29.06.2012

8. MareziJazz

Na edinem festivalu big bandov pri nas bo 29. in 30. 6. nastopilo 18 zasedb. Poleg vrste domačih big bandov in drugih zasedb bomo v Marezigah lahko poslušali nekaj tujih gostov: ruski Akademik Band ter češki Prague Conservatory Jazz Orchestra.

uredništvo

Milan Svoboda and Prague Conservatory Jazz Orchestra (foto: arhiv festivala)
Foto: arhiv festivala

V Marezigah bo tudi letos, in sicer osmič zapored, potekal MareziJazz, edini festival big bandov pri nas, ki je hkrati tudi največji tovrstni festival v srednji Evropi. Nastopilo bo kar 18 zasedb, poleg vrste domačih big bandov in drugih jazzovskih zasedb pa bomo v Marezigah lahko poslušali nekaj tujih gostov, npr. ruski Akademik Band ter češki Prague Conservatory Jazz Orchestra.

Z že tradicionalnim poletnim dogodkom na slovenski obali organizatorji, Marežgansko mladinsko društvo, stremijo
k temu, da bi prireditev pripomogla k večji poslušanosti bigbandovske glasbe pri nas.

Festival poteka pod okriljem Marežganskega mladinskega društva. Prvenstveno je namenjen predstavitvi big bandov in je v svoji kratki zgodovini naletel na pozitivne odzive tako glasbenikov kot tudi jazzovskih navdušencev v širši slovenski okolici in zamejstvu. To dokazuje tudi želja novih big bandov po njihovem sodelovanju, saj je dvodnevni dogodek odlična priložnost za medsebojno druženje ter izmenjavo izkušenj glasbenikov in dirigentov povabljenih big bandov. Organizatorji pri izvedbi prireditve ostajajo zvesti prvotnemu namenu: lokalnim poslušalcem in drugim obiskovalcem želijo ponuditi kakovosten glasbeni vikend z izvrstnimi izvajalci, priznanimi tako doma kot v tujini. Z že tradicionalnim poletnim dogodkom na slovenski obali stremijo k temu, da bi prireditev pripomogla k večji poslušanosti bigbandovske glasbe pri nas.

Poleg koncertnega dogajanja bodo organizatorji tudi letos pripravili jazzovski seminar Zgrabi zvok, ki je odprtega tipa in je namenjen vsem amaterskim in profesionalnim glasbenikom, ki si želijo obogatiti svoje znanje na področju jazzovske glasbe in improvizacije. Seminar bodo vodili priznani glasbeniki: Lovro Ravbar (saksofon), Igor Matković (trobenta), Denis Beganović (pozavna), Rok Lopatič (klaviature), Jernej Bervar (kitara), Matej Hotko (bas kitara), Janez Gabrič in Goran Moskovski (tolkala) ter Ana Bezjak (petje).

Na uvodnem petkovem večeru bodo nastopili Big Band NOVA, Big Band Vrhnika, Big Band Krško, Big Band orkestra Slovenske vojske, Oto Pestner & Jazz Club Gajo Quartet, Big Band DOM, Akademik Band in Big Band Cerknica – BBC. Ruski Akademik Band deluje od leta 1983, ko se je v Državnem simfoničnem orkestru Uljanovska izoblikovala zasedba, katere glasbeno ustvarjanje je bilo usmerjeno v tradicionalni jazz. Od prvotne zasedbe sta v današnji ostala vodja Nikolaj Novičkov in trobentač Vadim Zusmanovski. Glasbeni repertoar skupine se je z leti delovanja razširil, kar je bilo v veliki meri povezano s prihodom pianista, pevca in zvočnega tehnika Olega Zisera. Skupina igra pesmi Raya Charlesa v stilu soula, bluesa in jazz rocka. Akademik Band je nastopal v več kot 20 držav ter se udeležil mnogih svetovnih jazz festivalov. Letos se prvič predstavlja v Sloveniji.

@http://www.youtube.com/watch?v=f7iW5AEan7A@

Sklepni sobotni večer bo ponudil nastope sledečih zasedb: StillOut, Ya Hozna, Jazz Punt Big Band, Big Band VOX, Jazz in Ti Big Band, Big Band Hrošči, Milan Svoboda and Prague Conservatory Jazz Orchestra, Salty Tails, Areia in Špičikuc Orchestra. Milan Svoboda and Prague Conservatory Jazz Orchestra je moderen jazz big band, ki so ga leta 2005 ustanovili študenti jazz oddelka glasbene akademije Jaroslav Ježek iz Prage. Skupina igra predvsem avtorsko glasbo izpod peresa profesorja Svobode in članov banda. Leta 2007 se je udeležila mednarodnega tekmovanja študentskih big bandov v kraju Monterey (Kalifornija, ZDA), kjer je prišla v finale in bila edina neameriški big band med šestimi najboljšimi. Leta 2008 so se na isti kalifornijski festival vrnili kot posebni gostje. Leta 2010 je skupina igrala na azijski turneji po Tajvanu in Vietnamu, istega leta pa je češka televizijska postaja Terra Musica o skupini posnela dokumentarec.

Vstop na oba večera festivala MareziJazz je, kot je že navada, tudi letos brezplačen, koncerte pa bo moč spremljati tudi po spletu.