14.02.2021

Danes poslušamo: ljubezenske, a otožne

Še nekaj desetletij nazaj je bil Valentin poznan predvsem kot "prvi spomladin", ki je "imel ključe od korenin" in bil znanilec prvih ptičjih ženitev, tj. zgodnje pomladi.

SIGIC

Slovenski par
Foto: slika Maksima Gasparija

Etnologi pravijo, da naj bi torej šlo za prežitek poganskega čaščenja pomladi in vseh posledic, ki jih s seboj prinese prebuditev življenskih sokov. V 80-ih letih prejšnjega stoletja pa je praznik, predvsem po vzoru kičeraja iz ZDA, kamor je bil sicer uvožen iz Anglije, tudi pri nas doživel ekstremno in pogosto že prav odbijajočo komercializacijo. Ker bombardiranju z osladnostjo (ob - upajmo! - tudi iskrenih izkazih pristnih čustev privrženosti) na današnji dan torej ne boste mogli uiti, smo za vas pripravili izbor ljudskih pesmi o ljubezni, ki vas bodo s svojo neposreno iskrenostjo gotovo očarale - kljub temu, da smo namenoma izbrali pesmi, ki govorijo o nesrečni ljubezni oziroma o nesreči v ljubezni ... kajti tudi to je del tega sentimenta. 

Tomaž Pengov - Dekle moje (Biti tu, 1996)

Uredništvo: Sedem let je, odkar je umrl neprekosljivi interpret melanholije in otožnosti Tomaž Pengov. In njegova priredba ljudske pesmi Dekle moje je precej zgovoren primer z njegovega zadnjega albuma. 

Lojze Lebič (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret) - Ta Druml'ca je zvomlana (Lojze Lebič: Antologija, 2019)

Uredništvo: Ko utihne glasba ljubezenske drumlice in se partner ujezi ... da, tudi to je del zveze.

Dertum - Lijepi li su mostarski dućani (Dertum, 1997)

Uredništvo: Skupina Dertum, ki je sredi devetsetih let nastala v begunskem centru, velja za eno prvih world music skupin v Sloveniji. Sevdalinka Lijepi li su mostarski dućani je danes še kako aktualna.

Tržaška folklorna skupina / Ženska pevska skupina Stu ledi - Vöra bije sunce mi zahaja (Tam gori za naso vasjo: ljudske pesmi, 1998)

Uredništvo: Izseljevanje Slovencev v Ameriko je bilo boleče, še posebno v Prekmurju pred in po Veliki vojni. Hrepenenje po domu je bilo neizmerno, kajti mnogo družin oz. zakoncev je bilo (in ostalo) ločenih.

Anton Schubel - Zagorski Zvonovi 

Uredništvo: Bolj žalostno od tega pa res ne gre ...

Emil Adamič ( MMZ s. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, dir. Damijan Močnik) - Če ti ne boš moj (2009)

Uredništvo: Ali pa vendarle? Pesem o tem, ko dekle raje prerano umre, kot pa da bi ostalo brez svojega izbranca ...

 

P.S.: Da pa vse skupaj ne bi izvenelo tako brezizhodno, smo vam za konec pripravili tudi nekoliko bolj optimističen dodatek. Ježkova "Marička" sicer ni narodna, je pa nedvomno ponarodela, pa da vseeno končamo tale prsipevek z vsaj nekoliko bolj optimističnimi toni ... Kajti Ježek je vzkliknil tudi: "Ljubezen naj gre vedno v cvet!"

Frane Milčinski - Ježek - Srček dela tika taka