01.10.2021

Danes poslušamo: Franc Košir

Pred devetdesetimi leti se je rodil legendarni glasbenik in humorist Franc Košir, ki je svetovno slavo doživel kot član Ansambla bratov Avsenik.

SIGIC

Franc Košir
Foto: Dragiša Modrinjak: Nastop Avsenikovega kvinteta v Mariboru 1961

Uredništvo: Franc Košir je bil rojen 1. oktobra 1931 na Koroški Beli. V jeseniški železarni se je izučil za kovinostrugarja ter se kot samouk in pri jeseniški godbi učil igranja trobente, nato se je odpravil na srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, kjer ga je opazil Bojan Adamič in ga leta 1952 povabil v Plesni orkester Radia Ljubljana.

Kvintet Avsenik - Ko šel čez polje sem nekoč


Uredništvo: V orkestru sta se spoznala z Vilkom Ovsenikom, ki je igral saksofon, pa tudi z drugimi glasbeniki, ki so pozneje občasno ali stalno nastopali z narodnozabavnim Ansamblom bratov Avsenik. Leta 1953 se je priključil Gorenjskemu kvartetu, ki se je kasneje preimenoval v Ansambel bratov Avsenik.

Ansambel bratov Avsenik - Planica Planica (1979)


Uredništvo: Leta 1969 se je prvič preizkusil v vlogi pevca, ko sta besedilo Toneta Fornezzi Tofa in melodija Slavka Avsenika Jaz sem pa en Franc Košir obrodila veliko uspešnico. Skladba je naletela na navdušenje pri publiki, saj so že v prvem tednu prodali kar sto tisoč malih plošč.

Ansambel bratov Avsenik - Teta iz Teksasa (Glasba najlepši spomin, 2000)


Uredništvo: Slavko Avsenik mu je nadel naziv “humorist s trobento”. Ko ni več zmogel igranja, je prišel na dan njegov igralski talent. Postal je nepozabni Avsenikov pevec šaljivih besedil. Njegove uspešnice so: Sem deklica za vse, Shujševalna kura, Križi in težave, Nobena žavba ne pomaga več, Nobena ni lepša kot moja. Skupno je na Avsenikovo glasbo zapel 26 pesmi.

Ansambel Bratov Avsenik - Prelepa Gorenjska 60 let glasbe bratov Avsenik, 2015)


Uredništvo: Ansambel je zaradi bolezni zapustil leta 1985, še vedno pa se je posvečal humornim nastopom. Po razhodu z Avseniki je nastopal z Alfijem Nipičem. Spodbujal je jeseniške hokejiste v dobrih in slabih časih. Ob vsaki zmagi hokejistov na domačih tleh je zaigral Prelepo Gorenjsko. Ob sebi je vedno imel svojo trobento. Umrl je 19. decembra leta 1991 na Jesenicah.

Ansambel bratov Avsenik - Mack the Knife


Uredništvo: Ansambel bratov Avsenik je ena izmed najuspešnejših slovenskih glasbenih skupina vseh časov. Pod tem imenom je delovala vse od leta 1953 do 1990. V tem obdobju so izdali okrog 120 plošč in kaset v skupni nakladi več kot 30 milijonov. Lastijo si avtorstvo okoli 670 skladb. Avseniki za začetnike novega žanra narodno-zabavne glasbe v Srednji Evropi. Poleg Nemčije, Švice in Avstrije so nastopali tudi na turnejah v ZDA in Kanadi.

Ansambel bratov Avsenik & Franc Košir - Venček Koširjevih


Uredništvo: Leta 2018 so Koširju v njegovi rojstni vasi odkrili spominsko ploščo. Leto kasneje pa je Tone Fornezzi Tof izdal knjigo z naslovom Jaz sem pa en Franc Košir, v kateri je zbral besedila pesmi, skeče in fotografije tega vrhunskega trobentača iz izjemnega ljudskega humorista.