16.03.2016

Balladero predstavil novi album

Balladero se vrača na koncertne odre s koncertno premiero ob promociji nove plošče Balladero Perfect You.

Dušan Mijanović

foto: iz glasbenikovega arhiva

Na tiskovni konferenci v baru The Prince of Orange je Dominik Bagola - Balladero predstavil svoj drugi album Balladero Perfect You, na katerem je deset skladb.

»Rabil sem kar precej časa, da se je rodil drugi album, saj je drugi album bistveno težje narediti kakor prvenec. Na drugi plošči je manj balad kot na prvi, mogoče so taki časi, da se je tudi meni zahotel malo bolj hitrejši tempo in več robatosti, saj sem bil nenazadnje bobnar pri skupini Psycho-Path. Snemanje prve plošče je bilo dolgotrajno, pri projektu je sodelovalo dvajset glasbenikov iz celega sveta (ZDA, Kanade in Slovenije), zato sem želel, da bi drugi album posnel v studiu z bendom. Lani poleti sem se odpravil v Munchen v studio Achtung Music, kjer sem sodeloval s priznanim glasbenikom in producentom Uwe Bosserjem ter z ekipo nemških glasbenikov. Na snemanju se nam je pridružila tudi dobitnica prestižne nagrade ameriške revije Downbeat, slovenska jazz pevka Mirna Bogdanović, ki študira v Berlinu. Album je bil narejen po kantavtorskem principu, se pravi, da sem skladbe naredil na klavirju in kitari, potem pa smo jim dodali polnokrvno bendovsko preobleko. Če je bil prvi na plošči prisoten en slovenski komad, sta tokrat dva. Da imam na vsakem novem albumu več slovenskih komadov nima prav nič opraviti s kvotami ampak bolj z naključjem, saj sem mnenja, da je jezik del aranžmaja, zato skladb nočem posiliti s slovenskim besedilom, če vem da ta tja ne spada. Sem namreč generacija MTVja, angleščina mi je blizu in zaenkrat še vedno prevladuje v mojih skladbah. Seveda bi pa najraje pel zgolj v prekmurskem narečju, toda potem bi si verjetno bistveno omejil trg.«

Kantavtor Balladero je zbranim na medijski konferenci v solo izvedbi, ob spremljavi klavirja, predstavil tri skladbe: This Grace, Stargazer in Le bdi. Izzid plošče pa napovedal s pravkar izdanim singlom in videospotom Zlati časi, ki ga je režiral njegov brat Aljoša Bagola.

Uradno bo album predstavljen, 15. aprila, na koncertu v ljubljanski Stari mestni elektrarni in nato na spomladanski turneji, ki se bo odvila v mariborskem Salonu uporabnih umetnosti ter soboškem Gledališču Park. Na koncertih se bo Dominiku pridružil spremljevalni bend, ki ga sestavljajo domači glasbeniki: Boštjan Gradišek (bobni), Jernej Kržič (bas kitara), Martin Lunder (električna kitara).