28.05.2021

Blues za (daljše) mariborsko poletje

Festival Lent je že lani med prvimi sodeloval z evropskimi imeni in pokazal, da so v Mariboru neomajno zagnani. 29. izvedba festivala, ki bo spet v zadnjem tednu junija in prvem tednu julija.

Jaša Lorenčič

Novinarska konferenca Festivala Lent 2021.
Foto: © Narodni dom Maribor / Festival Lent

»Tu smo in šibamo!« je pred 29. Festivalom Lent povedal direktor festivala Vladimir Rukavina. Festival Lent se je že v lanskem, prvem koronskem letu znašel in dočakal prvo avgustovsko izvedbo. Letos bo kljub omejitvam in ne povsem jasni prihodnosti storil korak dlje: povezal bo več mariborskih festivalov in se predvidoma raztegnil v dva avgustovska vikenda. Glavni del festivala ostaja v tradicionalnem terminu, od 25. junija do 3. julija. JazzLent bo letos v šestih (od devetih) festivalskih dneh od ponedeljka do (druge) sobote prinesel dve zgodbi, kakor je povedal dolgoletni producent David Braun. »Seveda bo zmogel!« je izstrelil na vprašanje, če bo 81-letni ameriški kitarist James Blood Ulmer zmogel večerne izzive JazzLenta, ki prinaša spoj izkušenj in mladosti. »Vesoljsko bo,« zagotavlja Braun. 

Že lani so bili na med prvimi

Braun je izpostavil, da je bil JazzLent lani med prvimi v Evropi, ki je delal z mednarodnimi glasbeniki. »Tudi letos ni bistveno drugače, dejansko bomo spet med prvimi glede na ukrepe. Že lani se je pokazalo, da glasbenikom ni bilo preprosto nastopati, že iz psihološke stiske. Kar sem opazil, je bilo to, da so bili v stiski tako glasbeniki kot občinstvo. Koncerti namreč niso izpadli, kakor s(m)o si želeli. Zato sem si letos želel, da bi sodelovali z glasbeniki, ki so bili aktivni v letošnjem letu.« Tako bo letošnji JazzPodij, ki je tradicija vsaj od leta 2008, letos kuriral Julijan Erič iz skupine Prismojeni profesorji bluesa. S svojim triom bo nastopil najprej v Sodnem stolpu (27. junija), nato pa prinesel Blues Experience (28. junija) in svoj bend Prismojeni profesorji bluesa (30. junija) še na Oder Minoriti – Nova KBM v avditoriju lutkovnega gledališča. »Gre za ljudi, ki so ves čas epidemije igrali po kleteh in klubih. Prismojeni profesorji bluesa so posneli nov album, ki ga v živo še niso igrali in ga nihče v resnici še ni slišal,« je odločitev razložil Braun. 

Moderno, vesoljsko, sporočilno

Letošnji program JazzLenta ponuja po eni strani blues izkušnjo s tremi slovenskimi projekti in legendo Jamesom Blood Ulmerjem kot kulminacijo. »Drugi del pa je izrazito moderen, da ne rečem vesoljski. Ker beseda Rymden, kakor se imenuje zasedba, pomeni vesolje. Optično, vizualno, zvočno atraktivna zasedba in zelo me veseli, da bo na Lentu, saj smo si zelo zapomnili nastop Esbjörn Svensson Tria iz leta 2001. Esbjörn Svensson je nato leta 2008 preminil, v Rymden pa sta bobnar in basist iz njegovega tria. Trinajst let je trajalo, da sta sestavila nov klavirski trio. Sijajna atrakcija, ki gre glasbeno še mnogo širše od izvornega tria, ki je predstavljal pomemben preboj v evropskem jazzu in je odprl zelo klasičen format klavirskega tria mladim ljudem, trancerjem, rejverjem, rockerjem.« Braun je izpostavil tudi slovenski kolektiv P'jays, ki ima zdaj po novem skrajšano ime. V osnovi septet, ki se ga z besedami ne da opisati, kot je dejal. »Gre za kompleksno, a groove glasbo. V koroni je nastal drugi album z godalnim kvintetom, kar pomeni, da bo na Lentu premiera v živo septeta in kvinteta. Dvanajst ljudi na odru? To je v Sloveniji silna redkost.« 

Letošnji JazzLent bo podpisala zasedba Bokanté, ki izhaja iz kolektiva Snarky Puppy, ki je prejemnik štirih grammyjev v zadnjih letih. »Bokanté je nastal kot odziv na migrantsko krizo, kar bo čudovit zaključek, saj so skrajno neobičajni. Od leve proti desni namreč najprej vidite štiri tolkalce in nato štiri kitariste, v ospredju pa trenutno najbrž najbolj znani lap steel kitarist Roosevelt Collier, ki ga ljudje poznajo iz zasedb Buddyja Guyja, Erica Claptona.« 

Skoraj vsi aduti aktualnega slovenska rocka

Letošnji Festival Lent bo ponudil tudi najprepoznavnejša imena slovenske glasbe. Na Večerovem odru na Rotovškem trgu, ki se je lani polovico sedežev in polovico stojišč zelo izkazal, saj so vstopnice praviloma hitro pošle, bo nastopila zasedba Mi2 (26. junija), ki jo bo uvedel Čao Portorož, s svojo bando bo koncertiral Rudi Bučar (28. junija), priložnost bodo dobili zmagovalci Špil lige pred nastopom Pera Lovšina in njegovih Skal (29. junija), medtem ko bo pred Big Foot Mamo nastopil zmagovalec Šou Rocka (30. junija). Slovenski paket bodo dopolnili Hamo & Tribute 2 Love (1. julija), rockerski paket pa zadnji večer zapakirali lokalni aduti Alo!Stari (3. julija). 

Jurčkov oder se je lani izkazal za dobro sprejeto novost pri Vodnem stolpu, kamor se je iz utesnjeno kultne Dravske ulice preselil pred slabim desetletjem, a je lani zvestemu občinstvu koncertiral prek zaliva. Program je raznolik: od vse bolj prodornih Fed Horses in Maje Keuc uvodni večer prek nastopa Boštjana Velkavrha z akustičnim orkestrom ter prodorne eklektične zasedbe Hauptman (26. junija), ki se je lani izkazala v sopari Minoritske cerkve, pa do prleškega trubadurja Tadeja Vesenjaka (30. junija), etno klasike Katalena (1. julij) in dvojne retro doze s Tomažem Domiceljem & Primožem Grašičem ter Manouche (2. julija.)

Sodni stolp se (predvidoma) vrača

Ne toliko novost kolikor povratek bo vrnitev intimnega Sodnega stolpa, ki je ponujal eklektično klubsko jazz, etno, rock, folk izkušnjo. Lani je zaradi prenove, ki je še v teku, a bi naj dopuščala nastope v času festivala, oder gostoval v presenetljivo soparni Minoritski cerkvi. Sodni stolp je imel pred tem poleg brezplačnih slanih prigrizkov nemara najbolj izkušeno kuriran program. Letos se bo sodba v Sodnem stolpu začela z lokalnim kantavtorskim mačkom Markom Groblerjem in njegovim bendom, sledijo pa ljudske godbe Brencl bande in Uršule Ramoveš s Fanti z Jazbecove grape (26. junija), Katja Šulc z novim albumom Caricias (30. junija), Balladero (1. julija) in Goran Bojčevski Trio (3. julij). 

V mestnem parku Ivančič, Tretji kanu, Marta Zore

Tradicija sta Salon glasbenih umetnikov, kjer se v dvorani Union ob praviloma zavidljivem obisku predstavijo mladi upi klasične glasbe, vse bolj pa tudi KMŠ oder v Dravski ulici, kjer se predstavljajo mlade obetavne skupine. Svojevrstne izkušnje ponuja Oder Triglav v Mestnem parku, kjer so ob zgodnjih večerih koncerti prepoznavnih in izkušenih izvajalcev, a v precej drugačnem promenadnem ambientu. Letos bodo tako pod zeleno streho nastopili novomeški melanholiki Tretji kanu (25. junija), slovenska popevkarska legenda Slavko Ivančič (27. junija), veteranka Marta Zore z Gojmir Lešnjak Gojc Bandom (30. junija) in Nana Milčinski, ki bo preigrala Nanine pesmi in najlepše Ježkove šansone (2. julija). 

Za JazzLent, Večerov oder in Sodni stolp je potrebno kupiti vstopnice – prodaja se začne v četrtek, 10. junija, ob 10. uri – ostali našteti odri (Jurčkov, KMŠ, Oder Triglav) so brez vstopnine.