01.02.2023

Andrej Šifrer, 70 let – NIČ proti VEČnosti

Otvoritev razstave ob 70-letnici Andreja Šifrerja bo potekala v četrtek, 2. februarja 2023 ob 18. uri v Preddvorani Vetrinjskega dvora v Mariboru.

Press Info

Andrej Šifrer, 70 let – NIČ proti VEČnosti
Foto: arhiv Gorenjskega muzeja

Razstava, ki jo Narodni dom Maribor pripravlja v sodelovanju z Gorenjskim muzejem Kranj, bo odprta od 2. do 21. februarja 2023, od ponedeljka do petka od 16. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 13. ure, ob nedeljah in praznikih bo zaprto.

Andrej Šifrer, avtor in pevec popularne glasbe, je na slovenski glasbeni sceni prisoten že več kot 45 let. Njegova kariera se je začela leta 1977 s skladbo Zoboblues, ki jo je posnel za TV Slovenija, producent pa jo je pomotoma poslal na radio, kjer so jo začeli predvajati. Jureta Robežnika, takratnega direktorja Založbe kaset in plošč RTV Slovenija, je humor v besedilu tako navdušil, da se je odločil tega Gorenjca poiskati. In ga je našel.

Andrej Šifrer je kasneje postal eden najbolj priljubljenih slovenskih popularnih glasbenikov. Več kot pol milijona prodanih plošč, kaset in zgoščenk ter prek pet tisoč nastopov – tako o karieri sveže pečenega sedemdesetletnika govorijo številke. A statistični podatki, seveda, niso vse. Andrejevo glasbeno kariero so namreč zaznamovali tudi nepozabni trenutki, nabiti s čustvi. Ne (le) Andrejevimi, temveč tudi s kolektivnimi slovenskimi. Poslušalci so iskriva in hudomušna besedila skladb »gorenjskega slavčka« že takoj vzeli za svoja. Stoj Marija, Martinov lulček, Gorska roža, Moje miške ... Ponarodele uspešnice, s katerimi so odraščale cele generacije, danes ne predstavljajo le trdne hrbtenice slovenske kantavtorske scene ter železnega repertoarja zabav in praznovanj, temveč tudi zelo visoko postavljeno lestvico vsem, ki so na odre prišli za njim.

A tudi to (še) ni dovolj, da bi lahko rekli, češ, o Andreju vemo vse. Ob glasbenih je namreč nanizal še celo vrsto drugih uspehov. O slednjih pa bolje kot besede spregovori razstava Andrej Šifrer, 70 let – NIČ proti VEČnosti, ki jo je umetniku ob jubileju namenil Gorenjski muzej iz Kranja. Na otvoritvi v četrtek, 2. februarja, ob 18. uri bo obiskovalce skozi razstavo in svoje življenjske mejnike popeljal kar Andrej sam. In ja, skoraj gotovo bo poprijel tudi za kitaro.