28.06.2012

ČlovekA z bombami na Rock Otočcu

Glasbena predstava ČlovekA z bombami je nastala v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in v sodelovanju z Rock Otočcem, ki poteka od 27. 6. do 1. 7. Na festivalu bodo mdr. nastopili Gogol Bordello, New Young Pony Club ter Kultur Shock.

Tanja Benedik

V predstavi, ki temelji na poeziji Antona Podbevška in Srečka Kosovela, nastopa tudi Siddharta ter številni igralci in glasbeniki. (foto: Borut Peterlin)
Foto: Borut Peterlin

Včeraj (in predvčerajšnjim) so se na Otočcu združili avantgardistična poezija, sodobna glasba in zelo različni izvajalci. Glasbena predstava ČlovekA z bombami je nastala v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in v sodelovanju z mednarodnim glasbenim festivalom Rock Otočec.

Predstava v režiji Matjaža Bergerja prinaša avtorsko interpretacijo poezije slovenskih avantgardistov Antona Podbevška in Srečka Kosovela in analitičen vpogled v njuno delo. Ob njih se bere besedila prepoznavnih slovenskih filozofov Mladena Dolarja in Slavoja Žižka.

Podbevšek je s svojo poezijo Človek z bombami nastopil proti vojni, saj je nanj vplivala prva svetovna vojna. Bil je tudi prvi, ki je ustvarjal vizualno poezijo. Kosovel je ustvarjal vzorčne pesmi, konse, ki so bile kasneje izdane v Integralih. Berger je v predstavi oba pesnika in skupino Siddharta spravil skupaj z de-tonacijo. Siddharta je tudi predlagala, da je občinstvo del scene, s čimer se razbija meščanski koncept gledališča in se odpravlja linija med občinstvom, ki ostaja na varnem, in izvajalcem, ki je lahko tudi nevaren.

Berger: »Predstava je neke vrste eksperiment oziroma raziskava. Dvomim, da je umetnost danes, v postmoderni, ko umetnost niti nima več imena, zmožna spremeniti svet. Lahko pa je interpretacija, ki prinaša določene rešitve. Ko bo de-tonacija detonirana, upam, da bomo takrat spremenili del sveta.« Na odru se poleg Siddharte pojavljajo in odhajajo igralci Pavle Ravnohrib, Borut Veselko, Nina Rakovec, Petra Govc, Katarina Stegnar, Nana Milčinski in Akira Hasegawa, radijski voditelj Jure Longyka, operni pevki Irena Yebuah Tiran, Katja Kovalinka, tolkalka Leticia Slapnik Yebuah in violinistka Brina Nataša Zupančič, plesni par Nadia Bičkova in Miha Vodičar ter člani Kjara's Dance Project. Soavtor Siddhartine glasbe je Peter Penko, medtem ko je kostume za predstavo oblikoval Alan Hranitelj.

@http://www.youtube.com/watch?v=HsxDCw30gdc@

Predstava je nastajala zelo intenzivno štiri mesece, s tem da so se o njej dogovarjali že pol leta pred tem. Glasba je podlaga za akcije na odru, v njej pa je zajeta duhovnost tistega časa.

Predstava je nastajala zelo intenzivno štiri mesece, s tem da so se o njej dogovarjali že pol leta pred tem. Glasba je podlaga za akcije na odru, v njej pa je zajeta duhovnost tistega časa. Oba pesnika sta bila zelo preroška in njune verze bi zlahka umestili tudi v današnji čas. Na odru se zvrstijo skladbe, ki so uglasbena besedila obeh pesnikov. Slike, vložki grozljivih podob vojne na ekranu, ubijanje, hrup, brezglavo sprehajanje akterjev po odru, ki napadejo vsa gledalčeva čutila in vplivajo na njegovo vidno zaznavo, psiho … nato se (značilno siddhartovska) glasba spremeni v lirično, prikazujejo se podobe ljubečih zveri, ki skrbijo za svoje mladiče, na odru ples, telovadci, pevki v gibanju, dosežki človeštva … in na koncu ostanejo hrupni ostinati, ki stopnjujejo napetost – pred čim? Mogoče kot opozorilo pred novim uničenjem? Ali kot poziv z zadnjimi uglasbenimi verzi: »Demonstracije na ulicah!« Morda bo prav degradirana kultura s tem pozivom tista, ki bo rešila propadajoči svet. Elementi v predstavi niso nič novega, doslej nevidenega, vendar napravijo na vsakogar, ki je kakorkoli vpleten v kulturo, močan vtis.

Po predlogu Siddharte je občinstvo del scene, s čimer se razbija meščanski koncept gledališča. (foto: Borut Peterlin)Predstava žal nima načrtovanih ponovitev, toda Otočec je tokrat prizorišče festivala kar 5 dni. Med tujimi skupinami izstopajo Gogol Bordello (ZDA, od drugod), New Young Pony Club (VB), Kultur Shock (ZDA, od drugod) in Kiril Džajkovski (Makedonija). Med svetovnimi imeni je letos izpostavljena skupina Movits! s Švedske, ki je doslej kar sedemkrat nastopila na slovitem Glastonbury festivalu. Iz nam bližnjih držav prihajajo Bajaga & Instruktori in Hladno pivo, od domačih izvajalcev pa boste lahko slišali Kreslina in Male bogove ter MI2. Naštejmo še nekaj drugih sodelujočih: Orlek, Happy Ol’McWeasel, Danilo Kocjančič s skupino v »kategoriji«, s katero Rock Otočec opozarja na slovenske glasbenike, ki so izredno doprinesli k domači glasbeni rock kulturi, prihaja skupina PassoGigante, ki že nekaj let gostuje na festivalu, videli pa bomo tudi skupine, ki so se uvrstile na Rock Otočec preko predizborov.