18.01.2018

Anže Rozman »gre v Hollywood«

Skladatelj je dobil vabilo enega največjih skladateljev filmske glasbe, Hansa Zimmerja.

Tanja Benedik

Anže Rozman »gre v Hollywood«
Foto: Jure Matoz

Za Anžeta Rozmana vabilo pomeni uresničitev sanj. Hans Zimmer je prejemnik številnih nagrad (Oscar, Grammy, Zlati globus, Brit, idr) za glasbo v filmih in inspiracija mnogim mladim, ki se podajajo v svet filmske glasbe.

Glasbene poti so Rozmana vodile od zaključka študija na Akademiji za glasbo pri prof. Janiju Golobu do evropskega kampusa Berklee kolidža v Valenciji, kjer si je v izjemnih pogojih študija pridobil ogromno znanja in poznanstev. Kako pa je prišlo do zaposlitve pri Zimmerju, nam je povedal sam.

Anže Rozman: »Po študiju kompozicije na Akademiji za glasbo sem se leta 2013 vpisal na magisterski študij glasbe za film, tv in video igre na Berklee College of music v Valenciji. Maja 2014 nam je Berklee organiziral snemanje z 54 članskim orkestrom v slavnem Air Studios v Londonu. Vsak izmed študentov je imel 18 minut časa, da je z orkestrom posnel 3 minute glasbe.

V tem studiju je Hans Zimmer snemal glasbo že za mnoge svoje filme (Dark Knight Rises, Inception, Kong Fu Panda, itd.) zato smo se s sošolci šalili, da ga bomo mogoče prav med našim snemanjem tam, ujeli. In res, prvi dan snemanja se pred studijo pripelje Bentley in ven stopita Hans Zimmer in Christopher Nolan. Kasneje smo izvedeli, da sta v nočnih urah v studiju namreč snemala glasbo za film Medzvezdje (Interstellar).

Drugi dan našega snemanja, sem med pavzo srečal gospoda Zimmerja v kantini. Malo sva pokramljala in omenil sem mu, da za magistrsko nalogo pišem analizo glasbe iz filma Gladiator. Vprašal sem ga, če ga lahko kasneje kontaktiram s kakšnimi vprašanji in on je z veseljem privolil.

Dva meseca kasneje sem objavil svoj posnetek iz Air Studios-a na spletni forum https://vi-control.net/portal/. Vedel sem, da forum redno obiskuje tudi sam Hans Zimmer vendar si nikoli nisem mislil, da bo moj posnetek dejansko tudi poslušal. Nekaj dni kasneje me je poklical na mobilni telefon. Z žarom mi je povedal, da mu je iskreno všeč kar sem posnel  v Londonu in da ima zame v prihodnosti plane. Ko sem ga vprašal kakšni plani to so, mi je odogovoril le, naj bom potrpežljiv. V naslednjih štirih letih je spremljal moje ustvarjanje na Facebooku, vmes sva se pa ponovno tudi srečala v Zürichu na mednarodnem filmskem festivalu. 

Lani meseca maja sem mu pisal kar na Facebook messenger, če se lahko slišiva po telefonu.  Posredoval mi je svojo številko, poklical sem ga in ga kar naravnost vprašal, če bi lahko prišel delat v njegov studio. Mislil sem, da mi bo ponujeno največ kako astistentsko mesto ampak so mi v glasbeno-produkcijskem studiu Bleeding Fingers, katerega soustanovitelj je Hans Zimmer, ponudili delovno mesto skladatelja.  Tako bom eden od dvanajstih skladateljev v ekipi.

V zgodnjih najstniških letih je glasba Hansa Zimmerja v meni vnela žar do komponiranja in zato mi tako povabilo še toliko več pomeni. To bo zagotovo izjemna izkušnja. V Los Angeles se tako selim za dvoletno obdobje. Zatem se pa nameravam vrniti v domačo Slovenijo.«

Video s snemanja v studiu Air Studios

Film, za katerega je Anže Rozman posnel glasbo