26.07.2021

62. Jazz festival Ljubljana

Jazz festival Ljubljana bo konec julija v Ljubljani ponovno središče ustvarjalnosti in druženja ter bo nadaljeval prekinjeno gradnjo glasbene skupnosti, ki v duhu festivala spoznava, ozavešča, preverja in pretaka nove zamisli, odnos do preteklosti in skupno prihodnost.

Press Info

62. Jazz festival Ljubljana

Potem ko je lani Cankarjev dom občinstvu po vsem svetu predstavil edinstven koncept festivala na razdalji, saj je vključeval ekskluzivne posnetke živih nastopov domačih in tujih ustvarjalcev ter hkrati tvoril popolno celoto, posredovano na spletnih platformah, želijo z izvedbo 62. Jazz festivala Ljubljana vzpostaviti normalnost posredovane umetnosti, četudi v novih razmerah omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. Zato so se odločili, da ves festival izvedejo v živo za občinstvo. Večino koncertov bodo izvedli v Parku pri CD oz. Parku Sveta Evrope in bodo brezplačni, medtem ko bo šest koncertov v dvoranah z vstopnino.


Sreda, 28. julij 2021

20.00
Mladi raziskovalci IV – Lenart De Bock – Steps
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Lenart De Bock, saksofon; Klemen Kocijančič, klavir; Domen Kužnar, viola; Luka Hren, bobni; Samo Cizelj, električni bas; Neža Okorn, vokal

Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna in raziskovalna okolja. V letu 2021 je eden od ustvarjalcev v rezidenci saksofonist in skladatelj Lenart De Bock, ki končuje študij na Kunstuniversität v Gradcu. S svojo skupino bo predstavil projekt steps.

20.30
Lakiko
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Lakiko – projekt umetnice Lane Kostić – je nastal leta 2016 v drobovju elektroencefalografske naprave (EEG) v švicarskem Bielu. Z električno dejavnostjo lastnih možganov v obliki EEG-signala in obenem z uporabo priročnika za spored odigranih skladb je nastalo gradivo, ki se dozdevno poraja onkraj človeške zavesti, iz globoko potlačenih možganskih predelov. Glasba, nekakšen pregled umetničine glasbene biografije, ne bi mogla biti bolj raznovrstna: vplivi bosanske godbe se zlivajo s klasiko, zadihan pop vokal s sodobno govorjeno besedo, udarni ritmi z domala neskončnimi glissando zankami in vedno znova ponavljajočimi se pasusi presunljivega violončela. Potem ko se nam je na lanskem festivalu predstavila na spletu s koncertom iz svoje dnevne sobe, jo bomo tokrat lahko občudovali v živo.

21.30
Teo Collori & Momento Cigano
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Teo Collori, vodilna kitara; Metod Banko, ritemska kitara; Matija Krečič, violina; Matej Kužel, klarinet; Jošt Lampret, bas

Kitarist Teo Collori je leta 2010 diplomiral iz jazza na Državnem konservatoriju v Celovcu in kmalu zatem ustanovil Momento Cigano (ta je sprva deloval kot trio dveh kitar in kontrabasa), posvečeno samosvoji viziji gypsy swinga. Živahno in plesno godbo, ki sta jo pred drugo svetovno vojno začela soustvarjati Django Reinhardt in Stéphane Grappelli, Collori vešče prevaja v avtorske skladbe, polne iskrivih aranžmajskih rešitev in navdihnjenih solističnih izletov. Bend ima za sabo že tri albume: Hot Club Piran (2015), Kamerato muzikante (2018) in Molto Aligatore (2019). Na lanskem festivalu je ta all star zasedba nastopila za zelo omejeno število obiskovalcev v Linhartovi dvorani, tokrat bo lahko zadihala s polnimi pljuči na polnem odprtem prizorišču in to si več kot zasluži.


Četrtek, 29. julij 2021

16.30
.abeceda IV – Mojca Zupančič – Voronoi
Park Sveta Evrope (pri CD), Oder pri starem drevesu, vstop prost

Mojca Zupančič, klaviature; Ruggero Di Luisi, bobni, laptop

Kako lahko delimo zvok na manjše enote? Za Mojco Zupančič je to uganka že dalj časa in v Voronoi Collective, skupaj s sicilijanskim bobnarjem Ruggerom Di Luisijem, raziskuje ponavljajoče se vzorce v glasbi. Kolektiv se navdušuje nad dihotomijami, kot so zvezno/diskretno in improvizirano/komponirano, kar tvori osnovo za njihovo generiranje zvoka. V začetku le kot drobci se sčasoma glasbene plasti nalagajo, dokler jih ne zaznamo celovito kot kompleksno in živahno silo.

17.00
Denis Beganović Trio
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Denis Beganović, pozavna; Peter Smrdel, kontrabas; Mario Babojelić, akustična kitara
Gostje: Matej Kužel, klarinet; Marina Mårtensson, Zala Smolnikar, glas

Denis Beganović je eden najbolj prepoznavnih pozavnistov na domačem glasbenem prizorišču in eden najbolj dejavnih glasbenikov na Obali. Pred časom je izdal album Senses, okrašen z zvočnimi pokrajinami in filmsko atmosfero, kjer se aktivirajo vsi čuti, vzbujena občutja pa so sproščujoča in ugodna. V pripravi ima že drugi album z naslovom Nuances, ki bo izdan letos jeseni. Denis nastopa s triom, s katerim je nadgradil vsebino albuma in z njim ustvaril razpoznaven zvok. Za prvi nastop na Jazz festivalu se bodo triu pridružili trije priznani glasbeni gostje.

18.00
Avishai Cohen Trio feat. Avishai Cohen, Elchin Shirinov, Roni Kaspi
Gallusova dvorana

Minilo je dvanajst let od prvega in doslej edinega nastopa Avishaija Cohena v Sloveniji – na 50. Jazz festivalu Ljubljana v Križankah. Njegovo ponovno gostovanje smo napovedali že za lanski festival, a ga okoliščine niso dopustile, letos pa bo nastopil kar dvakrat.
V zadnjih dveh desetletjih si je Avishai Cohen pridobil ugled enega najboljših globalnih basistov, v svet pa je prodrl predvsem kot skladatelj, z glasbenim izrazom, ki privablja številno živo občinstvo in strastne oboževalce obeh spolov. Lani je na Švedskem posnel album z naslovom Arvoles, naslov v ladinu (starodavni jezik Sefardov v diaspori) pomeni Drevesa, ki je izšel pri Cohenovi lastni neodvisni založbi RazDaz Recordz. Cohenov sedemnajsti album kot vodje zasedbe prevevata umetnikova značilna DNK in srčni utrip. Arvoles se s posamičnim dodatkom trobil organsko giblje med ključnimi skladbami tria. Je delovna sekcija premisleka, duha in pristne radosti, je mojstrska glasbena izjava. Avishai bo na obeh koncertih poleg skladb z albuma Arvoles predstavil tudi najnovejše še neizdane skladbe, in sicer s svojim dinamičnim triom, s pianistom in skladateljem Elchinom Shirinovom iz Azerbajdžana, ki navdih jemlje pri velikih glasbenikih ter sledi želji iz zgodnjega otroštva uspeti kot jazzovski glasbenik, ter z 21-letno Roni Kaspi, ki igra bobne že od sedmega leta. Z Avishaijem se je povezala virtualno ob skupnem igranju na družbenih omrežjih med zaprtjem, ko se je začasno vrnila v Izrael s študija igranja in elektronske produkcije ter oblikovanja na Berkleejevem glasbenem kolidžu pri profesorjih Terri Lynn Carrington in Billyju Kilsonu. Vez med njima je postala tako močna, da jo je Avishai povabil na koncertno turnejo.

18.00
Ljubezen hrepenenje izguba, Doma s Charlesom Lloydom v letu kuge, film
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice

Prvi nastop Charlesa Lloyda v berlinski Dvorani Pierra Bouleza novembra 2019 je bil odlično sprejet, načrtovana koncerta v decembru 2020 pa sta bila zaradi pandemije covida 19 odpovedana. Lloydova žena, slikarka in video umetnica Dorothy Darr, je po naročilu Dvorane ustvarila glasbenikov filmski portret, ob dokumentiranju časa, preživetega v osamitvi, na domu zakoncev v kalifornijski Santa Barbari. Projekt je nastal na pobudo Piotra Turkiewicza, njunega tesnega dolgoletnega sodelavca ter kuratorja Dvorane Pierra Bouleza za improvizirano glasbo in jazz. Film, posnet v več mesecih z iPhonom, kamerami Lumix in prenosnim snemalnikom Zoom, razkriva redek in intimen vpogled v umetnost Charlesa Lloyda – vključno z glasbenikovim razmišljanjem o samoti, odpornosti, družbeni krivici, izročilu lastnih prednikov in številnih solističnih nastopih.

19.30
Trokut
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Jaka Arh, saksofon, elektronika; Ana Čop, glas, efekti; Luka Čapeta, električna kitara; Hrvoje Kralj, električni bas; Jerko Jurin, bobni

Trokut je elektronska jazzovska skupina, ki deluje od leta 2018. Na repertoarju ima izključno avtorsko glasbo, sestavljeno iz vnaprej določenih struktur in improvizacije. Navdih išče tako v modernem jazzu kot tudi v različnih žanrih elektronske glasbe. V glasbi je čutiti vplive bendov, kot so Kneebody, Radiohead, Squarepusher, Boards of Canada, Nerve, Madlib, in različnih glasbenikov produkcijske hiše ECM. Široka zvočna paleta vsebuje lastnosti modernega jazza, ambientalne glasbe, teksture elektronske in rocka ter navsezadnje tudi minimalistične glasbe. Trokut je nastopil na različnih prizoriščih in festivalih na Hrvaškem in v Sloveniji, med drugimi v Cankarjevem domu (festival Zvončki in trobentice) in na River Jazz Festu. Projekte so podprli hrvaško ministrstvo za kulturo, mesto Gradec in študentska skupnost v Gradcu. Jeseni 2020 je izšel prvenec Shapeless za londonsko založbo Rika Muzika, ki je bil medijsko zelo dobro sprejet na Hrvaškem in v Sloveniji ter leta 2021 nominiran za prestižno hrvaško nagrado porin (najboljši album elektronske glasbe leta) in za nagrado Rock&Off v kategoriji Jazz&Off.

20.30
Avishai Cohen Trio
Gallusova dvorana

20.30
Ljubezen hrepenenje izguba, Doma s Charlesom Lloydom v letu kuge, film
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice

21.45
P'Jays
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Vid Šketa, Tomaž Gajšt, trobenta; Jaka Kopač, altovski saksofon; Lenart Krečič, tenorski saksofon; Blaž Avsenik, klaviature; Mark Žakelj, električna kitara; Jošt Lampret, bas kitara; Gaj Bostič, bobni; Matija Krečič, Kaja Sešek, violina; Klemen Bračko, viola; Ema Krečič, violončelo; Miha Firšt, kontrabas

Slovenska jazzovska atrakcija zadnjih let se predstavi z novim imenom. Prvi album so člani zasedbe septembra 2020 izdali kot Pijammies, naslovili pa so ga preprosto, s svojim imenom. Po manj kot enem letu so ime spremenili v P'Jays in posneli drugi album Raconteurs. Od prvega albuma, ki je pokal od mladostno nabritega fusion jazza, je Raconteurs konkretna nadgradnja in razširitev obzorij z vključitvjo godalnega kvarteta. Morda se sliši malo konservativno, a priložnost, da vam P'Jays dokažejo ravno nasprotno, je takorekoč tu. Izdaja albuma Raconteurs sovpada z nastopom na Jazz festivalu, kjer bo na odru trinajst (!) dejavno nastopajočih glasbenikov, ki bodo pokazali, da godala sodijo tudi v jazzovski outlet, imenovan P'Jays. Pa še to: album bo od 30. 7. za predvajanje na voljo po platformah, fizično pa v LP-obliki na večer koncerta P'jays na Jazz festivalu Ljubljana.

23.00
Simulacrum feat. John Medeski, Matt Hollenberg, Kenny Grohowski
/glasba John Zorn

Simulacrum – najbolj ekstremen trio z orglami hammond vseh časov – je še en divji novi projekt newyorškega alkimista Johna Zorna, ki v svojem šestem desetletju nadaljuje raziskovanje novih svetov in novih sestavov.
Dramatične prekomponirane skladbe se razvijajo s filmsko logiko. Ta žanrsko neulovljiva glasba se izmika opredelitvam, dotakne se metala, jazza, minimalizma, atonalnosti, noisa in drugega. Strastna igra nenavadnega vsezvezdniškega tria John Medeski (MMW), Matt Hollenberg (Cleric) in Kenny Grohowski formira močno in navdušujočo glasbo, ki poudari MENTALNO (noro, zmešano oz. miselno, duševno) v eksperimentalnem.


Petek, 29. julij 2021

18.30
Oholo!
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Andrej Fon, tenorski saksofon, klarinet; Jure Boršič, altovski saksofon; Marko Jenič, violina; Andrej Boštjančič Ruda, kitara; Jošt Drašler, Tomaž Grom, kontrabas; Vid Drašler, bobni

»Oholo! je konflikt. Tovarištvo brez končnega konsenza. Kolektiv individuumov. Mnogobolje, nesozvočje, poliritanje, demokracanje. Jazi, ki se združujejo v nezajezenem jazzu. Boomerji, a še vedno mlajše in srednje generacije. Prividi preteklosti. Odraz večnega preizpraševanja enakega. A Oholo! je tudi neskončno delovanje, zastavljanje prepotenih teles. Zaletavanje v goli zid, tik pod žebljem, na katerem je nekoč visela slika. Sedem Sneguljčic. Vatirane palčke za ušesa. Sedem dionizovih kozličkov. Zadeti septet je Oholo!«

19.30
.abeceda IV – Rebeka Rusjan Zajc Solo
Park Sveta Evrope (pri CD), Oder pri starem drevesu, vstop prost

Rebeka Rusjan Zajc, klavir

Solo koncert pianistke Rebeka Rusjan Zajc je pojav zvoka in kompozicije, ustvarjene na kraju samem. Z združevanjem glasbenih ozadij si Rebeka prizadeva k ustvarjanju lastne energije skozi zvok. Koncert je intimno vabilo k mogoči izkušnji obstoja.

20.00
Mirna Bogdanović Group
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Mirna Bogdanović, glas, učinki, ukulele; Peter Meyer, kitara; Povel Widestrand, klavir, sintetizator; Phil Donkin, kontrabas; Philip Dornbusch, bobni

Mirna Bogdanović je študirala klavir na ljubljanski Akademiji ter nadaljevala študij jazzovskega vokala, najprej v Celovcu in nato v Berlinu, kjer je doštudirala na Jazz inštitutu. Njeni mentorji so bili Judy Niemack, Kurt Rosenwinkel in Greg Cohen. Slednji, mdr. sodelavec J. Zorna, O. Colemana in T. Waitsa, je o pevki zapisal: »Njen sijoči ton, ekspresivno fraziranje in popolna muzikaličnost jo uvrščajo med izbrane pevke veliko priznanih glasbenikov.« Bogdanovićeva je letos izdala sijajen prvenec s spretnim prepletom klasičnih pevskih tehnik in sodobnih prijemov ter zanj prejela nagrado Deutscher Jazzpreis 2021 »Jazz made in Germany« za najboljši debitantski album. In če smo na lanskem festivalu občudovali njegove obrise na spletnem koncertu iz Berlina, bomo tokrat Confrontation lahko uživali pod odrom z odlično ekipo glasbenikov iz Berlina.

21.00
.abeceda IV – Luka Zabric – A.formal decay
Park Sveta Evrope (pri CD), Oder pri starem drevesu, vstop prost

Luka Zabric, saksofon; Štefan Szabó, električna kitara; Ivar Myrset Asheim, bobni

Ob skupinskem igranju na Ritmičnem glasbenem konservatoriju v Köbenhavnu, kjer so se glasbeniki iz Slovenije, Slovaške in Norveške spoznali, se je kmalu razvil projekt A.formal decay z namenom vzpostavitve in krepitve kolektivnega zvoka ter raziskovanja raznovrstnih zvočnosti zasedbe. Kreativni proces izhaja iz kompozicijskih in konceptualnih okvirov, ki temeljijo na interpretaciji, (de)kompoziciji, restrukturiranju, repeticiji in preoblikovanju, pri čemer se improvizacija uporablja kot glavno sredstvo za ustvarjanje samogenerativne vsebine na kraju samem. Projekt se ob prej omenjenih procesih ukvarja z neizogibnim »razpadom« vsebine; odvisno od izgovorjave besedne zveze A.formal ((ne)formalno), se tematika lahko razlaga kot (ne)obvezujoča do formalnosti, organska ali mehanska ali nihajoča v temporalnem medprostoru.

21.30
Pantaloons
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Luka Belič, saksofon; Aljaž Markežič, suzafon; David Nik Lipovac, bobniStella Ivšek, VJ 5237

Pantaloons trio, ki pod tem nenavadnim imenom združuje tri »pantalone« oziroma »spotikave nerodneže«, kot si sami pravijo, je leta 2016 nastal znotraj primorske zasedbe Chili Brass Band. Trio se je z glasbenimi melodijami in ritmi sprva poigraval v obliki jam sessionov, njihova avtorska glasba pa je svoj prostor pozneje našla v elektronski plesni glasbi, začinjeni s prepihanimi ritmi jazza, funka, breakbeata, dubstepa in še česa. Pantaloons trio so kot izbranci Radia Študent v okviru Klubskega maratona leta 2019 razdivjali slovensko glasbeno sceno ter s podporo INES#talent 2020 nastopili na festivalih MENT in Liverpool Sound City. V začetku leta 2021 so v sodelovanju z vizualno umetnico Stello Ivšek, ki deluje pod umetniškim imenom VJ 5237, izpeljali spletni prenos koncerta iz Kina Šiška, pred kratkim pa so tudi izdali prvi singel in videospot L'amore Sulle Nuvole s prihajajočega glasbenega prvenca. S Stello Ivšek se bodo premierno predstavili v živo prav na Jazz festivalu Ljubljana.

23.00
John Medeski klavir solo
Klub CD

John Medeski je eden izmed najbolj čaščenih klaviaturistov tega stoletja. Svetovno slavo si je pridobil v triu Medeski, Martin & Wood, s katerim se je predstavil tudi v Ljubljani. Tokrat ga bomo lahko prvič poslušali na akustičnem koncertu s klavirskim recitalom, kar je velika redkost, zato smo toliko bolj veseli, da bo namesto odpadlega koncerta Briana Marselle za klavirjem prav on. Ko igra na akustični klavir, je to običajno Steinway, in se ponaša s prestižnim nazivom Steinway Artist.


Sobota, 31. julij 2021

10.00
Boštjan Gombač & Petra Vidmar, koncert za otroke
Velika sprejemna dvorana, vstop prost

Petra Vidmar, marimba; Boštjan Gombač, pihala, trobila, zvočila, glas

Poletno sobotno dopoldne bo potekalo ob zvokih znanega ljudskega napeva, ki ga bosta Petra in Boštjan obogatila z veliko inštrumenti in otroškimi glasovi. Zvok marimbe bodo dopolnjevala različna pihala, trobila, tolkala in zvočila, piko na i pa bodo dodali otroci (in odrasli), ki bodo po svoje ustvarjali in dopolnjevali glasbene melodije.

11.00
Adis Sirbubalo solo klavir
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Adis Sirbubalo, klavir

Ob odprtju 24. mednarodnega glasbenega festivala Jazz Fest Sarajevo 2020 je predstavil svoj samostojni projekt, s koncertom na Jazz festivalu Ljubljana pa bo ta prvič odigran pred občinstvom. Posnetek koncerta je izšel kot album pri sarajevski založbi Gramofon. Program samostojnega koncerta je kombinacija avtorskih in tradicionalnih skladb, predvsem sevdalink, ki jih Adis zelo samosvoje in muzikalično predstavlja solo na ne prav običajnem inštrumentu za bosansko-hercegovsko tradicionalno glasbo. V njegovih interpretacijah slišimo tako odmeve velikih jazzovskih pianistov kot skladateljev klasične glasbe. Glasba Adisa Sirbubala je organska celota. Ni eklektična in tudi ne le še ena fuzija, temveč gre za organsko avtorsko celoto, ki prihaja iz različnih smeri in virov, ne glede na to, ali igra avtorske ali tradicionalne skladbe. Izvedba in repertoar Adisa Sirbubala zvenita kot glasba enega avtorja.

15.00
Žiga Golob kontrabas solo

Žiga Golob
, kontrabas

Eden najbolj delavnih in prepoznavnih kontrabasistov in skladateljev se bo kot solist prvič predstavil na Jazz festivalu Ljubljana. »Kadar nastopam solistično, vedno improviziram. Res pa je, da pristop k improviziranju rahlo spreminjam od koncerta do koncerta ali celo od 'skladbe' do 'skladbe'. Včasih gre za nekakšen ohlapen opis iz dveh, treh pridevnikov, kakšno občutje bi želel ustvariti, včasih si določim, z naborom katerih tonov bom začel ali pa kaj tretjega.«

16.00
Caterina Palazzi Sudoku Killer
Klub CD (dvojni koncert)

Rimljanka Caterina Palazzi kot kontrabasistka in skladateljica že več kot desetletje uspešno vodi kvartet Sudoku Killer ter je med najbolj prepoznavnimi glasbenicami na italijanski glasbeni sceni. Že leta 2010 je kot najboljša skladateljica prejela prestižno priznanje JAZZIT AWARD, ki ga podeljuje združenje italijanskih novinarjev, njen prvenec Sudoku Killer pa je bil drugouvrščeni italijanski album. Vsi člani sestava prispevajo komplementarne umetniške izkušnje, od jazza in rocka do eksperimentalne glasbe. Ponašajo se z več kot petstotimi koncerti po vsej Evropi in Aziji. Čaka nas psihedelična jazz noise poslastica.

18.30
 Purple Is The Color
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Simon Raab, klavir; Štěpán Flagar, saksofon; Martin Kocián, bas; Michał Wierzgoń, bobni

Avstrijsko-češka zasedba po uspehu prvenca Unmasked nadaljuje svojo uspešno mednarodno pot s predstavitvijo novega albuma Epic. Težnje kvarteta so res veličastne; »Beatlesi jazza, to je naš cilj,« pravi z nabritim nasmeškom vodja zasedbe in pianist Simon Raab. Ob poslušanju njihovega novega izdelka je jasno, da mislijo resno. Z albumom Epic je fantastična četverica, ki jo je sestavil avstrijski pianist, korak bližje jazzovskemu Olimpu. Ne glede na to, ali gre za glasbeno epopejo ali brezpogojno zavezanost razlikam postmodernizma, je novi album Purple is the Color razigrana sinteza idej. Dunajska četverica dokazuje, da je mednarodna jazzovska scena več ne more spregledati. Intenzivno, navdihujočo in lepo.

19.00
Mladi raziskovalci IV –  Brina Kren – Crucial Encounters
Park Sveta Evrope (pri CD), Oder pri starem drevesu, vstop prost

Brina Kren, saksofon; Mirjam Šolar, violina; Tilen Zlatnar, vibrafon; Jonatan Hudnik, električni bas; Sara Gričar, električna kitara; Martin Vasle, akustična kitara, klavir

Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna in raziskovalna okolja. Ena od ustvarjalk v letu 2021 je saksofonistka in skladateljica Brina Kren, dijakinja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

19.30
Mladi raziskovalci IV –  Brina Kren – Crucial Encounters
Park Sveta Evrope (pri CD), Oder pri starem drevesu, vstop prost

20.00
Chaos Magick feat. John Medeski, Brian Marsella, Matt Hollenberg, Kenny Grohowski /glasba John Zorn, svetovna premiera
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Brian Marsella, električni klavir; John Medeski, orgle; Kenny Grohowski, bobni, tolkala, konge; Matt Hollenberg, električna kitara

Čarovnija kaosa (Chaos Magick) je sodobna magična praksa, utemeljena na filozofiji umetnika in okultista Austina Osmana Spara. Je izjemno inkluzivna ter se napaja pri delu Williama Burroughsa, Roberta Antona Wilsona, Aleisterja Crowleyja in številnih drugih čarodejev, na katere je vzajemno vplivala. Tako navdahnjen John Zorn v eklektičnem novem kvartetu Chaos Magick združuje člane tria Simulacrum, svoje najbolj udarne zasedbe 21. stoletja, s posebnim gostom Brianom Marsello na električnem klavirju. Hitro tempiran, improvizacijski in intenzivno zavzet kvartet zajema iz klasike, jazza, funka, improvizacije, metala in še česa. Ta glasba je še bolj nora od Electric Masade – nepogrešljivo za vse ljubitelje nedoumljivega!

21.45
Generator
Park Sveta Evrope (pri CD), Glavni oder, vstop prost

Anina Trobec, glas; Maksim Špelko, bobni; Primož Špelko, bas; Tomaž Zorko, Marko Turk, kitara; Joseph Wheba, klavir, sintetizator; Mitja Turk, saksofon; Gregor Turk, pozavna; Tomaž Gajšt; Denis Androić, trobenta; Klara Klasinc, spremljevalni vokal

Zasedbo sta leta 2016 v novomeškem Sokolcu ustanovila pevka Anina Trobec in pianist Joseph Wheba po njeni vrnitvi iz Londona. Tam je Trobčeva študirala glasbo in delala kot tonska tehnica ter tako spoznala življenjskega sopotnika Josepha Whebo, s katerim sta nato nekaj let živela v Indiji in sodelovala pri številnih projektih. Generator povezuje več generacij glasbenikov (basist in bobnar sta denimo oče in sin), ki se spretno predajajo eklektični, a gibki in nagroovani mešanici jazza, soula, reggaeja, fusiona in funka. Leta 2018 je bend objavil prvenec Open Eyes, lani, ko smo ga na festivalu lahko spoznali samo na spletu, pa je s singlom Sonce postal ena najbolj prepoznavnih zasedb na domači glasbeni sceni. »Dolenjsko-mednarodni glasbeni biser.« Izštekani, Val 202

23.00
Arkos Quintet feat. Zlatko Kaučič, Marco Colonna, Massimo de Mattia, Boštjan Simon, Vitja Balžalorsky
Klub CD

Zlatko Kaučič, bobni; Marco Colonna, saksofon in bas klarinet; Massimo de Mattia, flavte; Boštjan Simon, saksofon in elektronika; Vitja Balžalorsky, kitara

Skupina soglasnih improvizatorjev Arkos je nastala na pobudo tolkalista in Prešernovega nagrajenca Zlatka Kaučiča, ki se s tem projektom vrača na Jazz festival Ljubljana, ter furlanskega flavtista Massima de Mattie. Leta 2019 je nastopila na Udin Jazz z gostom Evanom Parkerjem in izdala istoimenski cede pri založbi Klopotec. Za tokratni ekskluzivni nastop je Zlatko Kaučič prenovil zasedbo ter poleg Boštjana Simona k sodelovanju povabil še vsestranskega improvizatorja Marco Colonna iz Rima in ljubljanskega kitarista Vitjo Balžalorskega.

Umetniška vodja: Bogdan Benigar & Edin Zubčević
Kurator .abeceda & Mladi raziskovalci: Dré A. Hočevar; koprodukcija: inštitut .abeceda