27.07.2021

Aleksander Gadžijev zmagovalec klavirskega tekmovanja v Sydneyu

Med več sto prispelimi posnetki, tekmovanje je namreč potekalo po spletu, se je Gadžijev najprej uvrstil med 32 finalistov, nato pa pometel s konkurenco.

SIGIC

Aleksander Gadžijev
Foto: https://www.alexandergadjiev.com

Žirijo tekmovanja so sestavljali Oliver Cazal, Mark Coughlan, Son Thai Dang, Olga Kern, Vladimir  Tropp, Seta Tanyel in Mira Yevtich. Goričan Aleksander Gadžijev je prejel kar sedem nagrad: absolutno prvo mesto tekmovanja, nagrade za najboljšo izvedbo Lisztove skladbe, za najboljši preliminarni recital, za najboljšo izvedbo avstralske skladbe, za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike, obdobja klasike in najboljši polfinalni oz. finalni nastop. Umetniški direktor tekmovanja je povedal: “Žirantje so bili soglasni, da so letošnji tekmovalci izvrstni. V Gadžijevu imamo inteligentnega, komunikativnedga in elegantnega zmagovalca z izjemnimi muzikalnimi in tehničnimi sposobnostmi, ki je brez dvoma pripravljen razpreti svoja krila.

Video utrinke s tekmovanja lahko najdete na povezavi.

Z zmago se Gadžijevu obeta turneja po Avstraliji prihodnje leto, uvrstil pa se je tudi na slovito tekmovanje F. Chopina na Poljskem, ki bo potekalo od 2. do 23. oktobra. Sprejetih je bilo 151 od 500. prijavljenih pianistov. V preliminarnem izboru se je Gadžijev že uvrstil med 78 najboljših, ki se jim bo v nadaljevanju pridružilo še devet prvonagrajencev največjih pianističnih tekmovanj od 2017 do 2020.