09.07.2024

Akustični medvednarodni Festival Plavajoči grad Express

Floating express bo potekal v treh sklopih. Prvi se bo odvil 13. julija v slikoviti istrski vasici Truške. Sledila bo turneja orkestra Etno Histeria po Sloveniji in Italiji, zaključek pa bo 19. in 20. julija v okolici gradu Snežnik.

Press Info

Akustični medvednarodni Festival Plavajoči grad Express

Intimni, akustični dogodek na istrskih dvoriščih in snežniških gozdovih (folk, rock, jazz, elektronika, lutkovne predstave, delavnice, performance ter scenske inštalacije)

Plavajoči grad 2024 bo potekal v precej manjši obliki, kot smo ga vajeni, kar pomeni “samo” 30 skupin v večinoma akustični izvedbi. Odločitvi programske ekipe botruje dejstvo, da po desetletju (ne)komunikacije z MZK ter drugimi deležniki ni prišlo do preboja in ogromni prostori grajskih Pristav ostajajo prazni in neizkoriščeni, posledično pa festival, ki deluje tako rekoč brez financiranja, z delavnicami in drugimi dejavnostmi nima logističnega zaledja. Hkrati gre tudi za intimnejšo verzijo festivala, kjer je v ospredju druženje umetnikov in umetnosti, preizkušanje novih projektov, neinvazivno umeščanje akustičnih nastopov v naravni prostor, vključevanje lokalnega prebivalstva in kulturne ter naravne dediščine.


Glasbeni program bo izredno raznolik. Poleg orkestra Etno Histeria World Orchestra, ki se mu bodo pridružili znani solisti, bo nastopil južnoameriški elektro-akustični dvojec Madela, berlinski jazz band Embryo, indijski karnatski pevec Mahesh Vinayakram, Zajtrk, francoski Rozett trio, duo Bailenga iz Italije, češki die Blaue Trottelparade, Ana & Boet, Ladja & Barka, avstrijsko-slovenski trio Los Hostes, Veronika Nikolovska in drugi. Gledališče bo namenjeno tako otrokom kot odraslim. Med drugim se bodo predstavili Eva Sotriffer, Slovakinja Katanari, teatro Matita, Fabla Collective in drugi. Program je in bo do začetka festivala v nastajanju.

Vizualni koncept: Osrednji element bo letos Stolp, življenjski projekt umetnika Narcisa Kantardžića. Gre za parafrazo razpada civilizacije kot tudi kompleksa gradu Snežnik, ki v svojem bistvu gori, saj vsak dan neuporabe pomeni dan propadanja več. Desetmetrsko skulpturo bodo na zaključku festivala na zagradnih njivah zajeli plameni. Ostali scenski elementi bodo svetlobni (projekcije na drevesa), intimni in minimalistični (polhov svet) ali performativni (npr. Varuhi Kladiva).

Časovnica dogodkov Floating Express

Nedelja, 7.7. ob 19:30     

koncert zasedb Etno Histeria, Koper, Lapidarij

Torek, 9.7. ob 20:30                        
plesni večer z živo glasbo sveta, Belvedur, Istra

Četrtek, 11.7. ob 21:00    
predstavitev nekaterih skupin Floating Express, Kubed, Istra

Sobota, 13.7.   
Festival Floating Express Truške

18:00 - 00:00 lutkovne in ulične prestave, akustični koncerti
21:00 Etno Histeria World Orchestra 2024

Turneja Etno Histeria World Orchestra 2024

Nedelja, 14.7. ob 21:00                
Taverna, Koper

Ponedeljek, 15.7. ob 21:00
Piazza Verdi, Trst

Torek, 16.7. ob 20:00                        
Kamp Gabrje, Tolmin

Sreda, 17.7. ob 20:00                         
Borovnica

Četrtek, 18.7. ob 20:30 
Vodni Stolp, Celje

Festival Floating Express Grad Snežnik

Petek, 19.7. ob 20:00

nastop orkestra Etno Histeria World Orchestra

Sobota, 20.7. od 10:00 -do 19:00
program za družine, akustični koncerti, ulično gledališče (20 - 30 dogodkov)
19:00 - 00:00 program na ozvočenem odru in zažig stolpa


Vstopnina: Pripravite si drobiž!

Po zgledu “busking” festivalov bo festival preživel na podlagi prostovoljnih prispevkov. Priporočeni prostovoljni prispevek bo med 10 in 50 eur, gledalci lahko plačajo poljubno vsoto. Enako velja za prispevek nastopajočim, ki ga bodo zbirali v klobuk na samem dogodku.

Informacije za obiskovalce: Spanje na festivalskem prizorišču ni predvideno. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno. Zaradi omejenega parkirnega prostora priporočajo javne prevoze in polne avtomobile.