07.06.2013

Classical:Next 2013 je izpolnil pričakovanja mnogih udeležencev

Med 29. majem in 1. junijem je v dunajskem MAK-u (Muzeju uporabnih umetnosti) zaživela druga izdaja sejma klasične glasbe Classical:Next. Gre za osrednji tovrstni sejem v Evropi, ki se ga je udeležil tudi SIGIC.

Uredništvo

Utrip iz slovenske stojnice na Classical:Next 2013 na Dunaju v organizaciji SIGIC-a. (Foto: Tanja Benedik)
Foto: Tanja Benedik

Med 29. majem in 1. junijem je v dunajskem MAK-u (Muzeju uporabnih umetnosti) zaživela druga izdaja sejma klasične glasbe Classical:Next. Letos se ga je udeležilo skupaj 950 udeležencev, ki so imeli posebno priložnost pridobiti informacije in navezati stike z ljudmi in institucijami z vseh področij glasbenega posla, povezanega s klasično glasbo v najširšem pomenu. Sodelovalo je 850 delegatov in 500 podjetij iz 40 držav, 350 zastopnikov blagovnih znamk, založb in distributerjev, 100 koncertnih in festivalskih bookerjev, 90 managerjev ter 90 domačih in tujih novinarjev. Na sejmu se je predstavilo 120 razstavljavcev, organizacij in mrež, na konferenci je sodelovalo 40 mednarodnih strokovnjakov, na koncertih pa je nastopilo 100 glasbenikov. V primerjavi z lansko izvedbo v Münchnu so organizatorji zabeležili 25% porast.

Program je zajemal sejem, konferenco, predavanja, kratke koncertne predstavitve glasbenikov in video projekcije. Otvoritev 29. maja so zaznamovali mnogi umetniki, denimo Danubia Saxophon Quartett z otvoritvenimi fanfarami – novo skladbo, izbrano na posebnem razpisu, zbor Sine Nomine pod vodstvom Johannesa Hiemetsbergerja, ansambel PHACE in avstrijski violinist Benjamin Schmid. Osrednji govorec je bil britanski violinist in publicist Daniel Hope, ki je v navdihujočem nagovoru sprožil številna razmišljanja o razumevanju klasične glasbe, o načinih njenega podajanja, recepciji, funkciji ter nalogah in odgovornosti glasbenika.

Prav okoli teh tem se je sukala tudi tridnevna konferenca, namenjena vsem, ki jih zanimajo inovativni projekti in nove razvojne možnosti in ki želijo izkoristiti nove priložnosti za sodelovanja. Med številnimi tematikami, ki so jih obravnavali najbolj izkušeni in uspešni na svojih področjih, izpostavimo nekatere najzanimivejše. O možnostih uporabe digitalnih tehnologij so govorili Naomi Grabel iz ZDA, ki je predstavila načine doseganja občinstva preko digitalnih sredstev (mobilne aplikacije, spletne strani, socialna omrežja, digitalne vsebine) ter Oliver Sittl (Nemčija) in Robert Klembas (Avstrija), ki sta udeležencem razgrnila možnost uporabe spletnih marketinških orodij kot sredstev distribucije in prodaje. Na okrogli mizi, ki jo je vodil direktor Filharmoničnega orkestra iz Københavna Uffe Savery, je beseda tekla o vlogi orkestrov nekoč in danes, predsednik kitajske simfonične fundacije za razvoj Guo Shan je predstavil najboljše pristope, ki omogočajo prodor zahodnih umetnikov na kitajsko tržišče. Priznani snovalec koncertnih in opernih dvoran David Staples (VB) je predstavil primere in vizije najnovejših in drznih konceptov koncertnih in opernih prizorišč.

Udeleženci so se lahko prijavili tudi na individualna mentorska srečanja s priznanimi strokovnjaki s področja založništva (Eric Denut, direktor promocije pri Durand Salabert / Universal Music), mediacije in razreševanja sporov (odvetnik Stefan Pennartz) ter odnosov z javnostjo (trener za medijsko nastopanje Oswin Schneeweisz).

Na okroglih mizah so se udeleženci pogovarjali stanju mednarodnega financiranja, posebni poudarek pa so organizatorji namenili mreženju. V tem okviru so predstavili mednarodno združenje glasbenoinformacijskih centrov – IAMIC s projektom Minstrel, ki izboljšuje mobilnost glasbenikov in promocijo glasbe in pri katerem sodeluje tudi SIGIC; aplikacije venezuelskega izobraževalnega sistema El Sistema v Evropi; srečali so se predstavniki PR agencij, ki so razpravljali o svoji vlogi v digitalnem svetu, ter arvato Entertainment, katerega predstavniki so prikazali prednosti avdio formata Blu-ray, ki ga nekateri imenujejo format prihodnosti.

Mednarodna žirija je izbrala nastopajoče na kratkih predstavitvenih koncertih in video projekcijah, ki so večinoma potekali v znanem dunajskem klubu Porgy & Bess. Tam so tako med drugim nastopili duo Catch-Pop String-Strong, ki ga sestavljata srbska violinistka in kosovska violončelistka v želji, da bi presegli žanrske omejitve, srbski pianist Ivan Ilić z vizualno opremljeno izvedbo dela Mortona Feldmana, Kayageum trio s skladbami najuspešnejše sodobne korejske skladateljice June-Hee Lim, francoski ansambel Les Temps Modernes, ki uspešno združuje instrumentalne in elektronske zvoke, ter nemška flavtistka Miako Klein, ki razbija meje med glasbenimi slogi in žanri.

SIGIC je na sejmu organiziral skupno slovensko stojnico. Na njej so se predstavili ZKP RTV Slovenija, Društvo slovenskih skladateljev s svojimi edicijami, Glasbena matica, Akademija Branimirja Slokarja in distributer Intek d.o.o. Obiskovalci so izkazali veliko zanimanje za slovensko glasbo, glasbenike in festivale. Ugotovili smo, kako koristno je, da se na sejem podajo raznoliki akterji z glasbene scene, saj so predstavniki različnih prizorišč, festivalov, založb, sami glasbeniki in druge glasbene organizacije med drugim povpraševali po festivalih (ne le klasičnih, za staro ali sodobno glasbo, temveč tudi etna in jazza), založnikih, distributerjih, celo ustvarjalcih ljudske glasbe in plesa (posebej na Kitajskem obstaja veliko tržišče za tovrstne vsebine).