18.02.2016

Carmina Slovenica na nizozemskem opernem festivalu Operadagen

V Rotterdamu bo potekala 11. edicija festivala Operadagen Rotterdam, ki je letos nominiran za prestižno nagrado foruma klasične glasbe Classical:Next.

Tanja Benedik

Foto: Dorian Šilec Petek

Nizozemski festival Operadagen usmerja svoje žaromete v sodobno operno soustvarjalnost in raziskuje meje institucije opere, glasbenega gledališča ter se v umetniškem mediju s snovanjem festivalskega programa želi budno odzivati na pereča aktualna vprašanja. V preteklih nekaj letih se je festivalski program osredotočal na določene pereče tematike: v letu 2013 na vprašanje svobodnega z naslovom 'Liberty' in na vprašanje skupnosti z naslovom 'Fraternity' v letu 2014, ter lansko leto na enakost 'Equality'. V letošnjem fokusu je pojem revolucije oziroma evolucije in sprememb na področju glasbeno gledališke umetnosti.

Letošnja tridelna festivalska serija z naslovom (R)evolution – New Ways bo posvetila svoj oder v Rotterdamu (WORM) glasbenikom, mladim režiserjem, pevcem, mednarodnim izbranim umetnikom, ki spremljajo in podpirajo spremembe ter odpirajo nove smeri glasbene umetnosti. Med izbranimi umetniškimi korpusi je tudi Carmina Slovenica, dekliški zbor, ki bo 20. in 21. maja sodeloval oz. nastopil na festivalu. Zbor bo predstavil svoj choregie projekt Toksični Psalmi, ki je požel pozitivne kritike v uglednih publikacijah v New Yorku med katerimi je The New York Times.

Celotni program Operadagen bo objavljen na festivalski spletni strani 16. marca.

Operadagen je letos tudi eden izmed nominiranih festivalov za prestižno nagrado za inovativnost (Innovation Award), ki jo podeljuje forum za klasično glasbo Classical:Next. Letošnji sejem Classical: Next pa bo v Rotterdamu potekal med 25 in 28 majem že drugič.