06.01.2021

Danes poslušamo: kolednice

Ponekod v Sloveniji je v času okoli današnjega praznika še vedno razširjen običaj, da po hišah hodijo skupine kolednikov oz. zvezdonoscev, ki pojejo značilne koledniške pesmi.

SIGIC

Koledniki
Foto: Gvidon Birolla (avtor slike)

Ker je v današnjih razmerah tovrstno druženje onemogočeno, vam nekaj prazničnih viž ponujamo v posluh kar preko naše rubrike.

Tolovaj Mataj - Triklaljevska kolednica (Stare in bradate, 2003)

Uredništvo: Za začetek si privoščimo rekonstrulcijo dolenjske trikraljevske kolednice v značilnem petdobnem ritmu.

Katice – Glejte, glejte kaj je tam (Oj, fijole, novo leto je, 2009)

Uredništvo: Koledništvo kot starodavni ljudski običaj v Sloveniji še živi. Med vokalnimi zasedbami, ki ohranjajo tradicijo petja kolednic, je tudi ženska pevska skupina Katice, ki izhaja iz Akademske folklorne skupine Franceta Marolta. 

Pevke OŠ Matije Valjavca Preddvor – Trije kralji (2013)

Uredništvo: Tradicijo ohranjajo tudi mladi v osnovnošolskih zborih. Pričujoči posnetek prikazuje celotno dogajanje, od prihoda kolednikov k hiši, pogovora, petja, do odhoda kolednikov naprej k naslednjim hišam. 

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani – Ncoj smo mi pršl’ do vas 

Uredništvo: Kolednice v priredbah različnih skladateljev, tudi novejših in posebej naročenih, se v zborih pogosto izvajajo na novoletnih in božičnih koncertih. Pred leti je takšen koncert priredil APZ Tone Tomšič. Iz gradiva je nato nastala tudi posebna oddaja na RTV Slovenija, v kateri lahko veliko izvemo o kolednicah. 

Katalena - Kolednica ((Z)godbe, 2002)

Uredništvo: Za konec pa si privoščimo še en instrumental, ki ljudsko vižo predstavlja na rockerski način.