01.03.2018

66. edicija Ljubljana Festivala

Med 28. junijem in 3. septembrom se bo odvijala 66. edicija Ljubljana festivala, ki bo ponudila komorne, simfonične in vokalne klasično-glasbene koncerte, baletne in operne predstave ter ponovitve popularnih muzikalov in novo produkcijo.

Maia Juvanc / Dušan Mijanović

Ljubljana Festival: tiskovna konferenca ob predstavitvi muzikala Briljantina
Foto: arhiv Ljubljana Festivala

Zvrstili se bodo nastopi glasbenikov in sestavov popularnih žanrov kot tudi odmevnih orkestrov, med katerimi so Kraljevi orkester Concertgebouw, Münchenski filharmonični orkester in filharmonični orkester milanske Scale. Med vidnejšimi solisti letošnjega festivala so sopranistka Diana Damrau, kitarist José Fernández Torres-Tomatito in Nikolaj Luganski.   

Za spektakularni začetek festivala bo poskrbljeno 28. junija na Kongresnem trgu, kjer se bo odvila svetovna premiera glasbeno-scenske predstave Prvi krog – potovanje okrog sveta La Fure dels Baus.  V spektaklu, ki vključuje svetlobne učinke, akrobatiko, video projekcije in razkošno scenografijo, bodo sodelovali slovenski baletni plesalci in Orkester Slovenske filharmonije. Postavitev bo vsebovala tipične elemente La Fure dels Baus, med katerimi so človeške mreže in leteča krogla, ki bo tokrat nastopila v interakciji z Ljubljanskim gradom. Dirigent Joseph Vincent je za ta projekt izbral rusko glasbo 20. stoletja. Umetniški vodja Carlus Padrissa je napovedal, da bo predstava doživela ponovitve na svetovnih odrih v naslednjih štirih letih.

Ljubitelji klasične glasbe bodo imeli priložnost slišati operno pevko Bavarske državne opere Diano Damrau, ki bo nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, pianista Aleksandra Madžara, sopranistko Niko Gorič, oboista Mateja Šarca, violinista Dmitrija Sitkovetskega, violinistko Lano Trotovšek, glasbenike Akademije Branimirja Slokarja in liričnega tenorista Marcela Álvareza. Gostujoče mednarodne orkestrske sestave bodo vodili dirigenti, kot so Paavo Järvi, Christoph Eschenbach, Daniele Gatti in Constantine Orbelian.

Na festivalu bo gostovala sarajevska Opera in Teatro Carlo Felice iz Genove, ki bo izvedel Verdijev  Rigoletto z Leom Nuccijem v naslovni vlogi. Na tiskovni konferenci, ki je potekala 20. februarja, je Darko Brlek napovedal tudi, da bo na festivalu izvedena tudi Wagnerjeva glasbena drama Rensko zlato. Baletne predstave bodo uprizorili Kitajski nacionalni balet in Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga.

Poleg ponovitev popularnih muzikalov, Mamma Mia!, Cvetje v jeseni in Vesna, bo na Ljubljana Festivalu premierno uprizorjena tudi ena nova produkcija muzikala.

V sredo, 28. februarja je v ljubljanskih Križankah potekala medijska konferenca ob predstavitvi novega muzikala Briljantina. Spomnimo, prvi skupni projekt Ljubljana festivala in podjetja Prospot d.o.o. je bil muzikal Mamma Mia!, ki vse od premiere leta 2015 do danes ruši rekorde v gledanosti. Na konferenci sta producent ter direktor podjetja Prospot Jurij Franko in direktor ter umetniški vodja Ljubljana festivala Darko Brlek predstavila člane kreativne ekipe muzikala Briljantina, ki bo premiero v ljubljanskih Križankah doživel 18. junija. Predvidenih je tudi več ponovitev v juniju in avgustu.

Briljantino pripravlja kreativna ekipa s producentom Jurijem Frankom na čelu ter režiserjem Jugom Radivojevićem. »Briljantina je musical, ki je namenjen mlajšim generacijam, saj so vse glavne vloge muzikala namenjene mladim. Naša naloga je, da to mladostniško energijo na najboljši način prenesemo v zgodbo, ki govori o tem, da združeni in s skupnimi močmi lahko dosežemo vse,« se je s pisno izjavo, ki jo je prebral Franko, predstavnikom medijev obrnil režiser Jug Radivojević. Za prevod in priredbo pesmi je poskrbel zaščitnik slovenskega jezika Tomaž Domicelj, Boštjan Gorenc – Pižama pa za prevod besedila in dialogov. Muzikal Briljantina, ki predstavlja zgodbo o skupini dijakov v času zlate dobe rock'n roll ter njihovi ljubezni in dozorevanju, je bil premierno uprizorjen leta 1971 na odru čikaškega Kingston Mines teatra. Svetovno prepoznavnost pa je dosegel leta 1978 s filmsko uprizoritvijo v kateri sta glavni vlogi odigrala John Travolta in Olivia Newton John. »Pri nas je težava v tem, da se je v slovenskih filmih iz 50 in 60 letih prejšnjega stoletja uporabljal arhaičen jezik, ki se ni ohranil v popkulturni zavesti. Prišli smo na idejo, da uporabimo slengovske izraze, ki so bili v modi v osemdesetih in začetku devetdesetih. Ti so bližje tudi današnji mladini. Tudi igralce in pevce ter popkulturne artikle ki so v originalni verziji omenjeni, smo posodobili in predstavili v slovenski kulturni prostor,« je dejal Pižama. Predstava bo potekala pod glasbenim vodstvom maestra Patrika Grebla, ki bo nastopil tudi v vlogi duhovnika. Za scenografijo je zadolžen Aleksandar Denić, za plesno-pevski zbor, v katerem se bo izmenjevalo več kot 30 plesalcev in pevcev, bodo pod strokovnim vodstvom svetovalke Simone Vodopivec Franko, skrbeli vodja glasbenega zbora Tomaž Pirnat, koreografinja Milica Cerović in njen pomočnik Matevž Česen ter kostumografija Tatjana Radišić.

V sklopu Ljubljana Festivala se bo zvrstilo tudi več nastopov glasbenikov in zasedb popularne in etno glasbe, med katerimi so Laibach, Voca People  in Vlatko Stefanovski na dogodku Balkan fever.

Glasbeno poletje v Ljubljani se bo 3. septembra zaključilo s slavnostnim koncertom klasične simfonične glasbe v izvedbi orkestra Concertgebouw pod taktirko Danieleja Gattija.