17.09.2019

Cankarjevi torki jesen 2019 / Glasbe sveta 2019-20

Cankarjev dom je predstavil program abonmaja Glasbe sveta ter jesenskega dela cikla Cankarjevi torki.

Press info

Cankarjev dom

Cankarjevi torki jesen 2019

Cankarjevi torki so v dobrih desetih letih postali privlačna stalnica v programski ponudbi Cankarjevega doma, ki ne predstavlja samo novega glasbenega snovanja, ampak je tudi priložnost za druženje, osebni stik z nastopajočimi in uživanje ob razgledu s terase šestega nadstropja Kluba Cankarjevega doma. Jeseni 2019 nadaljujemo sodelovanje z Johnom Zornom in njegovo klubsko ponudbo cikla The Stone, v kateri predstavljamo tako nova vzhajajoča imena newyorške scene kot tudi legendarne glasbenike. Takrat bosta Ljubljano prvič obiskali odlična mlada kitaristka Wendy Eisenberg ter flavtistka in skladateljica Nicole Mitchell, ki jo štejemo med najpomembnejše jazziste zadnjih tridesetih let. Posebno pozornost namenjemo tudi koncertu kitarista Milesa Okazakija, ki je presenetil javnost z izdajo celotnega dela Theloniousa Monka na kitari. Kot običajno pa namenjamo kar nekaj torkov ljubljanskim premieram novih del izurjenih in ustvarjalnih slovenskih glasbenikov, kot so Janez Dovč in Boštjan Gombač, skupini Bakalina Velika in Duhovi ter Ljoba Jenče. Torkovo jesensko praznovanje bo uvedla ena najboljših slovenskih skupin tega stoletja, Katalena. Naj bodo Cankarjevi torki tudi vaši, od 24. septembra do 10. decembra.

Torek, 24. september 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Katalena


Vesna Zornik, glavni, spremljevalni glas; Polona Janežič, klavir, klaviature, psalter, spremljevalni glas, Boštjan Gombač, klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni glas; Tibor Mihelič Syed, bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni glas; Boštjan Narat, kitara, bendžo, spremljevalni glas; Robert Rebolj, bobni, tolkala

Proslavljeni slovenski bend, ki igra ljudsko glasbo, odpira jesenski del Cankarjevih torkov. Muzika z albuma Človek ni zver in presek Kataleninega dosedanjega ustvarjanja. Resno, kot se za polnoletno gospo spodobi, in sproščeno, kot pritiče najstnici.

Torek, 1. oktober 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Wendy Eisenberg Trio

The Stone in Ljubljana, kurator John Zorn

Wendy Eisenberg, kitara; Trevor Dunn, bas; Ches Smith, bobni

Wendy Eisenberg je po Mary Halvorson novo veliko kitarsko ime na newyorški sceni. To bo njena prva turneja po Evropi, in to v družbi sijajne ritemske sekcije. Improvizacije so močne in intenzivne, vsi stili in zvoki pa so vrženi v katarzični mešalnik, saj trio prenaša razburljiv novi glasbeni svet. Nenavaden projekt teh čudovitih mladih levov!

Torek, 15. oktober 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Dovč & Gombač


Boštjan Gombač, klarinet, piščali, glas, pojoča žaga, zvočila; Janez Dovč, harmonika, glas, synth bas, elektronika, topotalnik

Izkušena glasbenika, ljudska godca 21. stoletja, vas bosta ob 15. obletnici glasbenega soustvarjanja popeljala na izjemno zvočno popotovanje, s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, na turneji v sklopu obletnice pa premierno zaigrala tudi kopico svežih avtorskih skladb.

Torek, 5. november 2019, Cankarjev dom - Ljubljana
Miles Okazak


Miles Okazaki, kitara

Odličen newyorški kitarist bo izvedel program skladb iz repertoarja pianista Theloniousa Monka. Okazaki je pred kratkim izdal album s celotnim repertoarjem Theloniousa Monka na kitari in se dobesedno izstrelil med vodilne svetovne jazzovske kitariste.

V sklopu predstavitev Instable Touring Network

Torek, 19. november 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Bakalina Velika


Jani Kutin, glas, piščal in besedila; Renata Lapanja, harmonika; Andrea Pandolfo, trobenta, krilni rog in klavir; Matej Magajne, električna kitara in bas kitara; Samo Kutin, zvočila, balafon, hurdy gurdy, kitara, brač, bas harfa, n’goni in bas kitara; Dejan Lapanja, bobni, kitara in bas kitara; Marjan Stanič, bobni in tolkala; gostja Bogdana Herman, glas

Ljubljanska premiera razširjene Bakaline, ki se je z novim albumom Prvi krajec razširila od tolminskih hribov prek vse Slovenije. Glasbena pustolovščina, ki poslušalca popelje od skritih kotičkov starodavnih jam in tolminskih vršacev do eklektičnih zvokov in domišljenih intimnih zgodb.

Torek, 26. november 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Duhovi


Nova slovenska rockovska skupina z bogato preteklostjo

Boris Bele, glas, kitara; Luka Vehar, solo kitara; Miklavž Ašič-Miki, bas kitara; Žiga Kožar, bobni

Duhovi so nova slovenska rock skupina. Za Borisa Beleta, dolgoletnega vodjo skupine Buldožer, je to začetek novega, nekega drugega glasbenega poglavja. Njihov prvi album Dobri duhovi prošlosti je lani izšel pri hrvaški glasbeni založbi Croatia Records. Vsi teksti na albumu so v hrvaškem jeziku, glasba pa ima svoje korenine v bluesu, R&B in rock'n'rollu. Album je produciral Beletov stari prijatelj in sodelavec pri Buldožerjih, Borut Činč.

Torek, 3. december 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Ljoba Jenče: O, lepa moja Vida


Ljoba Jenče je ena najvidnejših negovalk slovenske ljudske glasbene zapuščine. Za svoj novi album, ki ga bo predstavila na koncertu, je tokrat k sodelovanju povabila sijajnega mladega pianista Jureta Goručana. Motivi pesmi, ki so živeli iz roda v rod tudi več stoletij, so ustvarjalca navdahnili v nov preplet glasbenih pokrajin, med katerimi imajo osrednje mesto globoka občutja usode žensk.

Torek, 10. december 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Nicole Mitchell & Cory Smythe


The Stone in Ljubljana, kurator John Zorn

Nicole Mitchell, flavta; Cory Smythe, klavir

Premierni nastop legendarne čikaške glasbenice v Ljubljani v duetu z novim pianističnim zvezdnikom, ki je leta 2017 prejel gremija za najboljši nastop manjše zasedbe. Nicole Mitchell je pred kratkim prejela nagrado Champion of New Music, ki jo je podelil ameriški Forum skladateljev. Revija Down Beat jo je izbrala za flavtisko leta, vsako leto, od 2010.


Glasbe sveta 2019/20

Razburljivi in meditativni glasovi, vpeti globoko v tradicijo, od Avstralije prek Irana, Gruzije in Bolgarije, bodo glavna značilnost jesenskega dela nove sezone Glasb sveta. Ti bodo ob vstopu v novo leto osvežili razsežnosti z virtuoznimi inštrumentalisti, najprej s paleto najodličnejših kitaristov flamenka, nato pa tudi z elektronskim posvetilom drevesom, ki zaradi aktualnega dogajanja v pragozdovih južne poloble dajejo tokratni ponudbi simboličen pomen. Novost je sklepni koncert, ki bo hkrati slavnostno odprtje že 36. Druge godbe, tako da ohranjamo prostor za kanček radovednosti in še eno presenečenje. A na začetku izjemna Lisa Gerrard in Skrivnosti bolgarskih glasov kot prva velika nepozabna koncertna izkušnja.

Nedelja, 13. oktober 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
The Mystery of the Bulgarian Voices feat. Lisa Gerrard

Skrivnost bolgarskih glasov z Liso Gerrard

Dirigentka Prof. Dora Hristova
SkilleR, Beatbox

Legendarni ženski zbor The Mystery Of The Bulgarian Voices se vrača v Ljubljano, a tokrat bo prvič nastopil z znamenito pevko Liso Gerrard. Zbor izjemnih pevk v spremljavi inštrumentalistov je ploščo z novim gradivom izdal po dvajsetletni snemalni vrzeli in v sodelovanju s kultno avstralsko vokalistko Liso Gerrard (članico Dead Can Dance in izvajalko skladbe Now We Are Free, ene najbolj kultnih iz filma Gladiator), katere osebni slog močno odraža nedoumljivo tehniko sestava Dead Can Dance.

»Še vedno eno velikih glasbenih čudes sveta.« Rolling Stone

»V Bolgariji se je razcvetelo svojstveno umetniško partnerstvo med rockovsko zvezdnico iz osemdesetih let 20. st. in folklornim pevskim zborom.« The New York Times

Ponedeljek, 4. november 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Iberi


Ljudske pesmi v Gruziji obiščejo novo življenje z bogastvom glasov šestčlanskega ansambla Iberi, ki čustveni potencial starodavne polifonije svoje domovine spaja z mojstrsko spremljavo tradicionalnih glasbil. Skladbe z vso močjo odražajo življenje, čeprav se številni Gruzijci gibljejo v svetovljanskih urbanih središčih, daleč stran od kmetij, sadovnjakov in podeželskih praznovanj, kjer je bila glasba rojena. Iberi zaobjema vse vidike te tradicije, vključno s pesmimi, tesno prepletenimi s pregovorno gostoljubnostjo Gruzije, pa tudi urbanimi ljudskimi skladbami, uspavankami, liturgičnimi napisi in zgodovinskimi baladami, še vedno pomembnimi v vsakodnevnih trenutkih.

Torek, 17. december 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Alireza Ghorbani


Alireza Ghorbani, glas; Saman Samimi, kemanče; Milad Mohammadi, tar; Hussein Zahawy, tolkala

Glas, ki je lahko mehek, umirjen in otožen, nato pa se dvigne na vzvišene improvizacijske odlomke s spretnimi prikazi tahrira, vznemirljive tehnike jodliranja klasičnega perzijskega petja. Alireza Ghorbani je skrbnik tega izjemnega glasu, enega najbolj prepoznavnih nove generacije klasičnih perzijskih pevcev. Rojen leta 1973 v Teheranu, se je naučil recitirati Koran že v zgodnjem otroštvu, nato je študiral katran (lutnjo) in obvladal številne glasbene lestvice Bližnjega vzhoda. Od začetka uspešne pevske poti v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je posnel desetine albumov ter raziskoval in interpretiral tako klasično kot sodobno poezijo; mednarodno priznanje si je zagotovil z albumom perzijskih ljubezenskih pesmi ob spremljavi virtuoza na kamančeh Samana Saminija.

Petek, 14. februar 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Rafael Riqueni

V okviru festivalu Bi flamenko

Ko je Rafael Riqueni leta 2014 po dolgi odsotnosti v rodni Sevilli znova stopil na odrske deske, ga je občinstvo sprejelo z zanosnim olé, kritiki pa so se navduševali: »V njegovih rokah se zliva umetnost vseh velikih kitaristov.« »Novi kitarski bog se je ustoličil na svojem prestolu.« »Riqueni ni kitarist, temveč kitara sama

Ob svojem prvem obisku Slovenije bo izvajal lasten, že klasičen repertoar flamenka, ki zajema zvrsti, kot so soleá, bulería in tango, ter ob spremljavi odličnih kitaristov Salvadorja Gutiérreza in Manuela de la Luza predstavil novi album Parque de María Luisa – lirični sprehod po seviljskem parku.

Ponedeljek, 9. marec 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Pantha du Prince: Conference of Trees

S pomočjo zvočnih poskusov Pantha du Prince (Hendrik Weber) raziskuje sporazumevanje dreves in jih prevaja v glasbo. Glasbila ročno izdeluje predvsem sam, pri podajanju zvočnih podob pa ga podpira tolkalni ansambel v sestavi Håkon Stene in Bendik Hovik Kjeldsberg, ki sta sodelovala pri projektu The Bell Laboratory, ter Manuel Chittki, bobnar nemške skupine Messer. Nezemljska elektronska glasba na novem albumu The Triad hipnotično utripa in privablja v bogato, nenavadno celoto, ki z vsakim poslušanjem razkriva nove plasti.

Berlinski techno skladatelj je v letu 2018 razprodal vse nastope v največjih kulturnih centrih in dvoranah po Evropi.

Sreda, 13. maj 2019 ob 20. uri, Cankarjev dom - Ljubljana
Otvoritveni koncert 36. mednarodnega festivala Druga godba