07.10.2019

Cellofest Ljubljana 2019

V Ljubljani bo med 15. in 25. oktobrom potekal že tretji festival Cellofest Ljubljana, praznik violončelistov in violončela.

Tanja Benedik

Cellofest Ljubljana 2019

Tematski glasbeni festival se posveča violončelu, sestavljata pa ga dva dela, in sicer cikel koncertov ter delavnice in seminarji z vrhunskimi domačimi in tujimi pedagogi. Letošnji Cellofest Ljubljana prinaša devet koncertov na izbranih lokacijah, tri mojstrske tečaje s priznanimi tujimi profesorji violončela in tridnevno delavnico za sto najmlajših violončelistov iz vse Slovenije. Cellofest predstavlja violončelo v vseh možnih različicah: kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem ter kot komorni oziroma ansambelski inštrument, ter dokazuje, da je violončelo primeren za improvizacijo in jazzovsko glasbo, hkrati pa se nam s koncertom stare glasbe predstavlja še kot historični inštrument. Na koncertih bodo nastopili vrhunski domači in tuji violončelisti. Cellofest spodbuja skupno muziciranje izstopajočih slovenskih violončelistov ter bogati naš in vaš praznik violončela v Ljubljani.  

Po dveh odmevnih nastopih na preteklih Cellofestih bo v Slovenski filharmoniji 15. oktobra letošnji praznik znova odprl 12-članski Cellofest ansambel, ki združuje eminentne slovenske violončeliste, dejavne doma in v tujini. Kot solista se jim bosta pridružila izjemna in vsestranska glasbenika, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko in harmonikar Marko Hatlak.

Priznana hrvaška jazzovska violončelistka Asja Valčić se bo 16. oktobra v Kavarni Slamič ljubljanskemu občinstvu predstavila s svojim kvartetom in vragolijami na violončelu. Rodila se je v Zagrebu, študirala pri prof. Valterju Dešpalju na zagrebški Akademiji za glasbo, kasneje pri prof. Natalji Šahovskaji na Konservatoriju Čajkovski v Moskvi ter pri prof. Karine Georgian v Detmoldu v Nemčiji. Kot solistka je nastopila že pod taktirko Zubina Mehte in Kazušija Ona ter sodelovala s člani znanih komornih zasedb, kot so Alban Berg Quartet, Brodsky kvartet in Melos Quartet. Od leta 2000 živi na Dunaju, kjer se posveča večinoma ustvarjanju na področju jazza.

17. oktobra bosta v Slovenski filharmoniji združila moči violončelistka Karmen Pečar Koritnik in priznani srbski pianist Aleksandar Serdar. Mednarodno uveljavljena solista, ki sta na začetku svoje glasbene poti prejela najvišje nagrade na mednarodnih tekmovanjih, odlikujeta virtuoznost in poglobljena interpretacija. Karmen Pečar Koritnik, ki je tudi umetniška voditeljica Cellofesta Ljubljana, in Aleksandar Serdar, ki se je pred leti v isti dvorani predstavil s solističnim recitalom v prestižnem srebrnem abonmaju Cankarjevega doma, se tokrat občinstvu predstavljata prvič s skupnim celovečernim sporedom. 

Pod motom Nove generacije je že pred dvema letoma prvič skupaj zaigralo osem izstopajočih violončelistov mlajše generacije. Vsi so se šolali tako v Sloveniji kot v tujini in bili nagrajeni na mnogih mednarodnih in domačih tekmovanjih. Za izbor sodelujočih in sestavo programa je takrat in bo tudi tokrat poskrbel violončelist Sebastian Bertoncelj, ki se je v zadnjih letih uveljavil na domačih in tujih koncertnih odrih. Tokratni program je poimenoval La forza del violoncello: Moč usode – moč violončela. Na programu bodo večinoma operne priredbe od Mozarta do Verdija, v katerih bo prišla do veljave izraznost in virtuoznost violončela. Glasbeniki bodo 19. oktobra na Konservatoriju za glasbo in balet zaigrali v različnih zasedbah od dua do desetčlanskega ansambla.

Zaključni koncert tridnevne delavnice za najmlajše violončeliste iz vse Slovenije bo 20. oktobra na Konservatoriju za glasbo in balet. Na odru bo kar 80 mladih glasbenikov iz 25 glasbenih šol. Interes pa je bil še veliko večji.

Koncert Nova dela za violončelo, ki nastaja v sodelovanju z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, povezuje študente violončela ter slovenske skladatelje. Koncertni program bo 20. oktobra na Akademiji za glasbo predstavil nova dela za ta inštrument, ki so jih napisali domači skladatelji in študenti kompozicije, ter dela, ki se redko znajdejo na koncertnih sporedih.  

V Mestnem muzeju bo 21. oktobra z nekdanjim študentom, slovenskim violončelistom Gregorjem Feletom, in čembalistom Domnom Marinčičem nastopil italijanski violončelist Marco Testori. Vrsto let je bil član enega najbolj znanih ansamblov baročne glasbe, Il Giardino Armonico. Od leta 2013 poučuje baročni violončelo na salzburškem Mozarteumu.

24. in 25. oktobra bo v okviru oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije kot solist nastopil italijanski violončelist Enrico Dindo, zmagovalec slovitega mednarodnega Rostropovičevega tekmovanja za violončeliste leta 1997. Dindo je poleg tega tudi dirigent in od leta 2014 zaseda mesto šefa dirigenta Simfoničnega orkestra HRT v Zagrebu. Orkestru Slovenske filharmonije bo dirigiral Philipp von Steinaecker, ki je prav tako dirigent in violončelist. Njegov repertoar zajema vsa slogovna obdobja, posebno strast pa goji do baročnega in klasicističnega repertoarja.

V okviru Cellofesta se bodo zvrstili štirje seminarji: tridnevna delavnica za najmlajše violončeliste, mojstrski seminar improvizacije z Asjo Valčić, mojstrski seminar baročne glasbe z Marcom Testorijem in dvodnevni mojstrski seminar z Enricom Dindom.