27.06.2014

Classical:NEXT 2014 – prihodnost klasične glasbe oblikujemo ZDAJ

Classical:NEXT 2014 je tudi letos zajemal sejem, festivalsko koncertno dogajanje, predavanja in mentorska srečanja in udeležencem nudil priložnost za navezovanje stikov s predstavniki različnih področij, izmenjavo pogledov na sedanjo podobo in prihodnost klasične glasbe.

Helena Filipčič Gardina

Na letošnjem Classical:NEXT 2014 so ponovno sodelovali tudi slovenski predstavniki, med njimi SIGIC, SKICA, ZKP RTV SLO, agencija HE-ART in Volodja Balžalorsky. (Foto: Eric van Nieuwland)
Foto: Eric van Nieuwland

Organizatorji foruma klasične glasbe Classical:NEXT 2014 (C:N) so letos zabeležili največjo udeležbo doslej, kar dokazuje, da postaja C:N najpomembnejše stičišče profesionalcev iz sveta klasične glasbe. »Classical:NEXT naj bi združil celotno klasično glasbeno sceno. Želimo si, da bi bile vse branže oziroma sektorji klasičnega glasbenega sveta enakomerno zastopani, in vesela sem, da se ta naša vizija uresničuje,« je v medijskem sporočilu zapisala Jennifer Dautermann, direktorica C:N, zadovoljna in navdušena nad uspešno izvedbo tretje izdaje sejma in festivala.

Tudi letos je forum potekal v Muzeju uporabnih umetnosti na Dunaju (MAK), in sicer med 14. in 17. majem. V primerjavi z lansko izdajo se je najbolj občutil porast (za skoraj 50 %) števila razstavljavcev na sejmišču; teh je bilo 170. Skupno je na C:N sodelovalo več kot 900 delegatov iz 40 držav; največ je bilo agentov in promotorjev glasbenikov oziroma koncertov in festivalov (največji festivali in kulturni domovi so bili sicer le skromno zastopani), ogromno je bilo glasbenih založb in distributerjev, veliko predstavnikov PR in medijskih hiš, izobraževalnih ustanov in glasbenikov posameznikov. Več držav je svoje umetnike predstavljalo pod okriljem t. i. export office, ki nadgrajuje obliko glasbenoinformacijskega centra tudi kot promotor koncertnih organizatorjev in glasbenih skupin v svojih državi.

Prireditev, ki je zajemala sejem, festivalsko koncertno dogajanje, predavanja in mentorska srečanja, je udeležencem nudila priložnost za navezovanje stikov s predstavniki različnih področij, izmenjavo pogledov na sedanjo podobo in prihodnost klasične glasbe, osvajanje novih znanj s področja poslovanja, sklepanje poslov in nenazadnje ponudila informacije »iz prve roke« visokih predstavnikov svetovnih glasbenih založb in organizacij, kot so Naxos, Violinsko tekmovanje Yehudi Menuhin, Dunajska državna opera, Združenje britanskih orkestrov, glasbeni festival Aspen, dunajski Konzerthaus in številni drugi.

Uradna otvoritev foruma C:N je bila 14. maja 2014 v znamenju luksemburških glasbenikov, slavnostni govornik pa je bil svetovno priznani ameriški baritonist Thomas Hampson. Vse do sklepnega govora Alana Fletcherja, direktorja Festivala Aspen, na zaključnem dogodku smo lahko slišali več kot 30 predavanj izkušenih managerjev, glasbenikov, programskih vodij, založnikov, producentov idr., ki so se dotaknili različnih tem s področja klasične glasbe. V ospredju je bila zlasti tematika digitalizacije glasbe, njeno trženje ter problematika občinstva.

Festival C:N se je začel že v ponedeljek, 12. maja 2014, s flashmobom zbora Sine Nominum v dunajskem trgovskem središču. V naslednjih dneh so sledili koncertni dogodki v koprodukciji s partnerji ter šest t. i. video showcasov, se pravi predstavitev glasbenikov in skupin s krajšimi video produkcijami, in osem live showcasov v klubu Porgy & Bess, to je koncertnih nastopov glasbenikov, ki jih je izmed prispelih prijav izbrala mednarodna žirija. Med izbranimi skupinami je bila tudi zasedba »Plenum« z nenavadnimi piščali, v kateri igra Slovenka Maja Osojnik. Koncerti so pustili vtis, da je prihodnost klasične glasbe vezana na digitalno tehnologijo in združevanje umetnosti, saj je večina izbranih nastopov zajemala tudi video projekcije, animacije, posneto elektroniko ter looping v živo.

V okviru festivala sta bili predvajani tudi dve celovečerni filmski produkciji, in sicer Freddie Mercury: The Great Pretender, biografski film o Freddieju Mercuryju (ki je oboževal glas sopranistke Monserrat Caballe in se mu je posrečilo uresničiti zamisel dueta z njo ter tako odpreti novo pot v glasbi), in Gergiev: A certain Madness, dokumentarec o Valeriju Gergievu na turneji po transibirski železnici z enim od orkestrov Mariinskega gledališča. Na projekcijah sta bila navzoča režiserja vsakega filma, tako da je občinstvo dobilo priložnost, da poteši svojo radovednost o produkciji filmov.

Slovenijo je na C:N zastopal SIGIC z razstavnim prostorom, kjer so se s promocijskim materialom predstavljali številni slovenski glasbeniki, glasbene skupine in festivali. Ob podpori SIGIC-a in Slovenskega kulturnega centra na Dunaju (SKICA) so se foruma C:N kot slovenski delegati udeležili Tanja Benedik (SIGIC), Mojca Menart (ZKP RTV Slovenija), Helena Filipčič Gardina (agencija HE-ART) in Volodja Balžalorsky (Festival Spectrum, Trio Amael). Dogajanje na stojnici SIGIC-a kot tudi po celotnem sejmišču je bilo živahno, intenzivno in je delegatom vseskozi ponujalo številne priložnosti za nova poznanstva, sestankovanja in navezovanje stikov za možna sodelovanja v mednarodnem prostoru. O tem, kakšna naj bi bila glasba v prihodnje, pa velja izpostaviti misel Thomasa Hampsona z otvoritvenega večera Classical:NEXT 2014, ki je dejal, da je za prihodnost klasične glasbe najpomembnejše prepoznavanje in razumevanje glasbe, kakršna je zdaj, in zavedanje, da zdaj oblikujemo njeno bodočo podobo.