07.06.2022

63. Jazz festival Ljubljana

Jazz festival Ljubljana, znova v polnem zagonu in tradicionalnem junijskem terminu, bo letos nanizal trideset koncertov s skoraj sto petdesetimi sijajnimi glasbenicami in glasbeniki.

Press info

63. Jazz festival Ljubljana

63. Jazz festival Ljubljana ohranja koncept zadnjih let, ko je festival zaživel v novih razsežnostih, ki jih ponuja program v Parku Sveta Evrope (pred CD ob Prešernovi cesti) z dvema odroma. Graditev glasbene skupnosti z medgeneracijskim povezovanjem ter približevanje jazzovskih in drugih glasbenih praks s temeljem na sodobni ustvarjalnosti je pristop, ki odmeva v domači in tuji laični in strokovni javnosti. A kot se za vsak festival spodobi, so tudi tokrat poskrbeli za nekaj novosti. Povezanost domačih in tujih glasbenikov bo še krepkejša in s tem namenom se bo v zasedbo Fire! Orchestra vključilo kar šest slovenskih glasbenic in glasbenikov. Prav tako bo v tej vlogi močnejši program, ki ga pripravljajo skupaj z Inštitutom .abeceda z domicilom na Odru pri starem drevesu. Odločili so se, da ponudijo prostor tudi najmlajšim močem, saj bo dopoldanski sobotni oder odprt za snovanje dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL). Ekskluzivno in premierno ob izidu albuma pa bomo predstavili tudi sodelovanje Big banda Slovenske vojske in Izidorja Leitingerja v Gallusovi dvorani, kjer bosta še dva velika koncerta: otvoritveni s posvetilom jazzovski divi Alice Coltrane z mednarodno zasedbo pod vodstvom bobnarskega maga Hamida Draka ter koncert velikana založbe ECM, vrhunskega lutnjarja Anouara Brahema. Njegov koncert nas bo spomnil na leto 2020, ko se je festival uspešno izvil iz primeža pandemije in svetu ponudil unikatno različico, v kateri so tuji umetniki, ki niso mogli priti v Ljubljano, za festival posneli ekskluzivne »domače« nastope. Tako jih je lahko v prenosu gledal ves svet. Številni od njih se bodo letos končno predstavili tudi v živo.

Letošnja novost je tudi več interakcije glasbe z drugo umetnostjo: sodobnim plesom, poezijo, videom in seveda z glasbeno rezidenco domačega umetnika, ki je (tudi) plod prihajajočega boxa njegovih albumov za založbo Clean Feed. Pianist Miha Gantar se bo tako predstavil s tremi koncerti v treh različnih (tudi) mednarodnih zasedbah, njegov solistični recital pa sovpada s tradicionalnim odprtjem fotografske razstave Luciano Rossetti: Note a margine (Note pod črto) v Mali galeriji na predvečer prvega dne festivala.

Več o programu: http://www.ljubljanajazz.si