18.11.2021

CMAKino: Znotraj Tinčkove bajte / Boj za prostore

Predlanskega devetnajstega novembra je Cerkno za vedno izgubilo legendarni alternativni prostor Tinčkova bajta.

Press Info

Tinčkova bajta
Foto: arhiv MC CMAK

Petek, 19. november 2021 ob 20. uri, MC CMAK - Cerkno

Ob drugi obletnici rušenja bodo v novem MC CMAK-u predvajali dva tematsko povezna filma, ki opisujeta prostorske boje Cerkljanskega mladinskega alternativnega kluba.

Znotraj Tinčkove bajte
Le nekaj mesecev pred rušenjem Tinčkove bajte v Cerknem je nekdanji predsednik C.M.A.K.-a naredil turistični video-ogled notranjosti te legendarne stavbe, ki je v zadnjih trinajstih letih gostila mnogo raznolikih dogodkov in pisanih ljudi iz praktično vseh kontinentov sveta. Kakšni so bili prostori in kako so izgledali? Kaj se je v njih počelo? Zakaj so se določenim mladim tako priljubili? Odgovore izveste neposredno iz ust enega izmed dolgoletnih oskrbnikov in uporabnika prostorov na nekdanji Bevkovi 11.

Boj za prostore
Septembra 2019 je festival Deuje babe, dolgoletni projekt Cerkljanskega mladinskega alternativega kluba, v Berlinu prejel nagrado EYCA (European Youth Culture Award), evropsko nagrado s področja mladinske kulture, ki jo podeljuje nemška mladinska organizacija Respekt Die Stiftung. Po dveh letih je omenjeno organizacijo zanimalo, kako se mladina in mladinske organizacije soočajo s pandemijo in omejitvami, ki jih prinaša, ter kaj se je v času od prejema nagrad naprej dogajalo s prejemnicami. Odgovor na ta vprašanja najdete v videu, ki se je v začetku septembra predvajal na televizijskem kanalu ALEX Berlin.