetdesetih let prejšnjega stoletja dalje priče novemu valu svobodnjaških in silovitih jazzistov, kot so denimo Paal Nielssen-Love, Frode Gjerstad in Ingebrigt Håker-Flaten. Vznik mladostnega, razburljivega norveškega zvoka bi nedvomno ne bil mogoč brez izdatne državne podpore jazzovskim glasbenikom (subvencije za potne stroške), kar je dober namig našim krojilcem kulturne politike. V Ljubljani bomo slišali enega najpopularnejših imen iz Norveške, zasedbo Jaga Jazzist (2. 7.), ki bo s svojo večžanrsko mešanico, v katero poleg jazza v enaki meri nalivajo elektroniko, psihedelijo in rock, gotovo vaba za mlajšo, tudi trendom naklonjeno publiko. V »norveškem fokusu« bomo slišali še zasanjano poetični pianistični trio In The Country (3. 7.) ter kvartet Cortex (5. 7.), ki ga organizatorji napovedujejo kot »prve prave naslednike super zasedbe Atomic«.

Ker bo imel letos festival dva »fokusa«, ob inštrumentu še državo, smo pobarali Bogdana Benigarja, enega od festivalskih selektorjev, če bodo nadaljevali s to prakso in v prihajajočih letih predstavili še jazz iz drugih držav, zlasti iz tistih, katerih jazz scena je slabo ali sploh nepoznana pri nas. Takole nam je odgovoril: »Fokus na državo je vezan tudi na podporo te države Jazz festivalu Ljubljana ali vsaj izbranim glasbenikom. Če se bodo stvari poklopile in če bova imela mandat, da skupaj oblikujeva program tudi naslednje leto, potem se to lahko zgodi. Se pa bistveno zanimivejše stvari dogajajo v jazzovskih velesilah (na primer Franciji), tako da bova verjetno nacionalni fokus, če bo do njega prišlo, bolj vezala na aktualno glasbeno dogajanje, ki ima širši pomen.«

Zdaj že nekajletni selektorski tandem – ob Benigarju še Pedro Costa, ki prek založbe Clean Feed skrbi tudi za koncertne diskografske izdaje slovenskih in drugih glasbenikov, ki nastopajo na festivalu – je pri izboru pianistov zaobjel širok spekter današnjih snovanj črno-belih tip(k)alcev. Kot enega največjih imen letošnjega nabora pianistov upravičeno napovedujejo nemškega jazzista Joachima Kühna, ki se bo najprej predstavil v z afriškimi in drugimi tradicionalnimi godbami navdahnjenem triu Joachim Kühn / Majid Bekkas / Ramon Lopez »Chalaba« (3. 7.), nato pa dan kasneje še na solističnem recitalu. Kühn, ki je marca dopolnil sedemdeset let, je dejaven že od šestdesetih let in je med drugim igral v duu z Ornettom Colemanom. Ljubljanski jazz festival ga je gostil leta 2006 kot člana zasedbe Rabih Abou-Khalil & Joachim Kühn Trio feat. Jarrod Cagwin.

Med 16 zasedbami bo imel pomemben delež 55. Jazz festivala Ljubljana slovenski jazz. Med našimi jazzisti bodo med drugim nastopili Zlatko Kaučič, Jani Moder in Marko Črnčec, od vidnejših gostov pa izpostavljamo benda Jaga Jazzist ter The Necks in Gregoryja Porterja.

Med pianisti bo tudi slovenski glasbenik Marko Črnčec, ki bo predstavil svoj mednarodni kvartet Marko Črnčec 4 in novi album Devotion, ki je izšel pri britanski založbi Whirlwind Recordings. Razen tega bo Črnčec nastopil v zasedbi še enega slovenskega predstavnika na festivalu, kitarista Janija Modra, ki je svoj novi mednarodni bend poimenoval Jani Moder's Brain Blender ter z njim posnel album Abacus (tako Modrova kot Črnčeceva zasedba bosta nastopili v Križankah, in sicer 2. oziroma 4. 7.). Klavir bo imel vidno mesto pri nastopu še enega slovenskega glasbenika, Zlatka Kaučiča, ki bo muziciral v duu s španskim pianistom Agustíjem Fernándezom. Na lanskoletnem nastopu na JazzLentu so nastali posnetki za album Sonic Party (izšel je pri cenjeni poljski založbi Not Two), vendar na koncertu v Linhartovi dvorani (5. 7.) ne bosta predstavljala albuma, pač pa bosta tako kot na Lentu odigrala popolnoma improviziran koncert. Po koncertu Kaučiča in Fernándeza bo na sklepnem dnevu festivala v isti dvorani nastopil kultni avstralski trio The Necks, v katerem ima klavir ob kontrabasu in bobnih enakopravno vlogo v pletenju žanrsko zmuzljive in omamne mešanice, ki jo nekateri imenujejo trance jazz.

Ob zasedbi Jaga Jazzist bo v Križankah nastopil pevec Gregory Porter (4. 7.), ki ga, ovenčanega z grammyjem za najboljši jazzovski vokalni album (Liquid Soul), po svetu čislajo kot eno najvznemirljivejših novih imen soula oziroma soul-jazza. V znamenju slednje oznake bo tudi sklepni klubski koncert festivala s kanadsko koncertno atrakcijo The Souljazz Orchestra (5. 7.), ki slovi po pretkanem zlivanju jazza in soula z afriškimi (afrobeat, highlife) in latinskoameriškimi idiomi. V programu bo še veliko klubskih koncertov; naj tukaj izpostavimo Tarek Yamani Trio (3. 7.), v katerem ob libanonskem pianistu igrata še tubist Goran Krmac in bobnar Kristijan Krajnčan. Bogdan Benigar nam je zaupal svoj izbor klubskih špilov, »za katere je prepričan, da se bodo tisti, ki bodo koncert zamudili, zelo sekirali«: »Izbral bi Cortex in De Beren Gieren feat. Susana Santos Silva. Obe zasedbi črpata iz tradicije ameriškega jazza, a imata povsem svojevrsten glasbeni izraz in več kot prepričljiv koncertni nastop. Obe bosta še veliko let na sceni.«

Na tiskovni konferenci so povedali, da se kot sponzor ljubljanskega festivala vrača Nova ljubljanska banka, zato je upati, da se bodo »Kranjcem jazzovska vremena zjasnila«. Na festivalu bo založba Clean Feed predstavila nove izide v svoji seriji posnetkov s festivala Ljubljana Jazz Series, med katerimi je album From the Sky kvarteta Ceneta Resnika, že šesti v seriji in tretji kakega domačega glasbenika. Ljubljanske »jazzarije« se bodo začele v sredo, 2. julija, ob 18.30 v Mali galeriji Cankarjevega doma, kjer bo priznana fotografinja Nada Žgank predstavila izbor svojih fotografij s festivala iz obdobja 2001–2013.