13.08.2018

BREATHCORE delavnica

V okviru Festival Spider 2018 / Festivala radikalnih teles bo Michael Schmid, glasbenik in flavtist ter član etabliranega bruselskega mešanega »električnega orkestra« Ictus, vodil in predstavil participatorni glasbeno-performativni projekt BREATHCORE.

Press info

Breathcore delavnica

BREATHCORE vključuje štiridnevno delavnico raziskav različnih načinov kolektivnosti skozi prakso in eksperimente dihanja, ki bo kulminirala v edinstveni predstavi neverbalnega soočenja skupine. Na zaključni javni predstavitvi, na otvoritveni dan festivala Spider, 12. 9. 2018, se bodo izvajalci pomešali med publiko, dokler se prostor ne bo spremenil v eno dihajoče telo, kjer ni mogoče določiti izvorov dihanja in se meje med publiko in izvajalci nepreklicno zabrišejo.

Štiridnevna delavnica bo potekala v angleškem jeziku. 
Prijavnina na delavnico znaša 65 EUR (early bird prijava do 25. avgusta) po tem datumu pa 80 EUR, kar vključuje tudi stroške hrane in pijače v času delavnice. Prijave so možne do 3. septembra.

Število udeležencev delavnice je omejeno (do 30 ljudi), zaželeno je, da je končni nabor čimbolj raznolik, tako glede področij, na katerih udeleženci delujejo, kot tudi glede starostne skupine, ki ji pripadajo. Za sodelovanje niso potrebne nobene predhodne odrske izkušnje ali posebne kvalifikacije.

Urnik delavnice:

četrtek, 6. 9.: 17.00–22.00
petek, 7. 9.: 10.00–22.00
torek, 11. 9.: 10.00–22.00
sreda, 12. 9.: 10.00–4.00, čemur isti dan približno ob 20. uri sledi nastop v Ustvarjalnem centru Švicarija.

Lokacija delavnice: 
Ustvarjalni center Švicarija, Ljubljana

Vse, ki bi vas zanimalo raziskati kolektivno dihanje in sodelovati pri tem izjemnem projektu, prosimo, da pošljete svoje osnovne podatke (ime in priimek, starost ter področje ustvarjanja) na: spider@pekinpah.com. 

Delavnico organiziramo v partnerstvu z MGLC Ljubljana.

Daljši opis projekta Breathcore:

Projekt BREATHCORE je razvojna raziskava dinamike diha znotraj družbenega, umetniškega in političnega konteksta.
Michael Schmid je lansiral BREATHCORE poleti 2015 in od tedaj je organiziral več BREATHCOROV za različne kuluturne dogodke in festivale. BREATHCORE je zbor, ki raziskuje kolektivnost s pomočjo prakso dihanja. Dih je generičen in vključuje širok spekter značilnosti – taktilnih, zvočnih, vibratornih. Udeleženci pustijo, da njihov dih rezonira in ustvarijo polje zabrisanih dihalnih zvočnih pokrajin. Njihovi posamezni dihi se komaj zaznavno povezujejo, medtem ko tvorijo okolje razredčenih prisotnosti. Dih se nahaja v telesu in služi kot osnova gledališkosti v vsakdanjem življenju, s pomočjo kombiniranja z govorom, dejanji in misli v razmerju do eksplicitne ravni pomena. Psiho-fizičnost človeške utelešenosti se vključi s pomočjo dejanja dihanja. Dih kot temeljni vir energije vseh človeških dejanj, reakcij, čustev in govora, je neločljiv element v naravi človeške pojavnosti. Navkljub svoji neotipljivosti igra neizmerno vlogo pri zaznavi in komunikaciji.

BREATHCORE deluje brez dirigenta ali notnega zapisa in vsak se razlikuje po formatu in obliki. Vaje in javni nastopi raziskujejo sinhronizacijski proces, izmenjavo veščin in neverbalne komunikacije. BREATHCORE razpira nekatere vzorce, raziskuje nove načine gledanja in poslušanja v okviru skupnega dihanja.

Pripravljalna delavnica, ki traja minimalno pet dni, poteka pred javnim nastopom. Velikost skupine je prilagodljiva, udeleženci so prostovoljci in ne potrebujejo nobenih izkušenj na odru ali posebnih kvalifikacij.

Delavnica se osredotoča na dihalne vaje iz različnih kultur in tradicij (Pranayama, Quigong, Middendorf, sufizem, hipnoza, itd.), na komunikacijske metode (med drugimi Davida Bohma) in na neverbalne metode sinhronizacije ter tehnike deljenja veščin. Udeleženci so dobrodošli in pozvani, da doprinesejo k procesu s svojim ozadjem in znanjem. Cilj je, da delamo, mislimo in razvijamo skupaj.

Javni nastop poteka tako, da se udeleženci razkropijo po prostoru in so pomešajo med publiko. Gibalni vzorci se razvijejo glede na arhitekturo, prostor in akustiko prostora, ki se spremeni v eno samo dihalno telo, dokler izvori dihanja ne postanejo nedoločljivi, tako kot meje med publiko in nastopajočimi. V takšnem prostoru vsi prisotni dihajo in delijo isti jezik – naj bodo poslušalci ali izjavalci. Nobeno ozvočenje ni potrebno. Prisotnost in glasnost diha je ponavadi presenetljivo intenzivna za vse prisotne. Vsak BREATHCORE postane edinstven trenutek posnetek kolektivnih kvalitet skupine.

»Um je kralj čutov in dih je kralj uma ...« BKS Iyengar

Michael Schmid je glasbenik in flavtist, ki se je izmojstril v sodobni eksperimentalni glasbi. Je stalni član belgijskega ansambla Ictus in kot solist in komorni glasbenik je sodeloval z večino evropskih ansamblov nove glasbe. Deluje tudi kot performer konkretne poezije in ustvarja glasbene inštalacije. Izjemno ga zanima politika in procesi komunikacije znotraj glasbenega ustvarjanja. Od leta 2014 raziskuje dihanje izven glasbenega območja in želi ta dognanja vključiti v razvoj »nesebičnih« kompozicij. Nedavni solo nastopi in stvaritve vključujejo Kunstenfestival des Arts (Brussels) z »Breathcore« (2016), »Beat fucked Elf« (2016) and »Krachal« (2016) na BEAF - Bozar Electronic Arts Festival, Brussels (2016). Nedavno je sodeloval pri projektih s koreografi: Anne Teresa de Keersmaeker (Rosas), Boris Charmatz, Jerôme Bel, Manon de Boer (documenta 13), Georges Aperghis, Brynjar Sigurđarson in z Lafayette Anticipation Foundation (Paris). Snemal je za cyprès, HAT records, cpo, WERGO, Stradivarius in se pojavljal na televiziji in radiu.