12.01.2023

Bliža se osmi subkulturni Kavč festival

Med 30. januarjem in 5. februarjem 2023 bo v 120 stanovanjih in drugih nekonvencionalnih prostorih po celi Sloveniji potekal Kavč festival.

Press Info

8. Kavč festival

Kavč festival bo okupiral več kot 120 skritih lokacij po celi Sloveniji in Trstu. 125 skupin iz 25 držav bo nastopilo v domovih, galerijah, pisarnah, garažah, avtobusih in drugih nekonvencionalnih prostorih, katerih naslov bo obiskovalec dobil šele ob rezervaciji vstopnice. Vsakodnevni maraton predstav in koncertov se bo poleg prestolnice odvijal tudi v Celju, Kopru, Trstu, Mariboru, Cerknici, Ilirski Bistrici, Izoli, Kamniku, Kranju, Trbovljah, Žalcu, Trstu, Vipavi, Gorici, Loški dolini in drugih manjših krajih po Sloveniji.

Na nekaj oči se bodo obiskovalci srečali tako z akustično world glasbo, kot elektroniko, rockom, jazzom, baročno glasbo, rap-om, folk punk-om, kantavtorji, kabarejem, šansonom, psihadelično pantomimo, uličnim gledališčem, butom, plesom pa tudi lutkovnimi predstavami. Sočasno se bo na različnih koncih odvijalo do 30 sobnih dogodkov.

Med domačimi umetniki bodo nastopili Jani Kovačič, Tomaž Grom, Kalu, Martin Martian, Aritmija, Zven, Brencl Banda in Popotnik, kot tudi mladi in alternativni kreativci, kot so Kiki, Brothers of d'light, Zajtrk, Baba’n’dica in drugi. Od tujih se bodo predstavili češki kvartet Tygroo, hrvaška JeboTon in Balkalar, francoski Toro & Azor in švedsko-slovenski trio Katastrofa. Po 20 uri bo v Ljubljani vsak večer potekal sklop javnih koncertov in sicer: 30.1. v baru Zorica, 31.1. v Hostlu Celica, 1.2. v Menzi pri koritu, 2.2. v klubu Gromka, 3.2. v Kinu Šiška ter 4.2. hkrati v klubih Gala Hala in Channel Zero na Metelkovi. V nedeljo 5.2. se bo festival zaključil na gradu Snežnik v Loški dolini. Večerni dogodki bodo potekali tudi v Trstu in drugih krajih. Vsak večer se bo na javnih dogodkih predstavilo do šest skupin, čemur bo sledil celonočni jam-session in spontani koncerti na odprtem odru.

Fringe Kavč festival

Organizatorjii bodo letos prvič preizkusili koncept Halo Muska! S predelanim gasilskim oldtimerjem, ki ima na strehi oder in ozvočenje, bodo vsak dan med 15. in 18. uro na voljo za pop-up podoknice ali krajše nastope v soseskah po Ljubljani. Kontakt za naročilo bo objavljen na spletni strani festivala. Prvič bodo tudi vzpostavili Kavč Live, ki bo v sodelovanju z Radiom Žica in založbo Sanje v živo predvajal koncerte iz knjigarne.

Koncept skritih dogodkov

Po opravljeni rezervaciji brezplačne vstopnice, bodo zainteresirani obiskovalci na mail prejeli informacije o gostitelju izbranega dogodka - njegov naslov in po potrebi natančnejša navodila o dostopu do lokacije, parkiranju in morebitnih željah gostitelja. Ker obiskovalec koncerta pride k nekomu na obisk, je priporočljivo s seboj prinesti nekaj za pod zob, par copat in prispevek za nastopajočim, ki se giblje pri 10 EUR.

Poslanstvo Kavč festivala

Koncept Kavč Festivala se je že preselil v druge države (Španija, Nemčija), saj gre za platformo samoorganizacije, ki podira zidove odrov in institucij. Prav tej subkulturni platformi, ki ustvarja opozicijo ustaljeni glasbeni industriji, želimo dati glas. Zato, da si bo družba upala gostiti in organizirati umetnost doma. Zato, da si bomo upali izstopiti iz svojega območja varnosti in se srečati na nekaj oči z vrhunskimi ustvarjalci. Zato, da bosta umetnost in družbeni angažma postala del vsakdana. Navsezadnje vsak dogodek sooblikujemo vsi navzoči.