15.02.2017

Carmina Slovenica na poti v Južnoafriško republiko

Priznani pevski zbor Carmina Slovenica se te dni odpravlja na gostovanje po Južnoafriški republiki, kjer bo predstavil program s slovansko glasbo in sodobno glasbeno literaturo.

Dušan Mijanović

Carmina Slovenica
Foto: Rudi Uran

Po nedeljskem humanitarnem koncertu Scivias, ki je potekal v mariborskem Narodnem domu in je bil namenjen podpori Štipendijskega sklada CS, se Carmina Slovenica odpravlja na svoje drugo gostovanje v Južnoafriško republiko, katere zborovska kultura sodi med vodilne v svetovnem zborovskem gibanju.

Carmina Slovenica bo v Republiki Južna Afrika nastopila na koncertnih odrih v petih mestih: Pretoriji (19. 2), Potchefstroomu (21. 2), Bloemfonteinu (23. 2.), Drakensbergu (25. 2.) in Cape Townu (28. 2.). Izvedla bo program s slovansko glasbo in sodobno glasbeno literaturo, poleg tega bo na univerzah v Pretoriji in Potcheftroomu ter pevski šoli v Drakensbergu izvedla delavnice, na katerih bodo sodelujoči spoznavali slovensko glasbeno kulturo. Na koncertnem sporedu Carmine Slovenice bodo ob zahtevnih delih iz mednarodnega programa tudi dela slovenskih skladateljev Lojzeta Lebiča, Jakoba Ježa, Marjana Šijanca, Alojza Srebotnjaka in Uroša Kreka.

Gostovanje je del mednarodnih programov Attacca, ki druži izvajalce ob izvajanju glasbene literature držav udeleženk projekta. Attacca že deset let ohranja in osvežuje bogato tradicijo slovenskega zborovskega petja ter ga plemeniti z izkušnjami sodelovanja z ansambli iz različnih koncev sveta. Do sedaj so v programih Attacca sodelovali ansambli iz Avstralije, Malezije, ZDA, Francije, Južne Afrike, Bolgarije ter številni iz Slovenije. Projekt Attacca deli vizijo z idejo mednarodnega gibanja Songbridge, ki si prizadeva k zbliževanju ljudi skozi glasbeno ustvarjanje na najvišji umetniški ravni.
 

Carmina Slovenica
Carmina Slovenica