06.05.2016

Aphra Tesla Operating System Incorporated: Home in the Zone
, KGB, 6. maj 2016

Home in the Zone, izdan leta 2013, je prvenec in doslej zadnji album Aphra Tesla Operating System, na katerem sta ji v družbo Marko Črnčec na klavirju in Nino Mureškič na tolkalih.

Press info

Aphra Tesla Operating System Incorporated: Home in the Zone


KGB

Aphra Tesla Operating System Incorporated: Home in the Zone


6. maj 2016

Petek, 6. maj 2016, ob 21.30 uri

Album Home In The Zone prinaša 11 pesmi v angleščini, 10 jih je napisala Aphra, eno pa je prispeval Philip J. Burt. Ne sodi v noben razdelek, četudi ga lahko kdo površno strpa v jazz ali ga žanrsko opredeli kot ambientalno world music (svetovno glasbo), nas naenkrat preseneti, ko skoči v še neznane vode in izusti govorjeno poezijo ter se poigra z razsežnostmi svojega glasovnega razpona in pestrostjo vokalne dinamike.

Da gre za resnično težko-kategorniško delo, ki mu v njegovi specifiki ni para niti se ne ozira, dovolj izrazi producent, snemalec in komponist Dave Darlington: “Po 25 letih v glasbeni industriji, lahko iskreno rečem, da je redko najti album, ki je tako čustveno ganljiv in tako lepo zvočen kot Home In the Zone Aphre Tesle. Njen edinstven glas v kombinaciji z domiselno izdelanim pesmo-klepaštvom se sestavi v močno zbirko pesmi. Obseg in širina materiala je precej izjemna. Njena besedila so bridka, toda hkrati duhovita, izražajoč paleto človeških čustev, ki smo si jih vsi delili. Njena spretnost komponiranja kaže izredno globino tehnike, ampak nekogar nikoli ne zavede tehnika sama. Čustvo je vedno v ospredju. “Home In the Zone” se mi zdi  eden izmed najboljših albumov, ki so prečkali mojo mizo v mnogih letih.”

Aphra Tesla je ena najbolj izjemnih vokalnih pojavov v Sloveniji. Gostovala je pri raznih glasbenih projektih, sodelovala z številnimi skupinami, interpretirala poezijo znamenite slovenske igralke Duše Počkaj. Leta 2013 je izdala album Home In The Zone z 11 pesmimi v angleščini, 10 jih je napisala sama, eno pa je prispeval Philip J. Burt. V zadnjem času sodeluje s prvo damo slovenskega šansona, pesnico in pisateljico Svetlano Makarovič in se povezuje v zasedbah z raznimi slovenskimi glasbeniki, pri čemer umešča svoj glas v širok nabor glasbenih orientacij, ki se poigravajo tako s pristopi kot z zvrstmi in se s svojo interpretacijo in inovativnostjo vse bolj prepričljivo postavlja na vrh sodobne glasbe.

Nino Mureškič je glasbenik, ki se ukvarja s tradicionalnimi tolkali. Sodeloval je z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki v najrazličnejših mednarodnih projektih. Specializiral se je za zahodnoafriški ritem in vzhodne tehnike igranja na okvirne bobne. Učil se je pri mojstru Mamadyu Keiti iz Gvineje, solistu Nacionalnega baleta, in spoznal afriško poliritmijo, melodijo, tehniko in zgodovino zahodnoafriške bobnarske tradicije. Vzhodne in indijske tehnike igranja na okvirne bobne, riq bendir in tradicionalna indijska tolkala se je učil pri mojstru Glenu Velezu (NY) in Pt. Sureshu Talwalkarju (Bombaj).

Marko Churnchetz(slovensko črkovanje Črnčec) je eden izmed najbolj obetavnih sodobnih glasbenikov in priznanih izvoznih artiklov, ki trenutno preživlja čas živeč med svojo domovino in New York Cityjem. Na mednarodnem prizorišču je znan kot spoštovan mladi multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer in producent, ki z lahkoto deluje preko žanrov, zlasti v jazzu in popularni glasbi. Ob starosti šest let se je začela njegova glasbena pot s študijem klasične glasbe na harmoniki in nato klavirja pri starosti deset let. Ogromen talent, v najstniških letih je bil večkrat nagrajen zmagovalec tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih, je pridobil klasično klavirsko izobrazbo v letu 2005 kot tudi diplomo za jazz klavir na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, Avstrija, leta 2009

Več o koncertu ter o nakupu vstopnic