23.02.2018

Kantavtorke kvante: Čompe - 24 let kasneje

V soboto, 24. februarja 2018 bo skupina Čompe v veliki dvorani Božidarja (Slovensko mladinsko gledališče) s koncertom obeležila 24-letnico delovanja. Ob tej priložnosti smo Janeza Škofa povprašali, kako se je vse skupaj začelo.

Dušan Mijanović

Čompe - 24 let kasneje

Skupina Čompe velja za najbolj prepoznaven domači bend z najmanj albumi. Svoj edini album z naslovom Čompe, ki so ga posneli na treh koncertih v klubu Gromka na Metelkovi, je pri založbi Sanje izšel dalnjega leta 2004.

Še pred nastankom skupine Čompe je njen frontmen Janez Škof svojo glasbeno kariero začel v sodelovanju s pesnikom Danetom Zajcem. "S frajtonerco sem se prvič srečal v amaterskem teatru v Pirničah. Neki gospod mi pokazal, kako se nanjo igra, to mi je bilo všeč in čez čas, ko sem kasneje nekoliko več zaslužil, sem si eno rabljeno kupil. Imela je zelo dobre base in odlične glasilke. Nato sem se jo kar sam začel učiti... Ravno takrat pa so izšle štiri knjige zbranih del Daneta Zajca, ki jih je izdal Dušan Cunjak. Uglasbil sem njegove zgodnje pesmi in jih predstavil Danetu. Prvi nastop sva imela v Strasbourgu," je povedal igralec in glasbenik Janez Škof.

Zgodba skupine Čompe se je začela v KUDu France Prešeren, ki je bil v devetdesetih letih vrelišče ljubljanskega kulturnega dogajanja. "Pobudnik za nastanek je bil Johnny (Janez Habič), ki je bil član Gledališča Ane Monro. V KUDu sva prišla na idejo, da preizkusiva navezo bobnov in harmonike. Slučajno je bil takrat poleg Žiga (Saksida), ki je takoj poprijel za saksofon. Ko smo bili v garderobi je ravno na odru sama saksofon vadila neka mlada punca po imenu Breda in smo jo povabili zraven.  Tako smo začeli...," je dejal Škof. Danes skupino, ki ustvarja avtorsko glasbo na besedila Daneta Zajca, Milana Jesiha, Edvarda Kocbeka in Andreja Rozmana Roze, sestavljajo Janez Škof (diatonična harmonika, vokal), Neža Zinaić (violina), Breda Krumpak (saksofon), Žiga Saksida (saksofon), Silvo Zupančič (kitara) in Marjan Stanič (bobni, tolkala).

Čompe je narečni izraz za krompir, ki se uporablja v Trenti, na Bovškem in Ziljski dolini. "Pri Žigu je bil na obisku en poba iz Trente, bil je prav posrečen mladenič, ki pa ni želel prav nič jesti kakor samo čompe. Meni je bila ta beseda strašno všeč, pa smo se odločili, da se bomo tako imenovali," je Škof pojasnil od kje ideja za poimenovanje skupine.

Obeležitev 24-letnice se je zgodila čisto slučajno. "Našega bobnarja Marjana so klicali organizatorji, ki vodijo klub Božidar v Mladinskem gledališču, in ko nas je skupaj bobnal, če imamo čas, se je nekdo spomnil, da imamo 24-letnico in ker nastopimo ravno 24. februarja, so tako tudi objavili. Je pa najbrž res, da že 24 let delujemo."

Obiskovalci jutrišnjega razprodanega koncerta bodo imeli edinstveno priložnost skupino videti v živo, saj zadnje časa zavoljo pomankanja časa nekaterih članov ni ravno koncertno aktivna. "Vsi imamo veliko dela, gledališče vzame ogromno časa. Občinstvu smo želeli predstaviti nove skladbe, saj imamo ogromno glasbe narejene na tri četrt, toda vedno se je zakompliciralo zaradi pomankanja časa, potem smo pa vse pozabili. Imeli smo namen, da vsaj tri ali štiri komade dokončamo, pa nam žal ni zneslo," se je za zaključek opravičil Janez Škof.

Po koncertu bo za glasbo poskrbel Selektor Dinarid.

Čompe: Janez Škof
Čompe