20.06.2022

70. Ljubljana Festival (21. junij - 8. september 2022)

Festival Ljubljana slovenski in tuji javnosti zagotavlja kulturno-umetniške vsebine vrhunske kvalitete mednarodno priznanih elitnih umetnikov.

Press Info

70. Ljubljana Festival

Osrednja dejavnost Festivala Ljubljana je organizacija in izvedba mednarodnega poletnega festivala, s katerim slovenska prestolnica v poletnih mesecih vstopi na zemljevid svetovno pomembnih kulturno-umetniških prizorišč. Poletni Ljubljana Festival vsako leto pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju Ljubljane, saj pripravlja skrbno izbran in žanrsko raznovrsten program – baletne, operne in gledališke predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte, Mednarodno likovno kolonijo, mojstrske tečaje, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici in še mnogo več. V tem času se v Plečnikovih Križankah, na Kongresnem trgu in na odru drugih ljubljanskih kulturnih institucij zvrsti prek 4.000 umetnikov iz več kot 40 držav, dogodke pa si vsako leto ogleda preko 60.000 obiskovalcev.

Festival Ljubljana zagotavlja javno kulturno dobro na področju različnih umetniških zvrsti – glasbe, opere, klasičnega in sodobnega baleta, muzikala, gledališča, vizualnih umetnosti – pa tudi drugih dejavnosti, kot sta turizem in kongresna dejavnost. Poleg tega, da v Slovenijo pripelje najboljše iz omenjenih področjih, daje možnost za nastop domačim umetnikom in izvedbe – tudi krstne – njihovim delom.

Festival Ljubljana je platforma za mlade, nadarjene glasbenike različnih generacij.

Osrednji projekt je izvedba poletnega Ljubljana Festivala; že skoraj 40 let pripravlja Slovenske glasbene dneve, več kot 28 pa Mlade virtuoze. Posveča se še razstavni dejavnosti in organizaciji različnih koncertov s poudarkom na ustvarjalnosti najmlajših mladih talentov. Z Mestno občino Ljubljana sodeluje pri projektu Junij v Ljubljani.

Več o programu 70. Ljubljana Festivala (21. junij - 8. september 2022) - Križanke (Poletno gledališče, Preddverje, Viteška dvorana, Peklensko dvorišče, Križevniška cerkev), Cankarjev dom, Kongresni trg, Slovenska filharmonija, Akademija za glasbo UL, ladjice