15.11.2022

CONA: Galerija Steklenik in Kino Šiška pripravili cikel zvočnih dogodkov!

Galerija Steklenik v sodelovanju s Kinom Šiška predstavlja niz štirih zvočnih dogodkov in dveh instalacij pod skupnim imenom Paralelne zvočne krajine, ki se bo odvijal med 17. in 18. novembrom 2022 v Kinu Šiška. Razstavi Kronolit in Linija | +1233m –1233m bo moč obiskati od 17. ure dalje, zvočni dogodki pa se bodo pričeli vsak dan ob 20. uri.

Press info

CONA: Galerija Steklenik in Kino Šiška pripravili cikel zvočnih dogodkov!

STEKLENIK + KINO ŠIŠKA: Paralelne zvočne krajine

Paralelne zvočne krajine predstavljajo pregled aktualne produkcije galerije za zvok, bioakustiko in umetnost Steklenik. Izbrana umetniška dela raziskujejo in prevprašujejo različne in hkrati precej povezane tematike človekovega odnosa do narave in samega sebe. Od lastnih vzorcev gibanja in interakcij z okoljem, do vprašanj snovne konceptualizacije živega in neživega; sodelujoče_i umetnice_ki pozivajo na revalvacijo navidez ustaljenih pogledov in odnosov do narave, družbe in naše individualne sovpetosti v njune prepletajoče se sisteme.

Sodelujoče_i umetnice_ki: Marko Batista, Colin Black, Robertina Šebjanič in skupina Jata C (beepblip, OR poiesis, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljić Podešva, Brane Zorman).

Četrtek, 17. november 2022 ob 20. uri, CUK Kino Šiška - Ljubljana

Colin BLACK: Triangulacija

Umetnik Colin Black bo predstavil svoje delo Triangulacija, ki bazira na raziskavi kotov, razdalj, povezanosti in pozicioniranju lastnega telesa. Cilj je razkritje ideje, da naše ekologije niso tako stabilne, kot so nekoč mislili, saj se spreminjajo in so v stalnem toku same ter med seboj. Z umetniškim procesom zvočne trigonometrije so poslušalkam_cem ponujene možnosti za samorefleksijo in ponovno ovrednotenje tega, kako mapiramo prostor in okolja ter kako spomin abstrahira kartiranje kraja.

Robertina ŠEBJANIČ: Linija | +1233m –1233m

Umetnica Robertina Šebjanič bo predstavila svoje zvočno delo Linija | +1233m –1233m, ki se tokrat iz morskih globin, ki predstavljajo njen večletni opus, v vertikalni liniji povzpenja nad morsko gladino. Zvočno delo in instalacija združujeta izsek vpliva morja v vertikalnem pasu globoko pod in nad horizontom.

Petek, 18. november 2022 ob 20. uri, CUK Kino Šiška - Ljubljana

Marko BATISTA: Stekleno nebo


Marko Batista bo izvedel svoje zvočno delo Stekleno nebo, ki je nadaljevanje avtorjevega umetniškega premišljevanja in raziskovanja sodobne, postfaktične družbe v odnosu do tehnološkega napredka ali preprosto relacij v trikotniku družba–narava–tehnologija v kontekstu ekokritičnega diskurza, okoljskih politik in aktualnih humanističnih konceptov. Zvočno delo bo vzpostavljeno s pomočjo elektrolize toksičnih spojin, ki znotraj razširjenega elektronskega sistema v procesu samo-oscilacije in ekstrakcije proizvajajo zvočno sliko.

JATA C: Kronolit

Bioakustična skupina Jata C predstavila svoje zvočno delo in instalacijo Kronolit, ki tematizira svet kamnin, časovnosti in naše vpete soodvisnosti. Delo bo sestavljeno iz večkanalne zvočne kompozicije s kamnito instalacijo, ki bo delovala kot enostaven kamnit inštrument.